Stanfordlu uzman paylaştı: Doğru diyeti bulmanız için 5 tavsiye

Akademisyen, diyetin psikolojik boyutuna da dikkat çekti

Stanfordlu bilim insanı, ipuçlarının her tür diyette dikkat edilmesi gereken unsurlar olduğunu söyledi (Unsplash)

ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden Christopher Gardner, en uygun beslenme şeklinin bulunmasında işe yarayacak 5 ipucu paylaştı. 

Uzun süredir gıda ve beslenme alanında çalışan akademisyen, diyetlerin etkilerinin kişiden kişiye değiştiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gardner, bilimsel dergi Contemporary Clinical Trials'ta 2017'de yayımlanan bir çalışmaya dikkat çekti. Araştırmada Akdeniz, keto, düşük yağlı ve vegan gibi farklı diyet biçimleri inceleniyor. 

Araştırmacı, "Bu çalışmada diyetler arasında ortaya çıkan fark sadece birkaç kiloydu. Fakat aynı diyeti uygulayan kişiler arasındaysa fark 60 kiloya kadar çıkıyordu" dedi. 

Gardner, başarılı bir diyetin tokluk hissi ve kalori eksikliğinin sağlanmasından geçtiğini belirterek, farklı ipuçları paylaştı. 

1) Düşük kaliteli karbonhidratları ve şeker ilaveli ürünleri bırakın

Gardner, düşük kaliteli karbonhidrat ve şeker ilaveli ürünler yerine lif bakımından zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Uzman özellikle sebzeler, tam tahıllı ürünler ve meyvelerin tüketilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Bilim insanı, lifin yanı sıra doymamış yağ kaynağı olarak avokado, fındık, balık ve tam yağlı yoğurtları da önerdi.

2) Tıkabasa doymadan yemek yemeyi bırakın

Akademisyen, kişilerin hangi ürünleri tükettiği kadar bunları nasıl yediğine de özen göstermesi gerektiğini belirtti. 

Gardner, Japon geleneğindeki "hara haçi bu" yöntemine işaret ederek, yüzde 80 doygunluğa ulaşıldığına yemek yemenin kesilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Uzman, beynin tokluk sinyalini alması için belirli bir süre geçmesi gerektiğini hatırlatarak, yavaş şekilde ve tam tokluk hissine ulaşmadan yemek yemenin, verimli bir kalori kısıtlama yöntemi olduğunu ifade etti. 
 


3) Yaklaşımınızı değiştirin

Gardner, kişi hangi tür diyeti yaparsa yapsın beslenme değişikliklerinde uzun vadede sürdürülebilir bir düzenin oturtulmasının önemini vurguladı. 

Gıda seçimlerinin bu yönde yapılması gerektiğini belirten bilim insanı, şu ifadeleri kullandı:

Bunu 'uygulayacağınız' ve bitirdiğinizde 'bırakacağınız' bir diyet olarak düşünmeyin. Faydaların kalıcı olması için sonsuza dek uygulayabileceğiniz bir diyet yaklaşımı olması gerekli.

4) Kendinize karşı merhametli olun

Gardner, her şeyden önce diyet ve beslenme değişikliği sürecinin zorlayıcı olduğunun kabullenilmesi gerektiğini belirtti. 

Araştırmacı, "Sabırlı olun. Kendinizi sürekli psikolojik olarak hırpalarsanız, işler yolunda gitmediğinde bir sonraki girişiminizde daha çok zorlanırsınız" dedi.

5) Yediklerinizden keyif alın

Stanfordlu uzman, bir diyetin başarıya ulaşabilmesini mümkün kılan en temel özelliğin bu süreçten keyif alınması olduğunu söyledi.

Gardner, "Yediklerinizden zevk almalısınız. Bu size keyifli gelmeli. Uzun vadeli başarı için kendinize alan tanıyın" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, CNN, Science Direct

DAHA FAZLA HABER OKU