İşte bir sonraki pandemiye hazırlanmak için yapabileceklerimiz

Kovid soruşturması derinleşirken Kit Yates, Birleşik Krallık'ın kendisini gelecekteki felaketlere hazırlamak için neler yapabileceğini açıklıyor

Belirli bir olasılığa hazırlanmamayı seçmek, gelecekle ilgili örtük bir tahmindir (AFP)

Kovid soruşturmasının birinci aşaması tüm ciddiyetiyle başladı. Amacı, pandemiye hazırlıklı olmak.

Soruşturmanın görünürdeki esas karakteri suçu herhangi birine yüklemek değil, bir sonrakine daha iyi hazırlanabilmek için Kovid pandemisine hazırlanırken yaptığımız hatalardan dersler çıkarmak.

Soruşturmadaki bu öncül, How to Expect the Unexpected (Beklenmeyeni Nasıl Bekleyebiliriz) kitabımda da var. Kitapta, geçmişte kişilerin tahminde bulunurken yaptığı hataları vurgulamaya, bu başarısızlıkların temel nedenlerini belirlemeye ve gelecekte tekrarlanmamaları veya daha da iyisi, tamamen tekrarlanamaz hale getirildikleri anlamına gelen stratejiler önermeye odaklandım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geleceği düşünmek söz konusu olduğunda, yaptığımız her plan dünyanın belirsizliklerine karşı bir bahsi temsil eder. Hazırlık da farklı değildir. Hazırlanma derecemiz, geleceğin değişkenlerine karşı bahislerimizi korumak için şimdi feda etmeye istekli olduklarımız arasındaki değiş tokuşu temsil eder.

Pandemiye hazırlık hakkında düşünürken, afet acil durum planlamasının diğer alanlarından dersler çıkarabiliriz. Örneğin Birleşik Krallık'ta (BK) depremlere rutin olarak hazırlanmıyoruz çünkü bu ülkede büyük ölçekli depremler yaşanma şansı son derece düşük. Buna karşılık, Japonya rutin olarak yıllık bütçesinin yüzde 3'ünden fazlasını afet risk yönetimine harcıyor. 1950'lerin sonlarında Japonya'da afete hazırlığın güçlendirilmesi başladığından beri, yıllık ortalama ölüm sayısı binlerden birkaç yüze düşürüldü.

Beklenmeyeni Nasıl Bekleyebiliriz'de, bir sonraki depremin tam ne zaman vuracağını öngörmek imkansız olsa da sismologların şoka eğilimli bölgelerdeki deprem sıklıklarını güvenle tahmin edebildiklerini ve bu bilgiyi kaynakları hazırlamamıza ve önceliklendirmemize yardımcı olmak için kullanabildiğimizi savunuyorum.

Halk sağlığında uzmanlaşan bilim insanları da pandemiden önce sismologlarla aynı türden şeyler söylüyordu. Belki de 2020'de hayatta olan neredeyse hiç kimse Kovid pandemisiyle aynı ölçekte küresel bir sağlık acil durumu yaşamadığı için uyarılarının çoğu dikkate alınmadı.

Bütçe Sorumluluğu Ofisi Başkanı Richard Hughes soruşturmada tanık olarak verdiği ifadede durumu şöyle özetledi:

Yıkıcı risklerin ne zaman gerçekleşeceğini öngörmek zor olabilir fakat gerçekleştikleri takdirde geniş etkilerini tahmin etmek mümkündür. Küresel bir pandemi riski, koronavirüs gelmeden önce 10 yıl boyunca devletin risk listelerinin en üstündeydi fakat nispeten az (ve geriye dönüp bakıldığında gerçekten çok az) dikkat çekti...

Şu ana kadar soruşturmaya sunulan kanıtlar, Kovid'in ortaya çıkmasına giden dönemde dikkatin pandemiye hazır olmaktan Brexit'e kaydığını açıkça gösteriyor. 2018'de Sağlık ve Sosyal Hizmetler Departmanı'nda hazırlık sorumluluğunu üstlenen devlet görevlisi Emma Reed, kanıtlarında anlaşmasız Brexit'e hazırlanmanın yetişkinlerin sosyal ve toplumsal bakımının desteklenmesini sağlamaktan daha öncelikli olduğunu söyledi. Hükümetlerarası Grip Pandemisine Hazırlık Kurulu, Kasım 2018 ile Kasım 2019 arasında bir yıl boyunca, Brexit hazırlıkları nedeniyle bir kez bile toplanmadı.

Soruşturmada, 2016'daki pandemiye hazırlık tatbikatında (Cygnus) verilen 22 tavsiyeden pandemi vurduğunda sadece 8'inin tam olarak uygulandığı da öğrenildi. Cygnus sırasında baş sağlık sorumlusu olan Profesör Dame Sally Davies, o sırada tıbbi solunum cihazı sıkıntısına özellikle dikkat çekmişti. Buna rağmen BK'nin ilk Kovid vakalarından 6 hafta sonra Matt Hancock, Britanyalı imalatçılara "Bir solunum cihazı üretirseniz, onu satın alacağız. Fazla diye bir şey yok" diye yalvarıyordu. David Cameron ve George Osborne'un, görev süreleri boyunca uyguladıkları kemer sıkma programının ülkeyi pandemi öncesinde hazırlıksız bırakmadığına dair itirazlarına rağmen, diğerleri aksini gösteren kanıtlar sundu.

Dame Sally Davies, BK'nin halk sağlığı altyapısına "yatırımı durdurduğunu" savundu. Bu da halk sağlığı direncini doğrudan etkiledi ve BK'yi "doktor sayısı, hemşire sayısı, yatak sayısı, yoğun bakım ünitesi sayısı ve solunum cihazı sayısında listenin en sonunda" bıraktı. BK Sağlık Güvenliği Ajansı Başkanı Jenny Harries, halk sağlığı koruma hizmetlerini "yok eden" kemer sıkma politikaları sonucunda halk sağlığı bütçelerinin azaldığını ifade etti.

Uyarılar gözümüzün önünde olmasına rağmen, dikkate alınmadıkları açık. Yetkililer kaynakları diğer projelere dağıtmayı seçiyor. Belirli bir olasılığa hazırlanmamayı seçmek, gelecekle ilgili örtük bir tahmindir. Kişisel koruyucu ekipman stoklayamamak veya sağlık hizmeti kapasitesi oluşturamamak, bir ülkenin bir pandemiye karşı dolaylı olarak bahse girdiği eylemlerdir.

Geleceğe bakmak sadece açıkça formüle ettiğimiz "olumlu" tahminlerle değil, aynı zamanda yapmadığımız "olumsuz" tahminlerle de ilgilidir. İkincisini, yokluklarından dolayı tespit etmek genellikle daha zordur fakat BK'nin pandemi hazırlıklarında gördüğümüz gibi, başarısızlıkları da eşit derecede zarar verici olabilir.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU