ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Nükleer savaş, iklim değişikliğinden kötü değil

"Bu bizim zamanımızın varoluş tehdidir"

İklim alanında işbirliğine giden ABD ve Avustralya, "temiz enerjiyi" iki ülke arasındaki ittifakın temel direği ilan etmişti (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avustralya'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında artan hava sıcaklıkları ve iklim değişikliğinin dünyanın karşı karşıya olduğu bir numaralı tehdit olduğunu söyledi.

Pazar günü Avustralya medyasına bir röportaj veren Blinken'a, bir nükleer savaşın mı yoksa iklim değişikliğinin mi insanlık için daha büyük tehdit olduğu soruldu.

Blinken şu şekilde yanıt verdi:

Olası bir nükleer savaş tehdidi, iklim değişikliği sorunundan daha tehlikeli değil. Bence bir sıralamanız olamaz. Potansiyel çatışma gibi merkezde olan şeyler var. Ancak iklimin hepimiz için bir varoluş tehdidi ortaya koyduğuna şüphe yok. Bu bizim zamanımızın varoluş tehdidir. Ancak bu durum uluslararası düzene yönelik bazı ciddi tehditlerin olmadığı anlamına gelmiyor.

Blinken'ın açıklamaları Avustralya Başbakanı Anthony Albanese'le yaptığı görüşmenin ardından geldi.

Görüşmede iki ülkenin iklim değişikliğiyle mücadele için yürüttüğü işbirliği ve Hint-Pasifik'te yaşanan gelişmeler ele alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları geçen günlerde temmuz ayının tarihte görülen en sıcak ay olarak kayıtlara geçtiğini açıklamış, Birleşmiş Milletler ise karbon emisyonlarını azaltmak için kömür kullanımının sonlandırılması dahil atılacak adımların hızlandırılmasını istemişti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın iklim elçisi John Kerry de yaz başında yaptığı açıklamada, karbon emisyonlarını azaltmak için dünya tarım sisteminde reform yapılması çağrısında bulunmuştu.

Avustralya'nın Assange talebine Blinken'dan ret

Blinken'ın Avustralya ziyaretinin öne çıkan gündem maddelerinden biri de ABD'nin Birleşik Krallık'tan iadesini istediği Wikileaks'in Avustralya vatandaşı kurucusu Julian Assange oldu.

Avustralya'da merkez sol İşçi Partisi geçen yıl iktidarı devraldıktan sonra ABD'nin Assange'ın peşini bırakması gerektiği yönünde açıklamalar yapmıştı.


Avustralyalı mevkidaşıyla yaptığı görüşmede konunun gündeme geldiğini kabul eden Blinken, "Avustralyalıların görüşlerini ve endişelerini anlıyorum. Dostlarımızın bu konuda bizim de endişelerimizi anlamasının önemli olduğunu düşünüyorum. Assange, tarihimizin en büyük gizli bilgi sızıntılarından birinde oynadığı rolle bağlantılı ABD'de çok ciddi suçlamalarla karşı karşıya" diye konuştu.

Avustalya yönetimi 4 senedir Birleşik Krallık'ta tutuklu bulunan Assange hakkında yürütülen soruşturmanın çok uzadığını ve bir an önce sonuca kavuşturulmasını istiyor. 


Independent Türkçe, RT, AP

DAHA FAZLA HABER OKU