Suudi Arabistan'daki deve sütü İtalyan lezzeti haline geldi

Noug Şirketi, el Mecahim develerinin sütünden üretilen lüks süt ürünlerini satmak için Riyad'da ilk şubesini açtı

Fotoğraf: Independent Arabia

Onlarca yıldır Suudi Arabistan'daki deve ekonomisi, güzellikleri ve hızları için yapılan yarışmalarla sınırlıydı, ancak son dönemde sektörü yeniden yapılandırmaya ve milyarlarca yatırım üretecek entegre bir ekonomi yaratmaya başladı.

Deve ekonomisi projesi, 2017 yılında bu konuda uzmanlaşmış bir kulübün kurulmasıyla başlayan bir Suudi hikayesi.

Bu proje, sektörün proje ve faaliyetlerde genişlemesini ve veterinerlik ve deve ürünlerine dayalı endüstrilerdeki gelişme fırsatlarından yararlanmak için uluslararası ekonomik forumlar düzenlemesini sağladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkincil içecek

Bugün ülke, deve sütü ürünlerinde uzman ilk Noug mağazalarının açılışına tanık oluyor.

Yapılan çalışmaların belirsizliği ve Batılı bilimsel araştırmaların ihmal edilmesi sonucu bu projeye yatırım yapmak yıllardır zorlaştı ve bu sütün gelişiminin geri kalmasına neden oldu.

Tamamı Kamu Yatırım Fonu'na ait olan Suvani Şirketi'nin CEO'su Ahmed Cemaleddin, bölgedeki iş adamları ve yatırımcılar için deve çiftliği projesine girmenin ekonomik açıdan "uygun olmadığını" ve onların, "karanlık bir pazara giremeyeceklerini" düşündüklerini söyledi.

Bölgede böyle bir projenin hayata geçirilmesinin son yıllarda gecikmesinin nedeni ile ilgili şunları söyledi:

Deve sütünün taze süt dışında kullanılıp, bundan bir başka ürün yapılamayacağına dair bir inanış var ve bu da yatırımcıların bunu başarısız bir yatırım olarak görmesine neden oldu.


Piyasa düzenlemesi

Noug Şirketi, Şakra'da (Riyad bölgesinin valiliklerinden biri ve başkentin yaklaşık 185 kilometre kuzeybatısında yer alan) 6 milyon metreküp tarım arazisine sahip.

Şirket, ilk mağazasının açılmasıyla birlikte deve sayısını artırarak pazarın ürün ihtiyacını karşılamak üzere farklı türlerde 34 binin üzerinde deveye ulaşmayı hedefliyor.

Böylece deve sütü severlere eşsiz bir fırsat sunan uzman bir pazar doğup yoluna devam ediyor olacak.

Deve sütü, bazı yerlerde ve yollarda satıldı ve başta yaşlılar olmak üzere halkın bir kesimi arasında popüler oldu.

Toplum sağlığını tehdit eden bu olgunun tehlikesinin azaltılması için ilgili makamların, belediyelerin ve Tarım Bakanlığı'nın müdahale etmesi gerektiği çağrısında bulunuldu.

Suvani Şirketi'nin CEO'su Ahmed Cemaleddin ise "Suudi Arabistan'daki deve sütünün düzenlenmiş bir yöntem ve geniş ölçekli bir pazardan yoksun olduğuna, bunun yerine, genellikle ülke geneline yayılmış gayri resmi pazarlarda bulunduğuna" dikkat çekti.

Ahmed Cemaleddin, "Bu nedenle şirket bu pazara yönelik bir organizasyon haline geliyor ve tüketicilerin güvenliğini koruyor" dedi.

Ahmed Cemaleddin, açıklamalarına şöyle devam etti:

Taze süt dışında deve ürünleri hakkında hiçbir şey bilmeyen yeni bir pazarda yeni bir deneyime başlıyoruz.

"Daha önce başarılı ya da başarısız bir deneyimin olmadığını" vurgulayan Cemaleddin, "Noug Şirketi'nin, en önemlisi krema, yoğurt ve dondurma olan, finansal açıdan maliyetli ama faydalı, başarılı ve yaygın olacağına inandığımız ürünleri üretmemize yardımcı olan araştırma ve deneyler üzerinde çalışmaya başladığını" belirtti.


Modernite ve değişen zaman

Cemaleddin, açıklamasında, deve sütünün bileşiminin diğer sütlerden farklı olması nedeniyle deve sütünden süt üretmenin kendileri için büyük bir zorluk olduğunu söyleyerek açıklamalarına şöyle devam etti:

Google'da arattığımızda tıbbi sitelerde karşımıza çıkanlara göre deve sütü yaklaşık yüzde 3,1 protein, yüzde 4,4 laktoz, yüzde 0,79 mineral ve yüzde 11,9 civarında katı madde içerir. Bu bileşenler, inek sütünün aksine, laktoz intoleransı veya süt alerjisi olan kişiler için deve sütünü en iyi seçim haline getirir. Çünkü deve sütü protein alerjisine neden olmaz ve insülin seviyesini artırır.


Deve ürünlerinde liderliğe ulaşmayı hedefleyen şirket, gıdanın artık sadece açlığı giderme aracı olmadığı bir nesil için sütten gelato, puding, deve sütlü Nescafe gibi farklı tatlara sahip yeni formlar üretti.

Bu nedenle şirket, hem süt bakımından zengin duyusal ve kültürel ürünler yaptı hem de insanlara deve sütlü Suudi kahvesi ikram ederek "cappuccino ve latte" içeceklerini elde etti.

Şirket ayrıca deve sütüne lavanta, kakule, çikolatalı portakal gibi farklı tatlar kattı.

Hava şartlarını dikkate alarak insanları serinletmeye yardımcı ürünler sunan şirket, İtalya'nın deve sütü kullanılarak dünyaya tanıttığı en ünlü dondurma türlerinden biri olan gelato'yu sunmayı tercih etti.

İtalya bu dondurmayı kakule, Suudi kahvesi, çay ve helva gibi çevreden gelen lezzetlerin aromalarıyla sundu.

Mağaza gezimizde gördüğümüze göre, tüm bu ürünler mağazanın ön açılışının ilk günlerinde tüketiciler tarafından olumlu karşılandı.
 


Deve sütü kafelerdeki fındık ve badem sütüne alternatif

Deve sütü, cinsine göre değiştiği gibi, devenin yediği yem çeşidine, yediği otlaklara ve içtiği suya göre de değişir. Ahmed Cemaleddin'e üretimlerinde kullandıkları deve türlerini sorduk.

Cemaleddin, özellikle Suudi Arabistan'da çeşitli deve türlerinin bulunduğunu ve bunların en öne çıkanlarının "el-Mecahim, el-Magatir, el-Vadha, el- Şakha, el- Şa`la, el-Safar, el-Hamr ve el- Evarık" olduğunu söyledi.

Ayrıca Noug Şirketi'nin en iyi deve türlerini seçtiğini ve bunların Mecahim, Magatir, Safar ve Şa`la olduğunu, ancak Suudilerin Mecahim'i tercih ettiğini açıkladı.

Mecahim develerin Necd çölünde ve ülkenin güney doğusunda yayılan kara develer olduğunu, boylarının büyük ve az tüylü olduklarını, yüksek süt üretimleri ve verimleriyle meşhur olduklarını belirtti.

Riyad'da bulunan mağazada sade süt kutularının fiyatları 220 ml'si için 6 riyalden (1,60 dolar) başlıyor ve litresi 24 riyale (6,40 dolar) ulaşıyor.

Bu da litre fiyatı 11 riyal (2,93 dolar) olan inek sütünden çok daha pahalı olduğu anlamına geliyor.

Ancak CEO bunun nedenini üretimin maliyetine ve ürünün yüksek kalitesine bağladı.

En çok sorulan soru ise şu:

Suudi Arabistan'daki ünlü yiyecek mağazalarının raflarında ve kafelerde deve sütünü ne zaman göreceğiz, genç bir adam sabah kahvesini badem ve hindistancevizi sütüyle sipariş etmek yerine, yakında deve sütüyle sipariş edebilecek mi?

Cemaleddin, bu soruyu şöyle yanıtladı:

Yakın zamanda hiçbir mağazada bulamayacaksınız. Noug ürünleri yalnızca kendi mağazasında olacak. Ürünle ilgili bir vizyonumuz var ve tüketiciye kendi yöntemimizle ulaşmasını istiyoruz. Noug'un yakın gelecekte Suudi Arabistan genelinde yeni şubeler açarak büyümesini hedefliyoruz.


Deve sütü mucizesi

Bilim camiası, deve sütü gibi "tıbbi mucize" haline gelen, kansere, otizme ve şeker hastalığına çare olacak kadar araştırılan bir ürün görmedi.

Ayrıca bunu birçok hastalığın nedeni görenler de var. Buna göre deve sütü, bruselloz, salmonelloz, koronavirüs, leptospiroz, deve çiçeği, şap hastalığı, kuduz ve develer ile insanlar arasında oldukça bulaşıcı olan diğer hastalıklara neden olur.

Obeziteyle Mücadele Derneği Kiel Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Emel Kenana, bu sütün "süper gıda" olarak kabul edilemeyeceğini belirterek diğer sütler gibi bir süt olduğunu ancak diğer sütlerden daha yüksek oranda vitamin ve mineral içerdiğini ifade etti.

Zararının ise kaynatılmadan içilmesi olduğunu belirten doktor, "Pastörize edilmemiş deve sütünün kaynatılmadan tüketilmesi sonucu bruselloz gibi hastalıkların ve diğer bazı hastalıkların hızlı bir şekilde bulaşmasına neden olduğuna" dikkat çekti.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU