Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Prof. Dr. Naci Görür açıkladı: Manisa depreme hazır mı? 

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Manisa’nın aktif fay hatları üzerinde kurulduğunu belirterek, söz konusu canlı fayların 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ve bu nedenle şehrin deprem direncinin artırılması gerektiğini söyledi. Manisa'nın "graben" olarak tanımlanan çöküntü alanı üzerine kurulduğuna işaret eden Görür, "Manisa, aktif fay hatları üzerinde kurulmuş. Bu canlı faylar, 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip. Tektonik yapının içinde yaşıyorsunuz ve bu tektonik yapıda depremler mutlaka olur. Bugün olmazsa yarın olur, yarın olmazsa öbür gün olur. Dolaysıyla kalkıp bizim burada deprem olacak mı? Ne zaman olacak? Nasıl olacak? Bunları konuşmanın hiç anlamı yok. Bu bölge er geç depremle sınanacaktır." dedi.

Görür, tarihten ders alarak depremlerin ciddiye alınması gerektiğine işaret ederek, "Manisa'nın mülk sahipleri, yaşayan insanları, buranın sahipleri sizsiniz. Kendi iradenizi kullanın mülkünüze sahip çıkın. Siyasetle asla uğraşmayın. Ama kim gelirse gelsin, Manisa'mızı dirençli bir kent haline getirin. Manisa depreme dirençli hale getirilebilir mi? Elbette getirilebilir. Manisa depreme dirençli kent hale gelirse büyük bir depremden minimum etkilenir." diye konuştu.


Kılıçdaroğlu'ndan Taksim çağrısı

CHP'nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emekçileri Taksim'de CHP'nin katılacağı kutlamalara çağırdı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Bir tarafta halkın parasıyla kurulan saray sofraları, diğer tarafta yoksul halk… Bir tarafta ıstakozlar, diğer tarafta ekmek kuyruğunda milyonlar… Bir tarafta lüks ve şatafat, diğer tarafta yoksulluk… Dostlar; 1 Mayıs demek çocuklarını besleyemediği için intihar eden anneyi anlamak ve alnının teri ile insanca yaşayabilmek için çalışan milyonlarca emekçinin hak mücadelesi demektir… Bütün emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyor, onurlu mücadelelerini yürekten destekliyor; Partimiz ile beraber omuz omuza 1 Mayıs’ta Taksim’de olmalarını diliyorum. Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın emek mücadelesi.


DMM, "Hükümet, Schengen vizesinin verilmesini engelliyor" iddiasını yalanladı ve FETÖ'yü işaret etti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), "Hükümet, döviz çıkışını engellemek için Türk vatandaşlarına Schengen vizesinin verilmesini engelliyor." iddiasını yalanladı. DMM'den, FETÖ'nün manipülasyon amaçlı kullandığı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Hükümet, döviz çıkışını engellemek için Türk vatandaşlarına Schengen vizesinin verilmesini engelliyor." iddiasına ilişkin açıklama yapıldı. Vize başvurularındaki yoğunluk nedeniyle ileri tarihlere sarkıtılan randevularla ilgili sorunun aşılması için büyükelçiliklerin çalışmalarını sürdürdüğü aktarılan açıklamada, "Randevuların ileri tarihlere verilmesiyle ilgili, 'başvuruların kapatıldığı' veya 'engellendiği' yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır. Terör örgütlerinin manipülasyon kampanyalarına itibar etmeyiniz." ifadelerine yer verildi.


Netanyahu'dan dünya liderlerine "Lahey" çağrısı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünya liderlerinde Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarmasına engel olmaları çağrısı yaptı. Netanyahu, UCM'ye "Ne Lahey'de ne de başka herhangi bir yerde alınan hiçbir karar, savaşın tüm hedeflerine ulaşma kararlılığımızı zayıflatamaz." ifadeleriyle itiraz etti. Netanyahu, sosyal medya platformu X üzerinden konuşmasını yayınladı. İsrail Başbakanı, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının amacının "kaçırılanların tamamını serbest bırakmak, Hamas'a karşı mutlak zafer kazanmak ve Gazze'nin İsrail için bir daha tehdit oluşturmamasını sağlamak" olduğunu söyledi.


Ahmet Davutoğlu, Hamas liderleri İsmail Haniye ve Halid Meşal ile buluştu

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, İstanbul'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve Halid Meşal'la buluşması sonrası açıklama yaptı.

Davutoğlu şunları söyledi:

Değerli kardeşlerim İsmail Haniye ve Halid Meşal ile buluşarak Gazze’deki son durumu değerlendirdik. Bir taraftan hasret giderdik, diğer taraftan derin bir hüzün duyduk. Salonda bulunan Filistin heyetinde hemen hemen herkes bu soykırımda birinci derece yakınlarından en az birini kaybetmişti. Kendilerine taziye dileklerinde bulundum. Harita üzerinde alandaki fiili durumla ilgili tespitler yanında ateşkes görüşmelerindeki son gelişmeler konusunda da bilgi aktardılar. 2009, 2012 ve 2014 savaşlarında yürüttüğümüz ateşkes görüşmelerindeki ortak tecrübelerimizden hareketle atılması gereken adımlar konusunda istişarelerde bulunduk. Ayrıca, kendilerine krizin başlangıcından bu yana sürdürdüğümüz “Küresel Vicdan Girişimi” ve başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere dünya liderlerine 15 Mayıs Nakba günü bağlamında teklif ettiğim uluslararası dayanışma girişimi ile ilgili detaylı bilgi sundum. Amerikan kampüslerinden dünyaya yayılan gösterileri de değerlendirdik. Gazze’deki soykırım sona erene kadar Gazze’deki kardeşlerimizin insanlık adına yürüttükleri onur mücadelesine desteğimizin aralıksız devam edeceğini vurguladım.  Allah soykırımda şehit düşen kardeşlerimize rahmet eylesin, geride mücadeleye devam edenlere de sabır, güç ve zafer nasip eylesin.


Afyonkarahisar Valisi, belediyedeki kayıt cihazlarıyla ilgili konuştu: Teslim edilen bir ses kaydı yok, suç duyurusu da yapılmamış

 Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediyesi binasına gizli kayıt cihazları yerleştirildiği iddialarına ilişkin "2-3 hafta geçmesine rağmen herhangi bir teslim edilen görsel ses kaydı ya da buna bir benzer bir somut hiçbir şeyin olmadığını öğreniyoruz." ifadesini kullandı. Yiğitbaşı "Herhangi bir tutanak ve rapor tutulmuş olmadığı söyleniyor. Halen savcılığımızın incelemesi devam ediyor. Yakın bir zamanda savcılığımızın da açıklama yapacağını düşünüyorum." diye konuştu.


İsrail, UNRWA Genel Komiseri Lazzarini'ye vize vermedi

İsrail yönetiminin, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin vize başvurusunu kabul etmediği belirtildi. İsrail'in resmi yayın kuruluşu KAN'da yer alan haberde, İçişleri Bakanı Moshe Arbel'in Lazzarini'nin İsrail'e giriş için yaptığı vize başvurusunu reddetme kararı aldığı kaydedildi. Haberde, Lazzarini'nin İsrail üzerinden Gazze Şeridi'ne gitmek için vize başvurusunda bulunduğu ifade edildi. Lazzarini, 18 Mart'ta Mısır üzerinden saldırı altındaki Gazze'nin güneyinde yer alan Refah'a gitmeyi planladığını ancak İsrail'in bölgeye girişine izin vermediğini aktarmıştı.


FBI'dan dolandırıcılık açıklaması: 60 yaş üzeri ABD'liler geçen sene 3,4 milyar dolardan fazla dolandırıldı

ABD Federal Soruşturma Bürosu, 60 yaşın üzerindeki ABD'lilerin geçen sene 3,4 milyar dolardan fazla dolandırıldığını bildirdi. FBI, ülkedeki dolandırıcılığa ilişkin verilerin yer aldığı bir rapor yayımladı. Raporda, FBI'ın geçen sene 60 yaş üstü dolandırıcılık mağdurlarından 100 binden fazla şikayet aldığı belirtildi. Mağdurların 2023'te yaklaşık 3,4 milyar dolardan fazla dolandırıldığı aktarılan raporda, 60 yaş üzeri kişilerden gelen şikayetlerin bir önceki yılın verilerinden yaklaşık yüzde 11 fazla olduğu bilgisi paylaşıldı. FBI Kriminal Soruşturma Müdür Yardımcısı James Barnacle, olayın ciddiyetinin altını çizerek, "Bu durum para kazanma ihtimali olmayan kişiler için yıkıcı olabilir. İnsanlar tüm birikimlerini kaybediyorlar." dedi. İleri yaştaki ABD'lileri hedef alan organize suç girişimlerinin çeşitli taktiklere başvurduğuna işaret eden Barnacle, "Dolandırıcılık planlarının birçoğu mağdurlardan banka havalesi veya kripto para transferi yoluyla para göndermelerini içeriyor." diye konuştu.


BM Genel Sekreteri Guterres'ten, nüfuzlu ülkelere çağrı: İsrail'in Refah saldırısını engelleyin

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Refah'a askeri saldırıya karşı uyararak, "İsrail üzerinde nüfuzu olan ülkelerin var güçleriyle Refah'a operasyonu engellemeleri için çağrıda bulunuyorum." dedi. Guterres, "Gazze'deki halk, esirler ve İsrail'deki aileleri, bölge ve dünya için İsrail ve Hamas liderlerini anlaşma sağlamaları için güçlü bir şekilde teşvik ediyorum. Eğer anlaşma sağlanmazsa, Gazze ve bölgedeki durum çok daha hızlı bir şekilde kötüleşir." uyarısında bulundu. Refah'a yönelik hava saldırılarının arttığına işaret eden Guterres, "Refah'a yönelik bir askeri saldırı dayanılmaz bir şekilde gerginliği arttırır, binlerce sivilin ölümüne yol açar ve yüz binlerce kişiyi yerinden eder. Bunun, Gazze'deki Filistinliler, işgal altındaki Batı Şeria ve bölge için korkunç sonuçları olur." ifadesini kullandı. Hem BM Güvenlik Konseyi üyeleri, hem de diğer ülkelerin Refah operasyonuna açık bir şekilde karşı çıktığının altını çizen Guterres, "İsrail üzerinde nüfuzu olan ülkelerin var gücüyle Refah'a operasyonu engellemeleri için çağrıda bulunuyorum." vurgusunu yaptı.


EGO duyurdu: 1 Mayıs'ta Ankara'da toplu taşıma ücretsiz olacak

EGO Genel Müdürlüğü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde toplu taşımanın ücretsiz olacağını duyurdu. EGO Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

Başkentte, EGO Genel Müdürlüğü tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde vatandaşlarımıza toplu taşıma hizmeti ücretsiz olarak verilecektir. 360 güzergahta, cumartesi servis programıyla hizmet verecek EGO otobüslerinin hareket saatlerine ve güzergahlarına, EGO CEP'TE mobil uygulamasından ve kuruluşumuz internet sitesinden 'www.ego.gov.tr' ulaşılabilir.


23 ilde "Sibergöz-36" operasyonu: 109 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 23 ilde düzenlenen "Sibergöz-36" operasyonlarında 109 şüphelinin yakalandığını duyurdu.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yasa dışı bahis oynatanların, bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık yapanların enselerinde olduklarını belirtti.

Bakan Yerlikaya'nın açıklamasına göre, "Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet", "bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle kumar oynanması için yer ve imkan sağlama", "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarına yönelik "Sibergöz-36" operasyonları düzenlendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve İstihbarat Başkanlığı koordinesinde, Afyonkarahisar, Nevşehir, Malatya ve İzmir merkezli İstanbul, Mersin, Antalya, Ankara, Van, Kayseri, Diyarbakır, Kars, Erzurum, Gaziantep, Kocaeli, Şanlıurfa, Balıkesir, Bursa, Hatay, Amasya, Muğla, Niğde ve Sivas'ta gerçekleştirilen operasyonlarda 109 şüpheli gözaltına alındı.

Operasyonlar sonucu ilk belirlemelere göre 116 banka, elektronik para ve kripto varlık hizmet sağlayıcı hesabı, çok sayıda dijital materyal ve çok miktarda döviz ve Türk lirası ile 10 otomobil, 2 villa/daire, 5 arsa olmak üzere toplam 52 milyon liralık taşınır/taşınmaz mal varlığına el konuldu.


Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'makam aracı' açıklaması: Diğer araç arızalandı, haberlerde yayınlanan araç ihtiyaç nedeniyle kiralandı

Diyanet İşleri Başkanlığı, makam hizmetlerinde kullanılan 2010 model aracın sıklıkla arızalandığını, TOGG marka aracın makam hizmetlerinde kullanıldığını, haberlere konu edilen aracın ise başkanlığın yoğun şehir dışı programları dolayısıyla kiralandığını bildirdi. Başkanlığın makam hizmetlerinde kullanılmak üzere 2016'da, 2010 model bir aracın Başbakanlık tarafından kuruma tahsis edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

O günden bu yana kurumumuzda kullanılan araç, ekonomik ömrünü tamamlaması ve sıklıkla arızalanması sebebiyle ihtiyaca cevap verememeye başlamıştır. 2023 senesinden itibaren Başkanlığımız envanterine giren TOGG marka araç, makam hizmetlerinde kullanılmaktadır. Haberlere konu edilen araç ise Başkanlığın yoğun şehir dışı programlarından ötürü ihtiyaca binaen kiralanmaktadır.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel'i AK Parti Genel Merkezi'nde kabul edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i AK Parti Genel Merkezi'nde kabul edecek. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özel görüşmesi, 2 Mayıs Perşembe günü saat 16.00'da yapılacak.


Almanya'da yargı, İsrail'e yapılan silah sevkiyatını soruşturuyor

Berlin İdare Mahkemesi, Alman hükümetinden, İsrail'e silah sevkiyatının uluslararası hukuk ihlal edilmeden hangi kriterlere göre gerçekleştirildiğini açıklamasını talep etti. Junge Welt gazetesinin haberinde, bir grup avukatın şubattaki başvurusu üzerine, mahkemenin, Alman hükümetinden İsrail'e silah sevkiyatını hangi kriterlere göre gerçekleştirdiğini açıklamasını istediği belirtildi. Mahkeme kararında, hükümet tarafından bu açıklamanın 15 Mayıs'a kadar yapılması gerektiği aktarıldı. Mahkeme kararının değerlendirildiği haberde, "bu karara uyulmadığı takdirde Alman hükümetinin, Savaş Silahlarını Kontrol Yasası kapsamındaki silahları İsrail’e sağlamasını yasaklayan ara kararı çıkarabileceği" yorumu yapıldı.


Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), mayıs itibarıyla mesken ve sanayi abonelerinin kullandığı gazın ve elektrik üretim amaçlı gazın satış tarifesinde değişiklik yapılmadığını bildirdi. BOTAŞ'ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, doğal gazda mayısta geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarife sabit kaldı. Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine mayısta uygulayacağı satış fiyatı 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira olarak açıklandı. Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğal gazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 374 lira olarak belirlendi. Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğal gazın fiyatı 12 bin lira olarak duyuruldu. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık hesaplanıyor.


Şırnak'ta askeri aracın devrilmesi sonucu 2 asker şehit oldu, 3 asker yaralandı

Şırnak'ta askeri aracın devrilmesi sonucu, 2 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı. Askeri araç, Gabar Dağı Pire Tepe mevkisinde kontrolden çıkarak devrildi. İhbar üzerine kaza yerine 112 Acil Sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kazada, 1 asker şehit oldu, 1'i ağır 3 asker yaralandı. Yaralı askerler ambulansla Şırnak Şehit Aydoğan Aydın Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kazada ağır yaralanan asker hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.


Temassız kartlarda şifresiz işlem limiti 1 Temmuz 2024'ten itibaren 1500 lira olacak

Kartlar ve mobil cihazlar üzerinden hiçbir temas gerektirmeden ödeme yapmaya imkan sağlayan temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti, 1 Temmuz 2024'ten itibaren 750 liradan 1500 liraya çıkarıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bankalara gönderdiği yazıya göre, 1 Temmuz 2022'de 750 liraya çıkarılan temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti, 2 yıl sonra güncellendi. Şifresiz işlem limiti, 1 Temmuz 2024'ten itibaren 1500 lira olacak.


Açlık sınırı asgari ücreti geçti

TÜRK-İŞ, açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Nisan ayı sonuçlarını açıkladı. 2024 yılının Nisan ayı sonuçlarına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 17 bin 725,19 TL’ye yükseldi. Böylece açlık sınırı bu yıl ilk kez net 17 bin 2 TL olarak uygulanan asgari ücretin üzerine çıktı. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 57 bin 736,78 TL’ye çıktı. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 22 bin 991,90 TL’ye yükseldi.


Suudi Arabistan, yapay zeka destekli Arap dili danışmanlık merkezi kurdu

Suudi Arabistan, yapay zeka tekniklerini kullanarak Arap diline teknik ve dilsel danışmanlık sağlayacak, "türünün ilk örneği" olarak tanımladığı uluslararası bir merkez kurduğunu duyurdu. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre, Kral Selman Uluslararası Arap Dili Akademisi, Arap dilinin yayılması ve korunması çalışmaları kapsamında "Arap Dili Yapay Zeka Merkezi" adı altında yeni bir girişimde bulundu. Kral Selman Uluslararası Arap Dili Akademisi’nden yapılan yazılı açıklamada, "türünün ilk örneği" olduğu ifade edilen bu merkezin yerel ve uluslararası düzeyde Arapça diliyle ilgilenen herkese teknik ve dilsel danışmanlık hizmeti vereceği belirtildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Kral Selman Uluslararası Arap Dili Akademisi Genel Sekreteri Abdullah el-Veşmi, Arap Dili Yapay Zeka Merkezinin dilin zenginleşmesine, araştırmalar ve uygulamalara destek sunacak ve Arap dilinin otomatik olarak geliştirilmesinde uzmanlaşmış ilk yapay zeka merkezi olduğunu ifade etti. Merkezin "Yapay Zeka Laboratuvarı, Veri Hazırlama Laboratuvarı, İşitsel ve Görsel Laboratuvar, Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik Laboratuvarı ve Araştırma Laboratuvarı" olmak üzere 5 bölümden oluştuğu kaydedildi.


Uluslararası Adalet Divanı, soykırım için silah sağlayanların da sorumlu tutulabileceğini hatırlattı

İsrail'in Gazze'deki saldırılarına siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak "soykırım işlemesini kolaylaştırdığı" gerekçesiyle Nikaragua'nın Almanya aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı davada, ihtiyati tedbirlere ilişkin karar açıklandı.

Nikaragua'nın Almanya aleyhine ihtiyati tedbir kararlarına hükmedilmesi talebiyle ilgili UAD, 15'e karşı 1 oyla "tedbir kararı vermeyi gerektirecek derece bir aciliyet olmadığına" hükmetti.

Divan Başkanı Lübnanlı Yargıç Nawaf Salam tarafından okunan kararda, Cenevre Sözleşmelerinin 1. Maddesi uyarınca, tüm devletlerin ve tarafların sözleşmeye her koşulda saygı gösterme ve saygı gösterilmesini sağlama yükümlülüğü altında olduğu hatırlatıldı. Kararda, UAD'nin "soykırımın ve diğer savaş suçlarının işlendiği bir bölgeye silah sevkiyatı yapan devletleri, işlenen suçlardan sorumlu tutulabilme ihtimali olduğu" aktarıldı.


Destici'den yeni anayasa açıklaması

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin, antidemokratik anayasadan bir an önce kurtarılması gerektiğini belirterek, "Partilerimiz, kendi parti menfaatlerini, ideolojik çıkarlarını değil, ülkenin, milletin, hukukun çıkarlarını, demokratikleşmeyi, hukukun üstünlüğünü öne koyarak bir anayasa yapma konusunda uzlaşmacı tavır ortaya koyarlar ve inşallah Türkiye bu darbe Anayasasından kurtulur." dedi.


Taksim Meydanı'na bariyerler yerleştirilmeye başlandı

İstanbul Valiliği'nin güvenlik tedbirleri kapsamında, Taksim Meydanı merkezli birçok noktada güvenlik önlemi artırılırken, akşam saatlerinde ara sokaklara yerleştirilmek üzere bariyerler hazırlandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, birçok noktada araçları durdurarak güvenlik kontrolü yaptı. Şişli Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler de Harbiye ve Feriköy civarında güvenlik tedbirlerini artırdı. İlçe ekipleri, akşam 19.00'a kadar 8 noktada sabit, 8 mahallede ring ekipleri olmak üzere denetimlere devam edecek. Özel Harekat Şube Müdürlüğü, Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, TEM Şube Müdürlüğü, Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri de denetimlerde yer alıyor.

İstanbul Valisi Davut Gül, Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy ve İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş da öğle saatlerinde Beşiktaş, Taksim ve Saraçhane'deki güvenlik önlemlerini yerinde incelemişti.


Netanyahu: İsrail, ateşkes veya rehinlerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşma olsa da olmasa da Refah'a girecek

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail'in ateşkes veya rehinlerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşma olsa da olmasa da Gazze'nin güneyindeki Refah kentine kara harekâtı düzenleyeceğini söyledi.

Netanyahu'nun makamından yapılan açıklamada, "Tüm hedeflere ulaşmadan önce savaşı durduracağımız düşüncesi kabul edilemez" denildi.


DSÖ: ABD'deki büyükbaşlarda görülen kuş gribinin ülke dışına yayılma riski var

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Küresel Gribal Enfeksiyon Programı Başkanı Wenqing Zhang, ABD'deki ineklerde görülen H5N1 kuş gribi vakalarının göçmen kuşlar aracılığıyla ABD dışındaki diğer ülkelere yayılma riskinin bulunduğunu açıkladı.

Cenevre'de açıklamalarda bulunan Zhang, "Göçmen kuşlar tarafından dünyanın dört bir yanına taşınan virüsün diğer ülkelerdeki ineklere bulaşma riski var" dedi. DSÖ, virüsün halk sağlığına yönelik riskinin düşük olduğunu açıkladı.


G7 ülkeleri, 2035'e kadar elektrik üretiminde kömür kullanımına son verilmesi konusunda anlaştılar

G7 ülkelerinin enerji bakanları, "2030'ların ilk yarısında" elektrik üretiminde kömür kullanımına son verilmesi konusunda anlaştılar.

Resmi bildiride, "ülkelerin net sıfır (karbon) hedefleriyle uyumlu olarak, sıcaklık artışının 1,5 santigrat derecede sınırlandırılmasıyla tutarlı bir zaman çizelgesi içinde" kömür yakıtlı termik santrallerin kademeli olarak kapatılmasına yönelik alternatif bir hedef de yer aldı.


Türk vatandaşı İsrail polisine bıçaklı saldırı düzenledi

Kudüs'te İsrailli bir polise bıçaklı saldırıda bulunan Türk vatandaşı, İsrail polisi tarafından vurularak öldürüldü

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz


TBMM Başkanı Kurtulmuş, CHP lideri Özel ile görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Grubu'nu ziyaret ederek CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bir araya geldi.


Yargıtay Başkanlığı seçiminin 29. turunda da sonuç çıkmadı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 29. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı.

Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilen Akarca'nın 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla doldu. Bu kapsamda Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay üyeleri 25 Mart Pazartesi sandık başına gitti. Seçimin ilk 28 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması nedeniyle 29. tur oylaması yapıldı.

Son oylamada en yüksek oyu alan iki adayın katılabildiği oylama sonucu 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 141, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 116 oy aldı. Seçime katılım 322 olarak kayıtlara geçerken, 13 boş oy kullanıldı, 52 oy da geçersiz sayıldı.

Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçime 30. tur oylamayla devam ediliyor. Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.


Ticaret Bakanlığı: Tavuk eti ihracatına yıl sonuna kadar sınırlandırma getirildi

Ticaret Bakanlığı, tavuk eti ihracatının yıl sonuna kadar sınırlandırıldığını açıkladı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "..tavuk eti ihracatının 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10,000 ton, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80,000 ton olacak şekilde sınırlandırılmasına karar verilmiştir" denildi.


Biden, Katar ve Mısır liderleriyle ateşkes görüşmelerine ilişkin ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik müzakerelerdeki son gelişmeleri ve Refah'ta askeri gerilimin artmasının tehlikelerini ele aldı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada,telefon görüşmesinde ayrıca Hamas ve İsrail arasında varılacak kapsamlı ateşkes anlaşmasında uzlaşılamayan temel konulardan olan İsrail cezaevlerindeki Filistinli mahkumlar karşılığında İsrailli rehinelerin salıverilmesi konusunun da görüşüldüğü belirtildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden, Sisi ve ayrıca görüştüğü Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani'ye Hamas'ın elindeki rehinelerin salıverilmesi için her türlü çabayı göstermeleri çağrısında bulundu. Biden, "şu anda acil ateşkes sağlanmasının ve Gazze halkının rahatlamasının önündeki tek engel bu" ifadelerini kullandı.

Hamas heyeti İsrail'in ateşkes anlaşmasına yanıtını değerlendirmek üzere Kahire'de bulunuyor.


1 Mayıs ve 19 Mayıs'ta ücretsiz ulaşım kararı Resmi Gazete'de yayınlandı

1 Mayıs İşçi Bayramı ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle ücretsiz ulaşım seferlerine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.  Karara göre, 1 Mayıs ve 19 Mayıs’ta Ankara'da Başkentray, İstanbul'da Marmaray, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy-Metro hattı ve İzmir'de İZBAN seferleri ücretsiz olacak.


Samsun'da birlikte olduğu kadını katleden fail yakalandı

Samsun’un Atakum ilçesinde bir kişi, birlikte olduğu kadını öldürdü. Körfez Mahallesi 5078 Sokak’taki bir apartmanda Ertuğrul T. (39) ile, birlikte olduğu Gülcan G. (44) arasında henüz bilinmeyen nedenle tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine Ertuğrul T, Gülcan G.'yi silahla öldürdü. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ağır yalanan kadının olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi.
Kaçan şüpheli, Atakum İlçe Emniyet Müdürlüğü Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalandı. Şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor.


İsrail polisi, eylemlerine devam eden İsrailli esirlerin yakınlarını gözaltına aldı

İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan habere göre, Tel Aviv'de Savunma Bakanlığı'nın önünde hükümetten ateşkes ve esir takası anlaşması yapılmasını talep eden Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin yakınları ile onların destekçileri ve Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti karşıtı binlerce kişi toplandı. Savunma Bakanlığının olduğu bölgede toplanan binlerce protestocu, "Refah bekleyebilir, onlar (esirler) beklemez" yazılı pankart açtı. Göstericiler, Savunma Bakanlığı'nın önündeki Begin Caddesi'nde ateş yaktı. İsrail bayraklarının yanı sıra "Şimdi anlaşma" ve "(Esirlere) Onlara ihanet ettiler" yazılı pankartlar taşıyan İsrailli göstericiler, Gazze'de tutulan İsrailli esirler için şu ana kadar bir anlaşma yapmayan Tel Aviv yönetimine tepkilerini dillendirdiler. 

Haaretz'in haberine göre, burada megafondan konuşan İsrailli esir Matan'ın annesi Einav Zangauker, Netanyahu hükümetindeki aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in "esir takası anlaşması yapılırsa hükümeti devirme" tehdidine işaret ederek "Başbakan'ın ya oğlunu geri getirmeyi ya da aşırı sağcı bir hükümeti tercih etmesi gerektiğini" söyledi. Tel Aviv'in kuzeyine doğru yürümek isteyen göstericiler ve yolu kapatan polisler arasında olaylar çıktı. İsrail polisi gösterilere atlı birlikler ve TOMA ile müdahale etti, en az 3 kişiyi gözaltına aldı. Yüzlerce gösterici Netanyahu'nun partisi iktidardaki Likud genel merkezine doğru yürüdü. Bazı göstericiler parti binasına "Bibi (Netanyahu) katil", "Bibi suçlu" yazdı. Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerden dolayı Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.


ABD Dışişleri Bakanlığı: 5 İsrail askeri biriminin Gazze dışında ağır insan hakları ihlalleri yaptığını tespit ettik

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de Hamas'ın gerçekleştirdiği 7 Ekim saldırılarından önce, İsrail ordusuna bağlı 5 birimin, Gazze'nin dışındaki bölgede, ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğinin tespit edildiğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, "Dikkatli bir sürecin ardından, ağır insan hakları ihlallerine ilişkin bireysel olaylardan 5 İsrail biriminin sorumlu olduğunu bulduk." dedi. İnsan hakları ihlallerinde bulunan İsrail ordusuna ait 5 birimden 4'ünün "bu ihlalleri etkili bir şekilde düzelttiğini" söyleyen Patel, beşinci birim olan Ortodoks Netzah Yehuda taburu için ABD yardımlarının askıya alınıp alınmaması için ise karar verme aşamasında oldukları bilgisini paylaştı. Vedant Patel, ABD'nin birliklere yaptığı silah satışlarının bu durumdan etkilenmeyeceğini belirterek, hangi insan hakları ihlallerinin işlendiği, hangi birimlerin olaya karıştığı veya ne tür iyileştirme adımlarının atıldığı konusunda ayrıntı vermedi. "Bunların hepsi 7 Ekim'den çok önce yaşanan olaylardı ve hiçbiri Gazze'de yaşanmadı." diyen Patel, "O birimle (Ortodoks Netzah Yehuda taburu) ilgili İsrail hükümeti ile istişare ve temasa devam ediyoruz." diye konuştu. ABD kanunları arasında yer alan Leahy Yasası, insan haklarını ihlal ettiği belirlenen devlet ve gruplara silah satılamayacağını öngörüyor. ABD Dışişleri Bakanı'nın, söz konusu devletin, ihlalde bulunan sorumlu birimin mensuplarını yargılama yönünde etkili adımlar attığını tespit etmesi ve bunu ABD Kongresi'ne rapor etmesi durumunda ise yardımların yeniden başlatılmasının önü açılabiliyor.


G7 İklim, Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı protestolarla başladı

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin iklim, enerji ve çevre bakanlarının, G7 Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğindeki toplantısı protesto edildi. İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin'in Torino kentinde ağırladığı G7 ülkelerinin bakanları, iklim, enerji ve çevre konularını görüşmek üzere Veneria Reale Sarayı'nda bir araya geldi. İtalyan basınında yer alan haberlere göre, konuk bakanlar onuruna verilecek akşam yemeği öncesi kentteki Castello Meydanı'na ulaşmak isteyen protestoculara, güvenlik güçleri engel oldu. Öğrenci kolektifleri ve bazı sol grupların desteklediği 100 kişilik grubun protestosu sırasında göstericiler ve polis arasında zaman zaman arbede yaşandı, yaralananlar oldu. Polis, göstericileri önce kalkanlarıyla itmeye çalıştı ancak daha sonra göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı, ayrıca copla müdahalede bulundu. Göstericiler de polise yumurta, sis bombası ve şişelerle karşılık verdi. Bir grup gösterici de ellerinde Filistin bayrakları ve meşalelerle, G7 toplantısını protesto etmek üzere Torino çevre yolunda eylem yaptı. Söz konusu toplantı sebebiyle dün de bir grup öğrencinin toplantının yapılacağı saraya doğru yürüyüşünü polis yolları kapatarak durdurdu. Göstericiler, güvenlik güçlerinin barikatı önünde G7 ülkelerinin liderlerinin fotoğraflarını ve ABD bayrağını ateşe verdi.


Washington Üniversitesi öğrencileri Filistin'e destek gösterisi düzenledi

ABD'nin Washington eyaletinin Seattle kentinde, Washington Üniversitesi'nin öğrencileri savaş karşıtı protesto kampı kurdu. Kampüste toplanan öğrenciler, Gazze'deki krizi ve İsrail saldırılarını protesto etti.


Türkan Elçi'den "Tahir Elçi davasındaki beraat taleplerine" ilişkin yorum: Şaşırmadım, üzüldüm

CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, eşi ve eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 9 yıl önce katledilmesine ilişkin davada savcının tutuksuz yargılanan 3 polisin beraatini talep etmesine tepki gösterdi. Elçi şunları söyledi:

Savcının mütalaasında sanıklar  hakkında berat istemesine şaşırdım mı? Elbette ki şaşırmadım. Türkiye’de planlı suikastların faili meçhulle sonuçlanacağını bilen biri  olarak şaşırmadım.  Yargılama süresince ileri sürüdüğümüz tüm taleplerimizin reddiyle karşılaştığımız için, ilk duruşmada söz hakkı tanınmadan dışarıya atılmakla tehdit edildiğimiz için, mahkeme ile aramıza duvar örüldüğü için, vurulma anının kameralardan silinmesine göz yuman, esas faillerin bulunmasında hiçbir çaba sarf etmeden yargılamayı dostlar alışverişte görsün minvalinde yürüten bir yargıyla karşı karşıya olduğumuzu bilen biri olarak elbette ki şaşırmadım. Şaşırmadım, üzgünüm. Üzgün olduğum kadar kaygılıyım. Yargının bağımsız ve objektif olmak istememesinde direttiği için, birilerinin düğmeye basmaya devam ettiği için kaygılıyım. Böylesi önemli bir davanın Türk yargısına kara bir leke olarak geçmesini önemsemedikleri için kaygılıyım.  Tahir Elçi davası, benim şahsi meselem olduğu kadar toplumu yakından ilgilendiren bir davadır. Barışı talep edenlerin davasıdır. Onurlu yaşamı talep edenlerin davasıdır. Çocukların, gençlerin savaş alanlarına sürülmesine karşı çıkanların davasıdır. Yaşama kutsallık atfedenlerin davasıdır. Vesselam, insanım diyenlerin davasıdır.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU