Fukişima’daki radyoaktif sızıntı davasında 3 yöneticiye verilen beraat kararı temyize taşındı

Deprem ve tsunami sonrasında radyoaktif sızıntı yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali'nin beraat eden 3 yöneticisinin yeniden yargılanması için 14 bin imza toplandı. Savcılar davayı temyize götürdü

Fotoğraf: AA

Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında oluşan tsunami nedeniyle büyük zarar gördü. Santraldeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde yaşanan nükleer sızıntı yüzünden on binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yönetim kurulu başkanı ve iki yardımcısı beraat etti

Deprem ve tsunami riskine karşı tedbir almayarak görevi ihmal ettikleri suçlamasıyla yargılanan Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi’nin (TEPCO) 3 yöneticisi Tokyo Bölge Mahkemesi’nde, 19 Eylül'de görülen duruşmada beraat etti. Yönetim Kurulu Başkanı Tsunehisa Katsumata (79) ile eski başkan yardımcıları Ichiro Takekuro (73) ve Sakae Muto’nun (69) suçsuz bulunması ise ülkede büyük tepkiye neden oldu.

Temyiz için 14 bin imza toplandı

Felaketzedeleri temsil eden avukatlar, "kazanın mağduru bölge sakinleri başta olmak üzere birçok kişinin kararı kabul edilemez bulduğunu” belirtti. Karara karşı başlatılan kampanyada temyiz süreci için 14 binin üzerinde imza topladı.

Bunun üzerine Japon savcılar, Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'nin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketinin (TEPCO) 3 eski yöneticisinin beraat ettiği görevi ihmal davasını temyize götürdü. 

Zehir saçmaya devam ediyor

Felaketten bu yana soğutma borularından çıkan bir milyon tondan fazla radyoaktif suyu biriktirerek tanklarda saklayan Tepco, 2022 yılına kadar su biriktirecek yer kalmayacağını açıklamıştı. Japonya Çevre Bakanı Yoşiaki Harada da, santralde depolanan radyoaktif suyu doğrudan Pasifik Okyanusu'na boşaltmak zorunda kalacaklarını söylemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU