İtalya’nın gündeminde Libya’dan göçle mücadele var

İtalya ve Libya güvenlik güçleri arasında yapılan toplantıda sınırların güvenliğinin sağlanması, yasa dışı göçle mücadele başlıkları ele alındı

Libya-İtalya Ortak Çalışma Grubu, güvenlik başlığıyla toplandı / Fotoğraf: UBH İçişleri Bakanlığı

İtalyan güvenlik ekibi, Libya’da Trablus yetkilileriyle düzensiz göçle mücadele ve güvenli sınırlar hakkında görüştü. Görüşme, Libya-Tunus sınırında mahsur kalan göçmenlerin trajik koşullarının iki ülkeden yetkililer arasındaki ikinci görüşmeleri yaptığı bir dönemde gerçekleşti.

Libya İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Birlik Hükûmeti’nden (UBH) yapılan açıklamada, güvenlik işleriyle ilgili Libya-İtalya Ortak Çalışma Grubu’nun Libya Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Departmanı ve İtalya Göçmenlik ve Sınır Polisi Merkez Departmanı yetkililerinin başkanlığında ikinci toplantısının başkent Trablus'ta gerçekleştirdiği aktarıldı.

Görüşmede, sınırların güvenliğinin sağlanması, yasa dışı göçle mücadele ve bilgi alışverişine ilişkin dosyaların ele alınmasının yanı sıra, koordinasyon ve iletişim mekanizmaları kurmanın, eğitim kursları programlamanın ve Libya tarafına ‘suçla mücadelede performans düzeyini yükseltmeye’ katkıda bulunan yardımlar sağlanan, 21 Şubat’ta İtalya'da imzalanan ortak ekibin ilk toplantı tutanaklarının da onaylandığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Libya ve Tunus sınırlarında mahsur kalan göçmenlerle ilgili olarak UBH İçişleri Bakanı Imad Trabelsi, Tunus'un Libya Büyükelçisi Esed el Acili ile düzensiz göç konusunu görüştü.

İçişleri Bakanlığı, görüşmede iki ülke arasındaki sınırda yaşanan göçmen krizi ile iki ülkenin ortak çıkarlarına göre çözüm ve çareler geliştirme yollarının ele alındığını açıkladı.

Toplantı öncesi Libya Birlik Hükümeti Başkanı Abdulhamid Dibeybe, güvenlik liderlerine sınırdaki Afrikalı göçmenlerin durumunu izleme ve Libya topraklarına kaçmamaları gerektiğini vurgulama direktifi verdi.

Dibeybe’nin ofisi, Sınır Muhafızları’nın sınırdaki genel koşulları ve İçişleri Bakanlığı'nın Tunus'tan Libya sınırına doğru gelen göçmenlerle başa çıkmak için aldığı önlemleri gösteren görsel bir sunum yaptığı toplantıya dair bilgi paylaştı.

Dibeybe, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı’na çalışmaların koordinasyonu ve başarılı olması için bir çalışma ekibi oluşturulması talimatını verdi. Ayrıca sınır muhafızları ve 19. Tugay’a göçmenlerle insanca ilgilenme, gerekli ihtiyaçlarını karşılama ve onları Libya devletine sızdırmamaya bağlı kalma gereğini vurguladı.

Dibeybe, Libya'nın gerekli lojistik önlemleri alması koşuluyla, bu göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi için Tunus ile koordinasyon sağlanması gerektiğine işaret ederek, Libya’nın ‘göçmenler için bir yeniden yerleştirme ülkesi olmayacağını’ ve bununla ilgili tüm ayrıntılarda göçmenlik dosyasına yönelik ulusal çabaları birleştirme gereğini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre bu bağlamda Yasadışı Göçmenlik Önleme Ajansı'nın Halkla İlişkiler Asistanı Tuğgeneral Cemal el Medhun, Hindistan'ın Libya Büyükelçisi ile Hindistan uyruklu düzensiz göçmenlerin ülkelerine sınır dışı edilmesine yönelik mekanizmayı görüştü.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü, Tunus'taki yüzlerce göçmen, mülteci ve sığınmacının güvenliği ve koşullarıyla ilgili derin endişelerini ifade ederek, mültecilerin Libya ve Cezayir sınırlarına uzak ve izole bölgelere sınır dışı edildikten sonra halen zor koşullarda sıkışıp kaldıklarını, diğerlerinin ise sınırdan Libya veya Cezayir'e yönlendirildiğini bildirdi.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU