Libya, İtalya ile ilişkilerini onarma yolunda

Daniel faciasında isimleri tespit edilen cenaze sayısı 4 bin 201'e yükseldi

‘İstikrar’ Hükümeti’nin Başkanı Usame Hammad, Derne'deki yardım karargahını teftiş ediyor  / Fotoğraf: İstikrar Hükümeti

Trablus merkezli Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid el-Dibeybe, 4 Ekim akşamı, İtalyan Başbakanı Giorgia Meloni'den, gelecek ay Roma'da yapılması planlanan Afrika-İtalya Konferansı'na katılma daveti aldığını duyurdu.

Öte yandan Bingazi merkezli İstikrar Hükümeti’nin Başkanı Usame Hammad, Derne Askeri ve Güvenlik Odası ile birlikte, hak sahiplerine malların dağıtım mekanizmasını incelemek amacıyla Derne kentinde mal dağıtımı ve yardım sağlamakla görevli yardım komiteleri, Kızılhaç ve askeri birimlerin karargahlarını ziyaret etti. Hammad hükümeti, dün Derne kenti ve sel felaketi nedeniyle zarar gören şehir ve bölgelerde yaşayan vatandaşların bir yıl boyunca devlet tarafından tahsil edilen bazı vergilerden muaf tutulmasına karar verdi.

Muafiyet, aile kütükleri ve kimlik kartlarının çıkarılması ve yenilenmesi, pasaportlar ve ehliyetlerin yanı sıra, motorlu araçların çıkarılması, yenilenmesi ve tescil ücretlerini ve ticari, endüstriyel, zanaat ve mesleki izinlerin çıkarılması ve yenilenmesini kapsıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu bağlamda, Hammad hükümetinden bir bakan heyeti, ülkemin güneybatısında yer alan Fizan bölgesindeki Gat şehrini ziyarete başladı. Ziyaret, bölgenin sel ve taşkınlara karşı hazırlıklarını görüşmek ve güneybatıda bulunan belediyelerin ihtiyaçlarını tespit etmek ve bunları acilen karşılamak amacıyla gerçekleştiriliyor.

Dibeybe ise geçtiğimiz Çarşamba akşamı Meloni ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve İtalya'nın ülkenin doğusundaki etkilenen bölgeleri destekleme çabalarının koordinasyonu konusunu görüştüğünü açıkladı.

Dibeybe, Meloni'nin Trablus ve Roma arasındaki doğrudan uçuşların yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ve ülkesinin Libya ile yeni destinasyonlar açmayı istediğini aktardı. Bu bağlamda, iki tarafın, göç dosyası ve düzenlenmesi mekanizmaları hakkında Roma'daki son toplantıların sonuçlarını görüşmek üzere iki ülke içişleri bakanları arasında bir toplantı yapılması konusunda anlaştığına işaret etti.

UBH’ye bağlı Telekomünikasyon Kurumu Libya ile İtalya'yı birbirine bağlayan deniz kablo hattının (Trablus-Mazara kablo hattı) kopmuş olan kısmının, Libya Uluslararası Telekomünikasyon Şirketi'nin bakım ekiplerince onarıldığını duyurdu.

Buna ek olarak, UBH, Tedavi Hizmetlerini Destekleme ve Geliştirme Kurumu'na bağlı Acil Durum ve Hızlı Müdahale Komitesi'nin, sel ve taşkınlar nedeniyle yaralanan 134 kişinin durumunu takip ettiğini duyurdu. Komitenin, bu kişilere tedavi hizmetlerinin sağlanmasında doğrudan denetim sağladığını belirtti.

Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) Sözcüsü Albay Ahmed Mismari, geçtiğimiz Çarşamba günü yeni bir istatistik açıkladı. Bu istatistiğe göre, Derne kentinde son iki günde 26 ceset çıkarıldı. Buna göre, Daniel fırtınası nedeniyle hayatını kaybedenlerden isimleri tespit edilebilen cenaze sayısı 4 bin 201'e yükseldi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU