Trump’ın “Resmimi büyükelçilik binasına asmadı” dediği eski elçiden yanıt: O işi ABD başkanı olarak göreve başladığında yaptık

Marie Yovanoviç'in avukatlarının açıklamaları, Trump'ın iddia ettiği gibi söz konusu fotoğrafın 1,5-2 yıl sonra değil, göreve geldiği yıl asıldığını gösteriyor

Donald Trump'ın Beyaz Saray tarafından yayımlanan ve resmi kurumlarda asılan fotoğrafı 

ABD Başkanı Donald Trump, başarısızlıkla suçlayıp görevden aldığı ve hakkında yürütülen azil soruşturmasında kilit isimlerden biri olarak tanıklık eden eski Ukrayna Büyükelçisi Marie Yovanoviç’i bir kez daha hedef aldı.

Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’le arasında geçen tartışmalı telefon konuşması sonrası Temsilciler Meclisi’nde yürütülen azil soruşturmasında ifade veren Yovanoviç, “Görevim ülkemin dış politikasını uygulamaktı, başka bir gündemim olmadı” demiş, hakkında başlatıldığını öne sürdüğü karalama kampanyasına da bir anlam veremediğini söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yovanoviç asılsız iddialar nedeniyle kovulduğunu belirtirken, Trump ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda eski elçi için “Nereye vardıysa orada işler kötüye gitti” ithamında bulunmuştu.

Tartışmayı burada bırakmayan Trump, cuma sabahı telefon bağlantısıyla katıldığı Fox and Friends adlı programda aynı konuya değinerek “Bu büyükelçi için herkes harika biri diyor. Büyükelçilik binasına resmimi asmazdı. Elçilik onun sorumluluğundaydı. Bunu yapmazdı. Resmimi asana kadar 1,5-2 yıl geçti” sözleriyle dert yandı.

Yovanoviç’in kendisi hakkında “kötü sözler sarf ettiğini” ileri süren Trump, “Beni müdafaa etmezdi. Büyükelçileri değiştirme hakkım var” dedi.

“Bana, 'O bir kadın, nazik davran' dediler"

Bir önceki ABD başkanı tarafından Mayıs 2016’da Kiev Büyükelçisi olarak atanan Yovanoviç’i “Obama’nın insanı” olmakla da suçlayan Trump, “Amerika Birleşik Devletleri başkanının resmini elçiliğe asmak bir standarttır. Bu, bu kadın, bir melek değildi, tamam mı?” diye ekledi. 

Trump kendisine, “Yovanoviç bir kadın olduğu için ona iyi davranması gerektiğinin” söylendiğini aktarırken, “Ben ‘Neden böyle kibarsınız’ diye sorduğumda, ‘Efendim, o bir kadın. Nazik olmak zorundayız. Çok çetin biri’ dediler” diye konuştu.

 

 

NBC’ye değerlendirmede bulunan Yovanoviç’in avukatlarıysa, Trump’ın gündeme getirdiği iddianın doğru olmadığını söyledi.

Eski büyükelçinin savunma ekibi, “Kiev Büyükelçiliği personeli, Başkan, Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı'nın resmi fotoğraflarını ulaşır ulaşmaz duvarlara asmıştır” ifadelerini kullandı.

Haberler çıktıktan sonra gönderilmişti

Amerikan Washington Post gazetesi, Eylül 2017 tarihli haberinde ABD Başkanı Trump ve Yardımcısı Mike Pence’in portresinin binlerce adliye, askeri kurum ve büronun yanı sıra yurtdışındaki ABD elçiliklerinde hala asılmadığını yazmıştı.

Görevine 20 Ocak 2017'de yemin ederek başlayan Trump’ın “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı” sıfatıyla resmi kurumlarda asılacak portresi aynı yıl ekim ayında ilan edilmiş ve konunun sorumlusu Dışişleri Bakanlığı tarafından ilgili devlet kurumlarına gönderilmişti.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU