Prens Harry'nin vize başvurusu ABD siyasetinin gündeminde

Joe Biden yönetiminden bir büyükelçi, Prens Harry'nin vizesinin incelenmesi devam ederken onu asla sınır dışı etmeyeceğini söyledi

(Reuters)

Kampanyacılar, Joe Biden'ın danışmanı tarafından mevcut başkanın Prens Harry'yi hiçbir koşulda sınır dışı etmeyeceğinin iddia edilmesinin ardından Prens'in ABD vize başvurusunun kamuoyuna açıklanmasını talep ediyor.

Bu açıklama, Büyükelçi Jane Hartley tarafından eski ABD Başkanı Donald Trump'a yanıt olarak yapıldı. Trump, yeniden seçilirse ve Harry'nin yasaları çiğnediği ortaya çıkarsa ona diğer vatandaşlar gibi davranacağını söylemişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prens Harry'nin vize başvurusu, Sussex Dükü'nün 2023 tarihli anı kitabı Spare'de uyuşturucu kullandığını itiraf etmesinin ardından halihazırda özel olarak inceleniyor.

Bu durum, ABD vizesine başvurmak için kişinin geçmişteki uyuşturucu kullanımıyla ilgili soruları yanıtlaması gerektiğine dikkat çeken çeşitli okuyucular tarafından fark edilmişti. 

Bunun üzerine düşünce kuruluşu The Heritage Foundation, Harry'nin başvurusunda yalan söyleyip söylemediğini tespit etmek üzere dava açmıştı.

Geçen haziranda bu talep ilk kez bildirildiğinde ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), belgeleri kamuoyuna açıklamayı reddetmiş ve "söz konusu kişinin mahremiyet hakkını geçersiz kılmaya yetecek kamu yararı" bulunmadığını belirtmişti.

Ancak The Heritage Foundation, artık belgelerin kamuoyuna açıklanmasının kesinlikle kamu yararına olduğuna inanıyor.
 

Prens Harry

Prens Harry'nin vize başvurusu halihazırda özel olarak inceleniyor (Reuters)


"Büyükelçi Hartley'in açıklamaları, belgenin kamuoyuna açıklanmasına dair zaten var olan güçlü kamu yararını önemli ölçüde artırıyor" diye belirten düşünce kuruluşu, bu iddiayı "olağanüstü" diye nitelendirdi.

Düşünce kuruluşu grubu, DHS'nin "Prens Harry'nin göçmenlik statüsünü doğrulamadan ya da ne olduğunu açıkça belli etmeden elimizdeki bilgilerin hiçbiri açıklanamaz" diye belirttiğini ddia ediyor.

The Heritage Foundation'ın Margaret Thatcher Özgürlük Merkezi Direktörü Nile Gardiner şöyle dedi:

ABD'nin Londra Büyükelçisi'nin Prens Harry hakkındaki küstah sözleri, üst düzey bir ABD diplomatının devam eden bir federal davaya yaptığı olağanüstü bir müdahaledir. 

ABD Büyükelçisi'nin açıklamaları sadece Sussex Dükü'nün mevcut göçmenlik statüsüne değil, aynı zamanda gelecekteki göçmenlik statüsüne de doğrudan hitap ediyor

Biden yönetimi Prens Harry'yi korumak için büyük çaba harcadı hatta Sussex Dükü'nün ABD göçmenlik başvurusunda yalan söyleyerek göçmenlik yasalarını ihlal etmesi halinde sınır dışı edilme ihtimalini bile göz ardı etti.

Biden yönetimi, The Heritage Foundation'ın Prens Harry'nin ABD göçmenlik başvurusuyla ilgili Bilgi Edinme Özgürlüğü talebine ilişkin şeffaflık ve Amerika halkına karşı hesap verme sorumluluğu göstermedi. Harry'nin göçmenlik kayıtlarını Amerika halkına açıklamalılar.

39 yaşındaki Dük, çalkantılı gençliği sırasında çeşitli maddeler kullandığını anlattığı kitapta, 2016 gibi yakın bir tarihteki uyuşturucu kullanımına örnek veriyor. 
 

Prens Harry ve Meghan Markle
Prens Harry, eşi Meghan Markle'la birlikte 2020'de ABD'ye taşınmıştı (Reuters)


Prens Harry kitabında şöyle yazmış:

Psikedelikler bana da iyi geldi. Yıllar boyunca onları eğlence için denemiştim ama artık onları tedavi edici ve tıbbi olarak kullanmaya başladım. Sadece bir süreliğine gerçeklikten kaçmama izin vermiyorlardı.

Bunlar benim gerçekliği yeniden tanımlamama izin verdi. Bu maddelerin etkisi altındayken katı önyargılardan kurtulabiliyor, ağır filtreden geçirilmiş duyularımın ötesinde başka, eşit derecede gerçek ve iki kat daha güzel bir dünya olduğunu görebiliyordum. Öfkenin olmadığı bir dünya.

The Independent yorum için Prens Harry'nin temsilcileriyle temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU