O.J. Simpson'ın mirası ne kadar ve kime kalacak?

O.J. Simpson'ın net değeri 1981'de 38 milyon dolara ulaşarak zirve yapmıştı

(Reuters)

O.J. Simpson, uzun süredir mücadele ettiği bildirilen prostat kanseri nedeniyle 76 yaşında hayatını kaybetti.

TMZ'nin haberine göre, eski eşi Nicole Brown ve onun arkadaşı Ron Goldman'ın öldürülmesi davasındaki kötü şöhretli beraatiyle tanınan Amerikan futbolu yıldızının son birkaç ayda sağlık durumu kötüleşmiş ve ölümcül hastaların bakıldığı bakımevine yatırılmıştı.

Ölüm haberi, ailesinin NFL'in (ABD Ulusal Amerikan Futbolu Ligi) onur listesindeki ismin X hesabından paylaştığı basit bir mesajla duyuruldu.

Babamız Orenthal James Simpson, 10 Nisan'da kanserle mücadelesinde yenik düştü.. Etrafı çocukları ve torunlarıyla çevriliydi.

Açıklamada, "Bu geçiş döneminde ailesi sizden mahremiyet ve nezaket isteklerine saygı göstermenizi rica ediyor" dendi.
 

O.J. Simpson
O.J. Simpson, 21 Haziran 1995'te Los Angeles'ta görülen çifte cinayet davası sırasında savcıların kendisine giydirdiği yeni bir çift ekstra büyük Aris eldivene bakıyor (AFP)


Birçoklarının "asrın davası" diye adlandırdığı duruşmada Simpson, 1994'te Brown ve Goldman'ı öldürmekle suçlanmış, bu suçtan dava açılmış ve ardından beraat etmişti. Çoğunluğu siyahlardan oluşan jüri tarafından beraat ettirilmesi ABD'nin kültürel tarihinde kilometre taşı özelliği taşıyan bir an olmuştu.

Daha sonra 1996'da bir hukuk mahkemesi Simpson'ı cinayetlerden suçlu bulmuş ve kurbanların ailelerine 30 milyon doların üzerinde tazminat ödemesini emretmişti. Simpson, ölümünden önce borcun sadece bir kısmını ödeyebilmişti.

O.J.'in serveti ne kadardı?

Celebrity Net Worth'a göre, NFL'in onur listesindeki yıldızın net servetinin tahmini 3 milyon dolar olduğu yönünde genel bir fikir birliği var.

O.J., alacaklıların ve Goldman ailesinin yasal olarak erişemeyeceği emekli maaşları aracılığıyla devamlı bir gelir kaynağı elde etmişti. 
 

O. J. Simpson ve çocukları
Eski amerikan futbolu yıldızı O.J. Simpson, 16 Haziran 1994'te çocukları 9 yaşındaki Sydney (solda) ve 6 yaşındaki Justin'le (sağda) birlikte eski eşi Nicole Simpson'ın cenaze töreninden ayrılırken (AFP)


Simpson, Sosyal Güvenlik'ten aldığı yılda 42 bin dolar ve NFL'den gelen yıllık 125 bin ila 300 bin dolarlık emekli maaşının yanı sıra Amerikan Oyuncular Sendikası'ndan (Screen Actors Guild) da maaş alıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O.J. ve hayatını kaybeden eski eşi 1992'de ayrılmadan önce 7 yıl evli kalmıştı. Bir mahkeme dosyasına göre Simpson, Celebrity Net Worth'te (ünlülerin tahmini net servetlerini yazan bir web sitesi -ed.n.) tahmini net servetinin10,8 milyon dolar ve aylık gelirinin 55 bin dolar olduğunun bildirildiğini iddia etmişti.

Nihayetinde O.J., Nicole'e tek seferde 433 bin 750 dolar ve ek olarak 10 bin dolar iştirak nafakası ödemeyi kabul etmişti. 

Yasal ücretler ve mahkemede varılan anlaşmalar servetinde kayda değer bir azalmaya neden olmuştu.

Serveti kime kalacak?

Şu anki duruma göre 3 milyon dolarlık serveti sağ olan 4 çocuğu Sydney, Jason, Justin ve Arnelle Simpson'a kalacak gibi görünüyor.

Çocuklarından Aaren, 1979'da bebeklik çağında geçirdiği kazada yüzme havuzunda boğularak can vermişti. 

Milyonlarca dolarlık haksız ölüm kararının peşini hâlâ ısrarla bırakmayan Goldman ailesi, Simpson'ın kitabının taslağının kontrolünü kazanmıştı. Kitabın adını "Eğer Ben Yaptıysam: Katilin İtirafları" (If I Did It: Confessions of the Killer) diye yeniden adlandırmışlardı. 

O.J Simpson ve eski eşi Nicole Simpson
O.J. Simpson ve eski eşi Nicole Simpson, 9 yaşındaki kızları Sydney Brooke, 6 yaşındaki oğulları Justin'le birlikte (Reuters)


Simpson o dönemde Associated Press'e "Hepsi kan parası ve ne yazık ki ben de çakallara katılmak zorunda kaldım" demişti. Yıldız sporcu, kitap için üçüncü bir taraf aracılığıyla ödenen 880 bin dolarlık avans almıştı. 

O.J., "Borçtan kurtulup evimi güvence altına almamı sağladı" diye belirtmişti. 

Simpson, kitap üzerindeki haklarını kaybetmesinden iki ay geçmeden Las Vegas'ta tutuklanmıştı. 

Goldman'ın ailesine ne kadar borcu vardı?

Goldman'ın babası Fred, yakın zamanda kararın geçerliliğini sürdürmek amacıyla sunduğu mahkeme belgelerinde Simpson'ın 96 milyon dolar borcu olduğunu iddia etti.

Bu durum, ilk olarak hükmedilen 30 milyon dolarlık tazminatın üzerinde kayda değer miktarda faiz oluşmasından kaynaklanıyor. 

Borcun yüksek kalmasının sebebi de iddiaya göre Simpson'ın belirlenen miktarın büyük bir bölümünü ödememiş olması.

Goldman, Şubat 2021 itibarıyla Simpson'ın sadece 123 bin dolar ödediğini iddia etmişti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU