Alaska'da selin evleri alıp götürmesini izledim: Mağduru suçlamayı bırakın

Buzul seli, Juneau'daki arkadaşlarımın evini yıktı

Bir kısmı Mendenhall Nehri'ne düşen evin enkazı (AP)

Dünyanın en büyük ılıman yağmur ormanına yakışmayan bir şekilde Alaska'nın başkentinde sıcak, güneşli bir gündü. Alaskalıların her sıcak bastığında yaptığı gibi 19 yaşındaki yeğenimle, küresel ısınma hakkında sohbet ediyorduk.

Yeğenim "Küresel ısınma mı?" diye güldü.

Daha çok küresel yanma gibi.

Birkaç saat sonra, geçen yıl boyunca Mendenhall Buzulu havzasında biriken erimiş buz, baraj görevi gören buzulu aştı. Aynı gün şiddetli bir akıntı iki arkadaşım ve öğretmen meslektaşımın yaşadığı evi Mendenhall Nehri'ne sürükledi. Nehir kısa sürede, kıyının görümcemin evinin yakınlarındaki tarafını yutmaya başladı. Görümcem, evinin bir kısmının nehre düşmesi ihtimaline karşı birkaç saat boyunca eşyalarını evin bir tarafından diğerine taşıdı. Gece boyunca görümcemin komşusunun evinin yarısı sele kapılıp gitti. Mahalleler ve evler mazot kokulu suyla dolarken nehrin diğer yakasındaki arkadaşlarım tahliye edildi.

Juneau Su İdaresi'nde çalışan eşim, haznelerin boşalıp şehrin su kaynağının tükenmesini önlemek için harap olmuş bu evin ve diğerlerinin suyunu kesmek üzere çağrıldı. Eşim yaşananları izleyen yüzlerce kişiyi ve yurttaşları güvende tutmaya çalışan polis memurlarını yönlendirirken, 100 yaşındaki ladin ağaçları nehirde yüzüyordu. Kerestelerin çatırdadığını ve bentten büyük kaya parçalarının koptuğunu duymuş.
 


Nihayetinde çok şükür kimse yaralanmadı. Ancak evini kaybeden arkadaşlarımın kedisi hâlâ kayıp. Ertesi gün arkadaşlarım kayıp kedilerini arayarak sokaklarda dolaştı. Yerel halk GoFundMe hesapları oluşturdu ve evsiz kalan bölge sakinlerine kalabilecekleri evler sundu. Yardımseverler, Douglas Tekne İskelesi boyunca yayılan enkazı temizlemek için kepçeler getirdi. Plaj müdavimleri kıyıya vuran petrol varillerini, gözlükleri, Noel ağacı ışıklarını, aile yadigarlarını ve yapı iskelelerini topladı. Bazıları bir tavan kirişini kurtarıp üzerine bir battaniyeyi güneşlik olarak serdi.

Viral bir TikTok videosu, tarihi sel felaketinin uluslararası basında önemli ölçüde yer almasına yol açtı. Sosyal medyada destek ve taziyelerden mağduru suçlamaya kadar uzanan yorumlar yağdı. Biri, "Nehre bu kadar yakın yapı inşa ederseniz olacağı bu" diye yazdı. Bir diğeri de şöyle yazdı: 

Cumhuriyetçilere oy vermeye devam et Alaska ve çevreyle ödediğiniz bedelinin tadını çıkarın.

İnsanların çektiği gereksiz acıları mağduru suçlayarak gerekçelendirme dürtüsünü anlıyorum ancak bu tür aşırı genellemeler faydasız ve hatalı. Bazıları Alaskalıların e-posta yerine kızak köpekleri kullandığını düşünse de Alaskalılar ekonomik, kültürel, ruhani ve atalarından kalma biçimlerle çevreye çok bağlıdır. İklim değişikliği balıkçılıktan buzulların çekilmesine ve evlerimizin üzerinde oturduğu topraklara kadar her şeyi etkiliyor. Selin yaşandığı, Alaska'nın güneydoğusundaki seçmenlerin çoğu iklim değişikliğinin gerçek olduğuna inanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin 2020'de Latinlerin yekpare bir seçmen kitlesi olmadığını keşfetmesi gibi, Alaskalılar da öyle değil. Eyalet kısa süre önce ABD Temsilciler Meclisi'ne bir Demokrat seçti. Alaska'nın güneydoğusundaki seçmenlerin çoğunluğu Demokratlara oy veriyor. Birçoğumuz valimizin insan kaynaklı iklim değişikliğini reddetmesi ve Willow Projesi gibi muazzam derecede sera gazı yayan sondaj projelerinin peşinde koşması nedeniyle hayal kırıklığına uğradık.

Aşınan bir nehir kıyısına ev inşa etme kararıyla ilgili olaraksa; hiç kimse böyle bir yıkımı öngörmemişti. Su basan ve nehre sürüklenen evler bentten yaklaşık 15 ila 30 metre uzaktaydı; birçoğu sel bölgesinde bile sayılmıyordu. Buzul taşkını selleri her yıl meydana gelmesine rağmen İntihar Havzası diye bilinen, baraj görevi gören buzul bu yıla kadar hiç tepe noktasına ulaşmamıştı. Bazı tahminlere göre nehir kıyısının 600 dönümden geniş bir kısmı bu tarihi sel tarafından yutuldu. Mendenhall Nehri'nin, kayaların ufalanmasından arta kalan tortu ve buzul erozyonunun yarattığı çakıllardan oluşan kaya tozunun üzerinde oturması ve bunların ana kayayla çevrili nehirlere göre daha kolay aşındığı gerçeği, bu hızlı ve muazzam kayba katkıda bulunuyor.
 


Bu iklim değişikliği felaketi, birden fazla aileyi yerinden etti ya da etkiledi. Evinden olmuş bir öğretmen yakın zamanda yoğun bakım ünitesinde yenidoğan ikiz bebekleriyle aylar geçirmişti. Bu öğretmenin dairesinin yapısal temelinin büyük bir kısmı nehre sürüklendiği için evi halihazırda mühürlendi. Juneau Eğitim Derneği'nin toplam 10 üyesi evlerini kaybetti. Selden etkilenen tüm ailelere destek amacıyla çeşitli GoFundMe taleplerinin yer aldığı bir internet sitesi kuruldu.

Maui'de kasırganın körüklediği yangınlar onlarca kişinin ölümüne, diğerlerinin kaybolmasına ve toplulukların yıkıma uğramasına yol açtı. Başkalarını yaşadıkları yerle ilgili seçimlerinden dolayı utandırmaktan ve suçlu hissettirmekten kaçınmalıyız.

Juneau Okulu Yönetim Kurulu üyesi ve Katrina, Rita ve Wilma kasırgalarının zararlarını tespit eden sigorta uzmanı Emil Mackey, önceki günlerde bir topluluk forumunda şöyle yazdı:

Bir doğal afet hepimizi etkileyebilir. Evinin altında bir obruk olup olmadığını kimse bilmiyor. Size bir şeyleri farklı yapmanız gerektiğinin söylenmesi işe yaramaz. Mağdurların toparlanmasına sözlü destek, yiyecek, su, barınak ve diğer sosyal yardımlar katkı sağlar.

Dünyanın yanmasından duyduğumuz kederi hafifletmek için mağdurları günah keçisi ilan etmek yerine toplumu, ihtiyacı olanlara yardım etmeye ve bağışta bulunmaya çağırıyorum.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU