Prof. Kaymaz'dan "mazbata" yorumu: Mahkeme kararın hatalı olduğunu fark etse bile kendi kararını kaldıramaz, yetki istinaf mahkemesinindir

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1.Ceza Dairesi Eski Başkanı, Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seydi Kaymaz Van’da mazbatanın iadesiyle ilgili Independent Türkçe’nin sorularını yanıtladı

Fotoğraf: Twitter

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi Eski Başkanı, Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seydi Kaymaz Van'da mazbatanın iadesiyle ilgili Independent Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Prof. Dr. Seydi Kaymaz, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi 4 Nisan 2023 tarihinde verdiği bir karar ile hükümlünün yasak haklarının geri verilmesine karar verdiğini belirterek şunları söyledi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi 2023 tarihinde verdiği  bir karar ile hükümlünün yasak haklarının geri verilmesine karar vermiştir. Yasak hakların geri verilmesi kararı ile  yasak hakların geri verilmesi talebinin reddine ilişkin kararlar istinaf kanun yoluna tabi kararlardır.  Mahkeme, daha sonra verdiği kararın hatalı olduğunu fark etse bile kendi kararını kaldıramaz, kararında değişiklik yapamaz. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, 2023 yılında hükümlü hakkında verilen yasak hakların geri verilmesi kararının ortadan kaldırılması talebi üzerine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 29.3.2024 tarihinde vermiş olduğu önceki kararının ortadan kaldırılmasına ilişkin karar hukuksal değerden yoksundur ve yok hükmündedir. Çünkü mahkeme kararını verip dosyadan el çektikten sonra kendi kararını değiştiremez. Bu yetki istinaf mahkemesine aittir.  
 

 

Kaymaz, kararın kesinleşme yollarına dair de şu bilgiyi verdi:

Eğer Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 2023 tarihinde vermiş olduğu yasak hakların geri verilmesi kararı C.Başsavcılığına tebliğ edilmiş olduğu halde yedi gün içinde istinaf edilmemiş ise karar kesinleşmiş demektir. Kesinleşen bu karar aleyhine ise ancak kanun yararına bozma yoluna başvurulabilir. Kanun yararına bozma yolunda ise kararın hukuka aykırı olduğu anlaşılsa bile sanık/hükümlü aleyhine sonuç doğurmaz. O nedenle, gerekçesini bilmemekle beraber Yüksek Seçim Kurulunun kararı sonuç itibariyle isabetlidir.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU