Netanyahu, olağanüstü hükümet kurmaya çalışıyor: "6 Gün Savaşı'ndakiyle aynı formatta"

Muhalefet liderlerine "hükümete katılın" teklifi

İsrail'i yöneten koalisyon hükümeti 6 partiden oluşuyor (Reuters)

Hamas'ın cumartesi sabahı başlattığı saldırıların ardından olağanüstü hal ilan edilen İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu, muhalefet liderlerine hükümete katılma çağrısı yaptı.

Saldırıların ardından Yesh Atid partisi lideri Yair Lapid ve Ulusal Birlik lideri Benny Gantz'la toplantı yapan Netanyahu'nun iki lidere acil durum hükümetine girmelerini teklif ettiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddiaya göre Netanyahu, iki muhalefet liderine kurulacak acil durum hükümetinin 1967'deki 6 Gün Savaşı'ndan önce kurulan hükümetle aynı formatta olacağını söyledi. 1967'de Levi Eşkol'un liderlik ettiği hükümete, dönemin muhalefet lideri Menachem Begin de katılmıştı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Benny Gantz, savaş süreci için hükümete katılmayı değerlendirdiklerini belirtirken, böyle bir hükümetin sadece güvenlik konularında karar alması gerektiğini söyledi.

Gantz ayrıca hükümete katılım için partisinin karar alma süreçlerinde etki sahibi olmasını şart koştu.

Gantz ayrıca tüm şartlardan bağımsız olarak, mevcut hükümetin atacağı "sorumlu ve kararlı tüm güvenlik adımlarını" destekleyeceklerini söyledi.

Netanyahu'nun acil durum hükümetine katılmasını istediği bir diğer lider olan Yair Lapid ise, mevcut hükümetin "radikal ve işlevsiz yapısının" bir savaşı yönetmeyi imkansız kıldığını öne sürdü.

Lapid, koalisyon hükümetinde yer alan radikal sağcı Dini Siyonizm ve Otzma Yehudit partilerinin koalisyondan uzaklaştırılması durumunda acil durum hükümetine katılacağını söyledi.

Netanyahu'nun iki muhalefet liderine bakanlık teklif ettiği öne sürüldü.


Independent Türkçe, Times of Israel, Israel Hayom

DAHA FAZLA HABER OKU