Polonya'da devlet radyosunun kimliğini açık ettiği pedofili kurbanı vekil çocuğu intihar etti

15 yaşındaki Mikolaj Filiks'in annesi Magdalena Filiks, ana muhalefet partisi Sivil Platform'un milletvekillerinden biri

Polonya'da 2015'teki seçim zaferinin ardından yeni bir medya yasası çıkaran Hukuk ve Adalet Partisi devlet medyasının kontrolünü ele geçirmişti (Reuters)

Polonya'da ana muhalefet partisi vekili Magdalena Filiks'in 15 yaşındaki oğlu Mikolaj Filiks, Polonya devlet radyosunda pedofili kurbanı olduğu yönündeki haberlerin ardından intihar etti.  

Polonya devlet radyosu Radyo Szczecin, geçen aralıkta hüküm giyen bir pedofil hakkında yayımladığı haberde kurbanlarla ilgili detaylara yer vermiş, bu detaylar Filiks'in kimliğinin açığa çıkmasına neden olmuştu.

Radyonun haberinde kurbanların yaşlarına yer verilmiş ve kurbanlardan birinin bir milletvekilinin çocuğu olduğu ifade edilmişti. Haberde ayrıca hüküm giyen pedofilin ana muhalefet partisinin eski bir üyesi ve LGBT aktivisti olduğu bilgileri yer almıştı.

Haberin geniş bir biçimde diğer devlet yayıncıları tarafından da aktarılması Polonya'daki muhalefet destekçilerinin tepkisini çekti. İktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi'nin konuyu siyasi kazanç elde etmek için gündeme taşıdığını savunan muhalefet, Filiks'in intiharıyla ilgili iktidarı suçluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ana muhalefet lideri Donald Tusk konuyla igili yaptığı paylaşımda, 'Hukuk ve Adalet Partisi'ni iktidardayken neden olduğu tüm kötülükler, insanlara verdikleri tüm zararlar ve yaşanan trajediler için sorumlu tutma' vaadinde bulundu.

Eski bir bakan olan Radoslaw Sikorski ise olayın, savcılar ve iktidar medyası arasındaki işbirliğinin boyutunu gösterdiğini ve bu tip operasyonların siyasi rakipleri yok etmek için rutin şekilde yapıldığını savundu.

"Çocuk istismarını örten tek kurum kilise değil" 

Radyo Szczecin'de ilgili haberi yapan gazeteci Tomasz Duklanowski ise konuyla ilgili verdiği demeçte, çocuk istismarı iddialarının üstünü örten tek kurumun Katolik kilisesi olmadığını göstermek için haberi yaptığını söyledi.

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi, 2015'teki seçim zaferinin ardından devlet medyasının kontrolünü ele geçirmek için yeni bir yasa çıkarmıştı. Konuyla ilgili yayımlanan birçok ulusal ve uluslararası rapor, devlet televizyonu ve radyosunun iktidar propagandası için kullanıldığını ortaya koyuyor. 

Geçen yıl yapılan seçimleri küçük bir farkla kazanan iktidar partisinin Polonya medyasını sıkı bir şekilde kontrol ettiği ve LGBT haklarına karşı kampanya yaptığı biliniyor. Muhalefet Filiks'in intiharıyla ilgili olarak iktidarı hedefe oturturken, iktidar destekçileri ise ana muhalefet partisine çocuk istismarı iddialarını örtbas etme suçlaması yöneltiyor.


Independent Türkçe, The Guardian, Natemat

DAHA FAZLA HABER OKU