Microsoft'tan Japonya'ya rekor yapay zeka yatırımı

"Çin ve Rusya'dan tehditlere karşı siber savunmaları da güçlendireceğiz"

Microsoft, Japonya devletiyle daha yakından çalışacaklarını söyledi (Reuters)

ABD'li teknoloji devi Microsoft, Japonya'da yapay zeka sektörüne 2,9 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Microsoft'tan salı günü yapılan açıklamada, Japonya'nın yapay zeka alanındaki çalışmalarına iki yıl boyunca toplamda 2,9 milyar dolar yatırım sağlanacağı bildirildi.

Yatırımın, Çin ve Rusya'dan gelebilecek olası bilgisayar korsanlığı faaliyetlerine karşı Japonya'nın siber savunma sistemlerinin güçlendirmesini de içerdiği belirtildi.

Microsoft Başkanı Brad Smith, salı günü ABD'yi ziyaret eden Japonya Başbakanı Fumio Kishida'yla bir araya geldi. Smith, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Bu, Microsoft'un Japonya'daki 46 yıllık tarihinde tek seferde yaptığı en büyük yatırım. "Bu yatırımlar, Japonya'nın sağlam bir yapay zeka ekonomisi inşa etmesi için vazgeçilmez nitelikte.

Buna ek olarak Microsoft, gelecek üç yıl içinde 3 milyon Japon işçiye yapay zeka eğitimi verileceğini duyurdu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya'nın başkenti Tokyo'da yapay zeka ve robotik alanlarında çalışma yürütecek Microsoft Research Asia laboratuvarının açılacağı da bildirildi.

Siber savunma sistemlerinin güçlendirilmesindeyse firma, Japonya devletiyle ortak çalışacak. 

Smith, "Siber güvenlik alanında tehditler artıyor. Bunların özellikle Çin ve Rusya'dan geldiğini görüyoruz ama dünya çapında da fidye yazılımlarında artış var" dedi. 

Microsoft başkanı, siber güvenlik projesinin detaylarına ilişkin bilgi paylaşmazken, "Önde gelen teknoloji firmalarıyla Japon devleti arasında yakın ortaklık kurulacağını" belirtti.

Sohbet botu ChatGPT'yle gündemden düşmeyen yapay zeka firması OpenAI da bu ay Asya'daki ilk ofisini Tokyo'da açacağını duyurmuştu. Microsoft, Sam Altman'ın CEO'su olduğu firmaya geçen yıl 10 milyar dolar yatırımla ortak olmuştu.


Independent Türkçe, AFP, Nikkei Asia

DAHA FAZLA HABER OKU