Birleşik Krallık'taki Çin Konsolosluğu'nda arbede: "Hong Konglu protestocu, konsolosluk görevlisinden dayak yedi"

Manchester'daki konsolosluk, protestocuların Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i aşağılayan bir pankart astıklarını söyledi

Protestocular hem konsolosluk görevlilerine hem de polislere karşı slogan attı (Matthew Leung / Chaser News)

Birleşik Krallık'taki (BK) Çin Konsolosluğu önünde düzenlenen protestoda, bir konsolosluk çalışanının eylemcilerden birini dövdüğü iddia edildi.

Manchester şehrinde pazar günü düzenlenen eylemin sosyal medyada paylaşılan görüntüleri tepki uyandırdı.

Videoda, konsolosluk arazisindeki bir görevlinin, eylemcilerden birini tutup çekerek zorla içeri sokmaya çalıştığı görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntülerde, konsolosluktaki kişinin eylemciye vurduğu polisin de olayı durdurmak için araya girdiği dikkat çekiyor.

Eylemci daha sonra polisin ve diğer protestocuların yardımıyla bölgeden uzaklaştırılıyor.

BK'nin kamu yayımcısı BBC'ye konuşan ve kendisini Bob olarak tanıtan protestocu, konsolosluktaki görevlinin kendisini içeri sürükleyip dövdüğünü savundu.

Bob, eylem sırasında Pekin yanlısı birkaç kişinin konsolosluktan çıkıp pankartlarını parçaladığını da öne sürerek şunları söyledi:

Onları durdurmaya çalışırken, beni içeri sürüklediler ve dövdüler. Bu saçma bir durum. Saldırganlar böyle bir şey yapmamalıydı. BK'de istediğimizi söylemekte özgür olmamız gerekiyor.

Konsolosluktan yapılan açıklamadaysa protestocuların Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i aşağılayan bir pankartı konsolosluğun girişine astıkları savunuldu ve şu ifadelere yer verildi:

Bu, herhangi bir ülkenin diplomatik ve konsolosluk misyonları çerçevesinde kabul edilebilir ve müsamaha gösterilebilir bir durum değil. Dolayısıyla bu berbat hareketi en güçlü şekilde kınıyoruz.

BBC, olayın ardından protestocuların öfkeli şekilde konsolosluğa ve Manchester polisine karşı sloganlar attığını bildirdi.

Kamu yayımcısı, protestonun Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Cinping liderliğinde 16 Ekim'de başlayan ve 22 Ekim'de son ermesi planlanan 20. Ulusal Kongre'ye karşı düzenlendiğini aktardı.
 


Çin'in yakın geleceğini şekillendirecek kararların alınacağı kongrede, Cinping'in göreve yeniden seçilerek iktidarını üçüncü döneme taşıması da bekleniyor.

Ayrıca konsolosluk BK toprağında olduğu için kanunen herhangi bir suçun BK yasaları çerçevesinde değerlendirileceği ama çalışanların diplomatik dokunulmazlığa sahip olabileceği de belirtildi.

Eski Çalışma ve Emeklilik Bakanı Iain Duncan Smith, sosyal medyadan olaya tepki göstererek, BK hükümetinin özür dilemesi gerektiğini ifade etti. Muhafazakar Parti'den Smith, konsolosluktan olaya karışan kişilerin sınır dışı edilmesi gerektiğini de ekledi.



Independent Türkçe, Telegraph, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU