Süper Lig’in ikinci yarısı kural hatasıyla başladı: Şimdi ne olacak?

Lige verilen ara Akhisarspor-Beşiktaş karşılaşmasıyla sona erdi. 21 kişilik maç kadrosunda 13 yabancı futbolcuya yer veren Akhisarspor, TFF talimatnamelerine aykırı davrandı. Kural hatası, hakem hatasının aksine hükmen mağlubiyet öngörüyor

Fotoğraf: AA

Süper Lig’de ikinci yarı Akhisarspor-Beşiktaş karşılaşmasıyla başladı. Karşılaşmayı Beşiktaş, Dorukhan, Gökhan Gönül ve Cyle Larin’in golleriyle 3-1 kazandı. Akhisarspor’un tek golü Sokol Cikalleshi’den geldi.

Karşılaşmaya kural hatası damgasını vurdu

Maçtan önce açıklanan mücadele isim listelerinde Akhisarspor’un 21 kişilik kadrosunda 13 yabancı futbolcu bulunuyordu. Futbol Disiplin Talimatnamelerine aykırı olan bu durum kurallara aykırıydı ve hükmen mağlup sayılma anlamına geliyordu.

Şenol Güneş: İtirazlar, yönetim tarafıyla ilgili

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, maçtan sonra yapılan basın toplantısında Akhisarspor’un maç kadrosunda 13 yabancı futbolcunun bulunmasıyla ilgili, “Oyunun başında belliydi. 8 oyunda 5 de kenarda yabancı vardı. İtirazlar yönetim tarafıyla ilgili ben sadece oyunla varım. Bizim için ne olursa olsun çıkıp top oynamak istedik. Burada sıkıntılı olan taraf kart gördüğünüzde yansıyor. Bu da Vida’ya yansıdı. Maçtan önce listeyi görmemize rağmen, biz oyun oynamaya hatta 3-0 dan sonra ciddi bir oyunu daha görmek istiyorduk. Maçtan önce futbolcuların bu durumdan haberi yoktu” ifadelerini kullandı.

Hüseyin Eryüksel: Maalesef böyle bir şey oldu

Akhisarspor Başkanı Eryüksel, "Maalesef böyle bir şey oldu. Beşiktaş itiraz ederse skor 3-0 onların lehine hükmen sonuçlanacak. İtiraz etmezlerse nasıl bittiyse öyle tescil edilecek" dedi. 

Kural ne diyor?

TFF, kulüplerin kadrolarını 21 kişiden oluşturması halinde en fazla 12 yabancı oyuncuyu kadroya dahil edebilir. Eğer 20 ve daha aşağısında kadro oluşturuluyorsa en fazla 11 yabancu oyuncuyu kadrosunda bulundurabiliyor.
 

 

 

2016-2017 sezonunda Süper Lig’de Adanaspor-Kasımpaşa arasındaki mücadelede benzer bir olay yaşanmış, karşılaşmayı 2-0 kazanan Adanaspor, Kasımpaşa’nın kadro hatası nedeniyle 3-0 hükmen galip sayılmıştı.

Kural hatası nedir? Hakem hatası nedir?

TFF Futbol Disiplin Talimatnameleri’nde oyun kuralları belirlenmiş durumda. Bu kurallara aykırı bir durum olursa bu kural hatası sayılıyor olur ve hatayı yapan taraf 3-0 hükmen mağlup ilan ediliyor. 

Hakem hatası ise karşılaşma esnasında hakem kararı nedeniyle ortaya çıkan hataları  içeriyor. Hakem hataları karşılaşmaların tekrarını veya hükmen mağlubiyeti gerektirmiyor. 

Örneğin ofsayttan atılan bir gol kural hatası değildir hakem hatasıdır. Bir futbolcu elle gol atmışsa ve hakem bunu görmeyip golü geçerli saymışsa bu bir hakem hatası olarak kabul ediliyor.

FIFA önlemleri

FIFA hakem hatalarını en aza indirmek için çeşitli çalışmalar yürütüyor.

Geçtiğimiz yıllarda UEFA, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi müsabakalarında her iki kale arkasına da birer hakem yerleştirerek hakem sayısını 6’ya çıkarttı. FIFA böylece hata oranını azaltmayı amaçladı. 

 

 

VAR da hatayı en aza indirmek için kullanılıyor 

2018 Rusya Dünya Kupası’nda ilk kez uluslararası bir turnuvada kullanılmaya başlanan Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulaması, bu sezon başında Süper Lig’de de kullanılmaya başlandı. Bu uygulamayla da hakem hataları en aza indirilmesi hedeflendi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU