Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

İddia: İsrail kara işgali öncesi Refah yakınlarında 10 bin çadır kurmayı planlıyor

İsrail'in, kara işgali öncesinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah yakınlarında 10 bin çadır kurmayı planladığı öne sürüldü. İsrail Devlet Televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail'in, önümüzdeki 2 hafta içinde Refah dışında 10 bin çadır kuracağı iddia edildi. Haberde ayrıca, 30 bin ek çadırın satın alma aşamasında olduğu, bunların da aynı bölgeye daha sonra kurulacağı kaydedildi. Çadırların kurulmasına ilişkin takvime bakıldığında Filistinlilerin Refah'tan tahliye edilmesi sürecinin uzun süreceği belirtildi. İsrail devlet televizyonu KAN'da dün yer alan haberde, geçen hafta Refah'a kara saldırısı için "tarihin belli olduğunu" söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu adımı "ertelediği" iddiasına yer verilmişti. Netanyahu, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a kara saldırısı için "tarihin belirlendiğini" söylemişti.


Gazze'de savaştan sonra atık uyarısı: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde toplanmayan çöpler, geçici olarak açılan toplu mezarlar ve yıkılan evlerin molozlarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'nin kuzeyinin, benzeri görülmemiş bir çevre kirliliğine maruz kaldığını ifade etti. Maruf, çöp dağları, toplu mezarlar ve moloz yığınlarının sebep olduğu bu kirliliğin kuzeyde yaşayan 700 bini aşkın kişi üzerinde ciddi sağlık sorunları oluşturabileceğini vurguladı. Etrafa saçılan çöplerin toplamda 75 bin tonu aştığını, moloz yığınlarının ise yüzbinlerce tonu bulduğunu dile getiren Maruf, bu atıkların, çevresel etkisinin yanı sıra hepatit ve cilt hastalıkları başta olmak üzere bulaşıcı hastalıklara sebep olduğuna ve sivrisinek, böcek ve zararlı sürüngenlerin üremesi için verimli bir ortam oluşturduğuna değindi. Maruf, evlerin enkazları ve moloz yığınlarının altında çürümüş vaziyetteki cesetlerin ciddi bir çevre ve sağlık sorunu oluşturduğunu ve aynı zamanda layıkıyla defin işlemleri gerçekleştirilmeyen bu "şehitlerin" "insanlık onuruna" zarar verildiğini kaydetti. Geçici olarak kazılan toplu mezarlara da değinen Maruf, park, bahçe ve meydanlardaki yüzlerce toplu mezarın çevre sağlığı için gerekli şartları taşımadığını aktardı.


Hamas: İsrail, Gazze'den tamamen çekilmeden anlaşma yok

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi ve yerinden edilenlerin özgürce dönmeleri konusunda bir tavizin söz konusu olmadığını belirtti. Rişk, yaptığı yazılı açıklamada, Hamas'ın, ateşkes ve esir takası anlaşması konusundaki pozisyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İzzet er-Rişk, "İşgalin Gazze'den tamamen çekilmesi ve yerinden edilenlerin Gazze Şeridi'ndeki bölgelerine özgürce geri dönmesi konusunda taviz yok" ifadelerini kullandı. Gazze'de daimi ateşkesin önemine vurgu yapan Rişk, şöyle devam etti:

Halkımızın himayesi, şelale gibi akan kanın ve katliamların durmasının tek garantisi daimi ateşkestir. İşgalciler, geçici bir ateşkes anlaşması istiyor, böylece Gazze'deki esirlerini çıkaracak ve ardından Gazze Şeridi'ndeki soykırıma ve savaşa yeniden devam edecek.

"Netanyahu ve hükümetinin güç kullanarak esirlerin serbest bırakılması çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştır." diyen Rişk, İsrail'in elinde Gazze'deki direniş ile gerçek bir anlaşma yapmaktan başka bir alternatifinin olmadığını vurguladı.


Prof. Sezer Hatemi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatemi'nin hayatını kaybettiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Koca "İhtisas dönemi hocalarımdan Prof. Dr. Sezer Hatemi’nin vefatını üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, başta eşi Prof. Dr. Hüsrev Hatemi ve yakınları olmak üzere, sevenlerine, hekim camiamıza başsağlığı diliyorum. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Sezer hocamız, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bölümünün kurucusuydu. Öğrencileri onu daima saygıyla anacak" dedi.


Amerikan hava yolu şirketi United Airlines, Tel Aviv uçuşlarını geçici olarak askıya aldı

United Airlines'ın yaptığı açıklamada, pazartesi günkü Tel Aviv ve salı günkü Amman uçuşlarının askıya alındığı bildirildi. Bölgedeki durumun yakından takip edildiği kaydedilen açıklamada, uçuşların, hem yolcular hem de mürettebat için güvenli olduğuna emin olduktan sonra normale döneceği belirtildi. Açıklamada, bölgede görevli bulunan mürettebatın da güvenlik tamamen sağlanana kadar başka bir lokasyona geçişlerinin sağlandığı ifade edildi.


İsrail televizyonu: Savaş Kabinesi, İran saldırısına karşılık verme kararı aldı

İsrail televizyon kanalı, Savaş Kabinesi’nin, İran’ın hava saldırısına karşı “açık ve etkili” şekilde karşılık verme kararı aldığını iddia etti. İsrail’deki Kanal 12 Televizyonu, kaynak göstermediği haberinde, Tel Aviv yönetiminin İran’ın hava saldırısına karşı verilecek yanıt konusunda karar verdiğini öne sürdü. Haberde, Savaş Kabinesi'nin İran’ın saldırısına karşı “açık ve etkili” bir şekilde karşılık verme kararı aldığı belirtilirken, İsrail’in tepkisinin, İran’ın gerçekleştirdiği “büyüklükteki bir saldırının tepkisiz kalmayacağı” mesajını vermeyi amaçladığı ifade edildi. İsrail’in İran’a vereceği “yanıt”ın bölgesel savaş çıkartmasını ya da İran saldırısına karşı yardımcı olan koalisyonun parçalanmasını istemediği belirtilen haberde, İsrail’in eylemlerini ABD ile koordine etme niyetinde olduğu kaydedildi. Haberde, Savaş Kabinesi’nin yarın yeniden bir araya geleceği bilgisi paylaşıldı. Kanal 12, daha önceki bir haberinde de, Savaş Kabinesi'nin toplantısında İran'ın saldırısına yanıt olarak çeşitli seçeneklerin tartışıldığını ve bu seçeneklerin her birinin "İran'a karşı acı verici misilleme saldırısı" olduğunu öne sürmüştü.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Al Sani ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye ve Katar ilişkileri, küresel ve bölgesel konular ile İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve insani durum ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, İsrail'in gaddarca saldırılarının durdurulması ve işlediği insanlık suçlarının cezasını görmesi için İslam dünyasının birlik içinde gayretlerini artırması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, bölgede gerginliğin yayılmaması için İsrail'in bir an önce dizginlenmesi ve aklıselimle hareket edilmesinin hayati öneme sahip olduğunu belirtti.



Antalya'da kazanın yaşandığı teleferik tesisi girişlere kapatıldı

Antalya'nın Konyaaltı ilçesindeki teleferik tesisi, kazanın ardından "girilmez" şeridi çekilerek kapatıldı. Sarısı mevkisindeki Tünektepe Teleferik Tesisi'nde 12 Nisan'da meydana gelen kazanın ardından, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında bilirkişi heyetinin bölgedeki çalışmaları devam ediyor. Bölgeye kara yoluyla ulaşımın sağlandığı giriş noktasında görev yapan polis ekibi güvenlik önlemi alarak yetkililer dışında vatandaşların alana gitmesine izin vermiyor. Diğer taraftan normal zamanda vatandaşların teleferiğe biniş sağladığı tesis ise polis ekiplerince "girilmez" şeridi çekilerek kapatıldı. Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluğun yaşandığı teleferik tesisinde 12 Nisan'da meydana gelen kazada parçalanan kabinden düşen 1 kişi hayatını kaybetmiş, 17 kişi yaralanmıştı. Sistemin durması nedeniyle havada asılı kalan 24 kabindeki 174 kişi yaklaşık 22,5 saat süren çalışmaların sonunda kurtarılmıştı.


Yunanistan Komünist Partisi hükümetten İsrail'e desteğini çekmesini istedi

Yunanistan'da muhalefetteki Komünist Parti lideri Dimitris Kuçumbas, "Hükümet, katil devlet İsrail'den desteğini çekmeli." ifadesini kullandı. Kuçumbas, yaptığı yazılı açıklamada, Orta Doğu'daki gelişmelerin, halkları, savaşların bölgeye yayılması tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Böylesi kritik bir süreçte, hükümetin, muhalefetteki Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ve Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) partilerinin desteğiyle, ülkeyi, Yunan halkı için öngörülemez tehlikeleri olan savaş dolu bir ortama sürüklediğini belirten Kuçumbas, şu değerlendirmede bulundu: 

Hükümet hemen şimdi katil devlet İsrail'den desteğini çekmeli. Ülkemizi emperyalist savaşlardan uzaklaştırmalı, ABD ve NATO üslerini kapatmalı, (Yunan Silahlı Kuvvetlerine ait) 'Hydra' fırkateynini Kızıldeniz'den çekmelidir.

Komünist Parti, Haziran 2023 genel seçimlerinde yüzde 7,69'luk oy oranı ile 300 sandalyeli mecliste 21 sandalyenin sahibi olmuştu.


BİSAM'dan yeni açlık ve yoksulluk sınırı açıklaması: Açlık sınırı 16 bin, yoksulluk sınırı 57 bin lira oldu

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) mart ayı açlık yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. BİSAM tarafından yapılan hesaplamaya göre açlık sınırı 16 bin lirayı, yoksulluk sınırı 57 bin lirayı, tek başına yaşayan bir kişi için ise yoksulluk sınırı 25 bin lirayı geçti. Böylece açlık sınırının 17 bin 2 lira olan asgari ücreti geçmesine 356 TL kaldı. BİSAM beslenme kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı mart 2024 için 16 bin 646 lira oldu. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 57 bin 578 lira olarak gerçekleşti. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2 bin 66 lira oldu. Bu değer yetişkin bir kadın için 1 bin 953, 15-18 yaş bir genç için 2 bin 129, 4-6 yaş arası bir çocuk için 1405 lira oldu.


Ulusal Süt Konseyi, yeni çiğ süt tavsiye fiyatını 14,65 lira olarak belirledi

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere üreticinin eline litre başına net 14,65 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi. Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, çiğ süt tavsiye fiyatı 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere tespit edildi. Buna göre, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, çiğ süt desteği hariç üreticinin eline litre başına net 14,65 lira geçecek şekilde belirlendi. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde, bu giderler üreticiye ilave ödenecek. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir 0,1'lik değişim için 22 kuruş fark uygulanacak. Duyuruya göre, bundan sonraki süreçte çiğ süt tavsiye fiyatı maliyetler çerçevesinde yeniden değerlendirilerek piyasa koşullarına göre güncellenebilecek.


İddia: İsrail Savaş Kabinesi, İran'a karşı 'acı verici misillemeyi' gündemine aldı

İsrail Savaş Kabinesi'nin, İran'a karşı "acı verici misilleme saldırısı" seçeneklerini ele aldığı ancak bunların bölgesel bir savaşı tetiklemeyeceği öne sürüldü. Savaş Kabinesi, İran'ın 13 Nisan'da düzenlediği hava saldırısına verilecek "yanıtı" görüşeceği toplantıyı tamamladı. Kanal 12'nin haberinde, toplantıda İran'ın saldırısına yanıt olarak çeşitli seçeneklerin tartışıldığı ve bu seçeneklerin her birinin "İran'a karşı acı verici misilleme saldırısı" olduğu öne sürüldü. Haberde, toplantıda ele alınan bu seçeneklerin "bölgesel bir savaşa yol açmayacağı" savunulurken, Savaş Kabinesi'nin "ABD tarafından engellenmeyecek bir yanıtı seçmeyi amaçladığı" belirtildi.


Avustralya'da kilisede bıçaklı saldırıda 4 kişi yaralandı

9 News'in haberine göre, Sydney'deki Christ The Good Shepherd Kilisesi'nde bıçaklı saldırı gerçekleşti. Kilisede ayinin yapıldığı anlarda düzenlenen bıçaklı saldırıda piskopos ve 3 kişi yaralandı. Canlı yayınlanan ayinde saldırganın piskoposu bıçakladığı anlar kaydedildi. Polis, saldırıyı düzenleyen kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Diğer yandan, saldırı sonrası kilise yakınlarında toplanan 2 bine yakın kişiyle güvenlik güçleri arasında arbede çıktı.

Avustralya Ulusal İmamlar Konseyi (ANIC), saldırıyı kınadığını bildirdi. ANIC Başkanı Şeyh Şadi es-Süleyman'ın sosyal medya hesabından yayımlanan açıklamada, ANIC ve Avustralya Müslüman toplumunun "Piskopos Mar Mari Emmanuel'in Christ The Good Shepherd Kilisesi'nde ayin yaparken uğradığı saldırıyı tartışmasız şekilde kınadığı" belirtildi.


Eski ABD Başkanı Trump'ın "sus payı" davası New York'ta başladı

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında, ilişkide olduğu müstehcen film oyuncusu bir kadına 2016 başkanlık seçimleri sırasında "sus payı" ödenmesine ilişkin açılan dava, New York'ta başladı. Trump, Manhattan Ceza Mahkemesi'ne avukatları ile geldi. Mahkeme salonuna girmeden önce basın mensuplarına kısa açıklama yapan Trump, bu davanın siyasi motivasyonla açılmış tarihi dava olduğunu ve hiçbir suçu bulunmadığını savundu. Eski ABD Başkanı Trump, "Suçsuz olduğum için burada olmaktan gurur duyuyorum. Siyasi insiyaklarla açılmış bu dava Amerika'ya hakarettir. Buna benzer bir olay daha önce hiç görülmedi. Buraya asla getirilmemeliydim." ifadelerini kullandı.


ABD, Yemen'deki Husilerin, hafta sonu Aden Körfezi'ndeki gemilere saldırı düzenlediğini açıkladı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), sosyal medya platformu X'teki hesabından, Yemen'deki Husilerin hafta sonu Aden Körfezi'nden geçiş yapan gemilere yönelik saldırıları ve verilen karşılık hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, Husilerin, 13 Nisan'da Yemen'de kontrol ettikleri bölgeden Aden Körfezi'ne doğru bir gemisavar balistik füze (ASBM) fırlattığı ancak körfezdeki gemilerden "herhangi bir hasar bildirilmediği" kaydedildi. CENTCOM'un, 14 Nisan'da, bu gelişmenin ardından "meşru müdafaa amacıyla" Husilerin kontrolündeki bölgelerde 4 insansız hava aracını (İHA) "başarıyla imha ettiği" bilgisi paylaşıldı.


Mehmet Tevfik Göksu’nun AK Parti İBB Grup Başkanvekilliği görevi sona erdi

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki AKP Grup Başkanvekilliği görevi sona erdi. Göksu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Hayra motor şerre fren olmak, İstanbulluların hakkını savunmak için 5 yıl boyunca üstlendiğim İBB AK Parti Grup Başkanvekilliği görevimi yeni dönemle birlikte tamamlamış bulunuyorum. Görev sürem boyunca birlikte çalıştığım AK Parti İstanbul İl Başkanlarımıza, yerel yönetimler birim başkanlarımıza, grup yönetimimize, meclis üyelerimize, teşkilat mensuplarımıza ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İBB AK Parti Grup Başkanvekili olarak görev yapacak olan Zeynel Abidin Okul Başkanımıza da yeni görevinde başarılar diliyorum.

Göksu’nun yerine ise geçen dönem İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul devam edecek.


İYİ Partiden Ordu'da "seçimin yenilenmesine" yönelik YSK'ye ikinci başvuru

İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine yönelik YSK'ye bir kez daha başvurduklarını bildirdi.

Öztürk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Hakan Şeref Olgun ile Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine yönelik ikinci bir dilekçeyle YSK'ye başvurduklarını ve "tam kanunsuzluk" nedeniyle seçimin yenilenmesini talep ettiklerini kaydetti. Öztürk, “Emsal kararlarda görüleceği üzere başvuruya konu  kişi bilgilerini YSK ile paylaştığımız 95 sandık kurulu başkanı ve memur üyesinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan sorduktan sonra karar verilmesini talep ettik” ifadelerini kullandı


Arda Turan, Barselona'da kiraladığı eve 230 bin euroluk hasar vermekle suçlanıyor

Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan, 2015-2018 yılları arasında İspanya temsilcisi Barcelona formasını giydiği dönemde kiracı olarak kaldığı villa tipi evde 230 bin euroluk hasar bırakmakla suçlanıyor. El Periodico de Espana gazetesi, Arda Turan'ın eski ev sahibi tarafından Barselona İl Mahkemesi'nde açılan davanın halen devam ettiğini ve eski futbolcunun yaşadığı 3 yıllık dönem sonunda Barselona'daki eve 230 bin euroluk hasar vermekle suçlandığını yazdı.

Barselona kentinin elit bir mahallesinde yer alan ve 18 milyon avroluk değere sahip olduğu belirtilen evin sahibi, El Periodico gazetesine verdiği demeçte, mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna değinerek Arda Turan'ın, evde kapılardan bahçeye, ışık ve elektronik sisteminden havuz ve hatta tavana kadar hasarlı bir şekilde evi terk ettiğini iddia etti. Evde en pahalı hasarın 84 bin 30 euro ile mobilyalara, ışık sistemine ve temizliğe ait olduğu, mutfakta da 64 bin 258 euroluk hasarın bulunduğu ileri sürüldü.

Arda Turan'ın evi kiralarken, "Müslüman olmayan önceki kiracılardan dolayı evi tamamen dezenfekte ettirdiğini ve evi çok iyi temizlettiğini" anlatan villanın sahibi, "Arda ve beraberindekiler futbol izlerken gol atıldığında televizyonun kumandasını havuza atıyorlardı. Bin euroluk bir kumanda. Ve yanlış hatırlamıyorsam 10 veya 15 kez atmışlardır. Evde doğal bir yıpranma olmadığı açık. Hatta mobilyalarda bile sigara yanığı bırakmışlar. Bu tip evde herhangi bir şeyi tamir ettirmenin veya değiştirmenin ucuz olmadığını siz de bilirsiniz" şeklinde konuştu. Barselona İl Mahkemesi'ndeki davanın, Arda Turan'ın adresine ulaşma zorluğundan dolayı yavaş ilerlediği kaydedildi.


Almanya, İran'ın Berlin Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

Almanya'nın, İran'ın Berlin Büyükelçisini, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarından dolayı Dışişleri Bakanlığına çağırdığı bildirildi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, saldırılar nedeniyle dün Almanya’nın Tahran Büyükelçisi’nin İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasıyla ilgili Almanya’nın İran Büyükelçisi ile benzer planları olup olmadığına ilişkin soruya yanıt verdi.

Wagner, "Size İran Büyükelçis’inin bu sabah Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını bildirebilirim. Görüşme bu saatte devam ediyor" ifadelerini kullandı. İran’da dün, Almanya’nın Büyükelçisinin, diğer batılı ülkelerin temsilcileriyle brifing vermek üzere Dışişleri Bakanlığına davet edildiğini anımsatan Wagner, bu kapsamda burada da ikili görüşmenin gerçekleştiğini söyledi. Sözcü Wagner, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un dün ve 11 Nisan’da, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda görüştüğünü ve Almanya’nın tutumunu ortaya koyduğunu kaydetti.


Hamas lideri Heniyye'nin İsrail saldırısında yaralanan torunu hayatını kaybetti

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İsrail ordusunun Ramazan Bayramında düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Heniyye, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, bayramlaşmaya giden ailesiyle aynı araçta bulunan ve İsrail'in araca düzenlediği saldırıda yaralanan küçük Melek, doktorların tüm çabalarına rağmen Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki tıbbi imkanların yetersizliği nedeniyle kurtarılamadı.

İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu. Saldırıda 3 oğlu ve 4 torununu kaybeden Heniyye, "çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" söylemişti. İsrail basınına göre "Heniyye'nin oğullarına suikast, İsrail ordusu ve istihbaratının işbirliğiyle" gerçekleştirilmişti.


İsrail ordusu, Refah’taki saldırıları için yedek askerleri göreve çağıracak

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Durum değerlendirmesine göre ordu, Gazze Şeridi’nde operasyonel görevler yürütmek üzere önümüzdeki günlerde yaklaşık iki tugay yedek askeri görevlendirecek." ifadelerine yer verildi. İsrail ordu radyosu da ordunun Carmeli (2) Tugayı ve 679. Zırhlı Tugayı’nı dün gece seferber ettiğini belirterek, "İsrail'in Refah’taki operasyonun tarihini öne çekmeyi düşündüğünü" açıkladı. Her iki tugayın da Gazze Şeridi’nin merkezine gireceği, birinin Gazze’nin kuzey ve güneyini ayıran Netzarim Koridoru'nda diğerinin ise Gazze kıyısındaki ABD iskelesinin güvenliğini sağlayacağı bildirilen açıklamada, yedek birliklerin seferber edilmesinin "Refah'taki operasyonları mümkün kılmayı amaçladığı" kaydedildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'da dün yer alan haberde, geçen hafta Refah'a kara saldırısı için "tarihin belli olduğunu" söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu adımı "ertelediği" iddiasına yer verilmişti. Netanyahu, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a kara saldırısı için "tarihin belirlendiğini" söylemişti.


İsrail, Gazze'de 50 gün boyunca alıkoyduğu 2 Filistin Kızılayı çalışanını serbest bıraktı

Filistin Kızılayı, yaptığı yazılı açıklamada İsrail askerlerinin, 50 gün önce Han Yunus'taki Emel Hastanesi'nden yaralıları tahliye ettikleri sırada alıkoyduğu 2 ambulans görevlisini serbest bıraktığı belirtildi. Açıklamada, Kızılay çalışanı 6 kişinin hala İsrail askerlerinin elinde olduğu ve akıbetlerinin bilinmediği aktarıldı.

Filistin Kızılayı, Emel Hastanesi'ne şubat ayında düzenlenen baskın sırasında alıkonulan 7 çalışanının da, 28 Mart'ta serbest bırakıldığını duyurmuştu.


İran'ın BM Daimi Temsilcisi İravani: İsrail, askeri karşılık vermemeli

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Said İravani, BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen acil toplantının ardından Amerikan Sky News televizyonuna verdiği demeçte, İsrail'in İran'ın saldırısına karşılık vereceğine dair açıklamalarıyla ilgili, "Bence bu sadece tehdit, boş söz. Eylem değil. İkinci misillememizin ne olacağını biliyorlar. Bir sonrakinin daha belirleyici olacağının farkındalar" yorumunu yaptı.

Bu konuda bir sonuca ulaşıldığını düşündüğünü dile getiren İravani, "İsrail, askeri karşılık vermemeli" uyarısında bulundu.


CHP Genel Başkanı Özel, Filistin ziyaretini ertelediğini duyurdu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bugün için Filistin'e gideceğini daha önce duyurduğunu anımsattı. Bölgede yaşanan son gelişmeler ve hava sahalarının uçuşa kapatılması sebebiyle programını bugün gerçekleştiremeyeceğine bildiren Özel, şunları kaydetti:


İsrail'de muhalefet lideri Lapid: Netanyahu ve hükümeti İsrail için varoluşsal tehdit haline geldi

Eski İsrail Başbakanı ve ana muhalefet lideri Yair Lapid, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin "İsrail için varoluşsal bir tehdit haline geldiğini" ve "Tel Aviv'in caydırıcılığını kaybettiğini" söyledi.

Lapid, partisinin haftalık olağan toplantısı öncesi gündeme ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetini hedef alan Lapid, "Netanyahu ve hükümeti İsrail için varoluşsal bir tehdit haline geldi" ifadesini kullandı.

Lapid, ABD'nin "İsrail'in güvenliğine yönelik taahhütlerini yerine getirdiğini ancak Netanyahu'nun bunu yapmadığını" ileri sürdü. İsrail Başbakanı'na yönelik eleştirilerini sürdüren Lapid, Netanyahu nedeniyle "Tel Aviv'in caydırıcılığını kaybettiğini" söyledi.


İsrail Savaş Kabinesi, İran saldırısına verilecek "yanıtı" görüşmek için yeniden toplanacak

İsrail Savaş Kabinesinin İran'ın düzenlediği saldırıya verilecek "yanıtı" görüşmek için bugün yeniden bir araya geleceği bildirildi.

Kanal 12'nin haberinde, Savaş Kabinesinin yerel saatle 14.00'te toplanacağı belirtildi.

Toplantının ana gündem maddesinin İsrail'in İran'ın 13 Nisan'da düzenlediği saldırıya vereceği "yanıtın" olduğu ifade edildi.


Yargıtay Başkanı 16. turda da belirlenemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 16. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı.

Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçildi, 4 yıllık görev süresi 24 Mart itibarıyla doldu.

Bu kapsamda Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay üyeleri 25 Mart Pazartesi sandık başına gitti.

Seçimin ilk 15 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması üzerine bugün 16. tur oylaması yapıldı.

Oylama sonucu Mehmet Akarca 109, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 88, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ise 105 oy aldı. Seçime katılım 318 olarak kayıtlara geçerken, 4 boş oy kullanıldı, oylardan 12'si de geçersiz sayıldı.

Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçime 17. tur oylamayla yarın devam edilecek.

Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.


Blinken, Fidan'a, "Türkiye'nin Orta Doğu'da gerilimin azaltılması yönündeki çabaları dolayısıyla" teşekkür etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve İngiltere dışişleri bakanları ile İsrail-İran gerilimine ilişkin son durumu ele aldı ve ABD'nin bölgede tansiyonun artmasını istemediği mesajını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken'ın telefon görüşmelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Buna göre Dışişleri Bakanı Fidan'a, Türkiye'nin Orta Doğu'da gerilimin azaltılması yönündeki çabaları dolayısıyla teşekkür eden Blinken, ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığının altını çizdi.

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve İngiltere dışişleri bakanları ile yaptığı telefon görüşmelerinde de İsrail-İran geriliminde son durumu değerlendiren Blinken, mevkidaşlarına, "ABD'nin bölgede daha fazla gerginlik peşinde olmadığı" mesajını verdi.

ABD'nin İsrail'in güvenliği konusunda hassas olduğunu aktaran Blinken, bundan sonraki sürece ilişkin bölgedeki ülkelerle yakın koordinasyon halinde olacaklarını vurguladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU