Van’da protestolar sürüyor: Van halkının iradesini hiç kimse gasp edemez

Bakırhan, “İki dönem irademize kayyum atayanlar yargı darbesiyle tekrar Van halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” dedi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), seçimleri yüzde 55 oy alarak kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin düşürülerek Van İl Seçim Kurulu tarafından mazbatanın AK Partili aday Abdulahat Arvas'a verilmesine tepkiler sürüyor.

DEM Parti, eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'ın başkanlığında MYK toplantısını Van'da yaptı. MYK toplantısının ardından DEM Partili yetkililer; siyasi parti ve STK temsilcileriyle birlikte saat 12:00’de Feqiyê Teyran Parkında “İradene Sahip Çık” şiarıyla halk buluşması düzenledi.  Van esnafı da kepenk açmayarak protestolara destek verirken bugün gerçekleşen yürüyüşe polis, plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti.  Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selahattin Demirtaş’ın danışmanı Zınar Karavil, Van Büyükşehir Belediyesi’ndeki irade gaspı için kente giden DEM Partililerin ve CHP’lilerin olduğu binanın polis ablukasına alındığını duyurdu. Karavil mesajında şunları yazdı:

Van'dayız. DEM Parti MYK üyelerinin, milletvekillerinin, belediye eşbaşkanlarının, Aslı Kaya'nın, Başak Demirtaş'ın, Leyla Zana'nın, CHP’li milletvekillerinin bulunduğu büronun yer aldığı iş merkezi polis ablukasında. Çıkmaları engelleniyor. Açıkçası, fiili gözaltı durumu var

Ablukanın sona ermesinin ardından basın açıklamaları yapılmaya başladı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “İki dönem irademize kayyum atayanlar yargı darbesiyle tekrar Van halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Sizler burada dipçiğe, biber gazına rağmen burada onurluca bir arada durduğunuz müddetçe onların darbeleri başarıya ulaşamayacaktır. Belediyemizi koruyacağız. Van halkının iradesini hiç kimse gasp edemez. Bu haksızlığı sineye çekmeyeceğiz" dedi. YSK'ye de seslenen Bakırhan, iktidarın baskısı altında kalmamaları çağrısı yaptı.

Burada toplananlara hitap eden Bakırhan, halkın iradesine hiç kimsenin engel olamayacağını söyledi.

Seçim sonuçlarını kabul etmediklerini ve itiraz edeceklerini belirten Bakırhan, "Halkımızın ortaya koyduğu onurlu duruşuyla demokrasinin ve özgürlük taleplerinin cevabını seçimde vermiştir. Gençlerin ve kadınların iradesini halka teslim etmeleri için iktidara çağrı yapıyoruz. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu siyasi olaylara aracı olmasın. Türkiye bu haksız karar karşısında büyük bir ittifak yapmıştır. Halkımızı sahiplenen ve arkasında duran herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Tülay Hatimoğulları Oruç ise alınan karara tepki göstererek, "Bu sabah avukatlarımız, parti yetkililerimiz bir çalışma yürüttü ve oldukça geniş bir itirazı YSK'ye ulaştırdı. Bu itirazımız kabul edilinceye dek DEM Parti olarak halkımızla beraber demokratik mücadelede en güçlü şekilde tavır koyacağız. Abdullah Zeydan'a mazbatası verilene dek bu mücadelemiz devam edecek. Van halkının idaresine de sahip çıkmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Heyette, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Sevda Erdan Kılıç, Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş ve parti temsilcileri de yer aldı.

Açıklamanın ardından gruptakiler, terör örgütü lehine sloganlar atarak yürümeye çalıştı. Yapılan uyarılara rağmen slogan atmaya devam eden gruptakilere polis müdahale etti.

Ara sokaklara kaçarak ateş yakan ve polise taş atan göstericileri, polis ekipleri tazyikli su ve biber gazıyla dağıtmaya çalıştı.

Kentteki izinsiz gösteriler ara sokaklarda devam ediyor.

DEM Parti'ye desteğe gelen TİP Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil'in yanı sıra Leyla Zana ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da Bakırhan ve Hatimoğulları'nın yanında yer aldı. Bakırhan, irade gaspına karşı çıkan STK'lere ve siyasi partilere de teşekkür etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU