Hong Kong, iş sektörünü canlandırmak için yetenek avına çıkıyor

Yabancı yatırımcıları çekmek amacıyla 70 milyon TL fon da ayrıldı

Lee, Hong Kong hükümetinin iki numaralı konumu olan baş sekreterlik görevini de yürütmüştü (AFP)

Hong Kong Baş Yöneticisi John Lee, iş sektörlerini geliştirmek için uluslararası çapta yetenek avına çıkacaklarını söyledi.

Lee, çarşamba günkü konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Son iki yılda yerel işgücünde 140 bin kişilik azalma yaşandı. Aktif şekilde yerel yetenekleri geliştirip işe almanın yanı sıra yönetimimiz, önceden hareket ederek dünyada yetenek avına çıkacak.

Hong Kong lideri, yurtdışındaki yatırımcıları çekmek amacıyla 30 milyon Hong Kong doları (yaklaşık 71 milyon TL) fon ayrılacağını da duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Lee, dünyadaki en iyi 100 üniversiteden mezun olan ve yılda en az 2,5 milyon Hong Kong doları (yaklaşık 5,9 milyon TL) gelire sahip "yüksek yeteneklere" tercihen öncelik verileceğini söyledi.

Hong Kong'da mülk satın alan yabancılara uygulanan ek vergilerin, bu program kapsamında 7 yıl ikamet ettikten sonra kalıcı oturma izni alanlara geri ödeneceği de belirtildi.

Çin'in özel idari bölgesi olarak yönetilen Hong Kong'un gelişmesinde güvenlik vurgusu da yapan Lee, şunları söyledi:

Hong Kong'un kalkınmasında gecikmeye yer yok. Toplumsal istikrar, gelişmemiz için bir önkoşul. Tüm müdahalelerden kurtulmalıyız.

Hong Kong protestoları

Hong Kong'da 2019'da çıkan protestolar ve Çin'in uyguladığı "sıfır Kovid" politikası, yabancı yatırımcıların çekilmesine ve iş sektörünün zayıflamasına neden olmuştu.

Haziran 2019'da bir milyona yakın gösterici sokaklara dökülmüş ve suçluların Çin'e iadesi tasarısını protesto etmişti. Tepkilerin üzerine yasa ekimde geri çekilmişti.

Ancak Batı'dan ve Hong Kong'daki muhaliflerden tepki gören Ulusal Güvenlik Yasası ise Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından Mayıs 2020'de kabul edilmişti. 

Yasa, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet ve terörle ulusal güvenliği tehlikeye atan etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor.
 


ABD'nin yaptırım listesinde

64 yaşındaki Lee, mayısta düzenlenen Hong Kong baş yöneticisi seçimlerine tek aday olarak katılmıştı.

Çin merkezi yönetimine yakın bir isim olarak bilinen Lee, eski Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam'in görev süresinin dolmasıyla temmuzda başa geçmişti.

Daha önce İç Güvenlik Sekreteri olan polis kökenli Lee'nin, 2019'daki protesto hareketlerini bastırılmasında ve Ulusal Güvenlik Yasası kapsamında muhaliflere karşı yürütülen soruşturmalardaki rolü nedeniyle ödüllendirildiği yorumları yapılmıştı.

Lee, ABD'nin muhalefete yönelik baskılar nedeniyle yaptırım uyguladığı Hong Konglu yetkililer arasında yer alıyor.



Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU