DEM Parti: Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkı elinden alındı

Partinin açıklamasında, “Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz” denildi

Fotoğraf: AA

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının, yani yasaklanmış haklarının geri verilmesi Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla geri alındığını açıkladı.

Açıklamada, Zeydan’ın tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurduğu, adaylığının kabul edildiği ve seçimlerde Van Büyükşehir Belediyesi’nin kazandığı hatırlatıldı.

Adalet Bakanlığı’nın 29 Mart Cuma günü, mesai bitimine beş dakika kala Zeydan’ın memnu haklarına itiraz ettiğinin duyurulduğu açıklamada şöyle denildi:

Partimiz 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van'dan tarihte eşine az rastlanır bir zaferle ayrılmıştır. Van halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırmış, İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirmiştir. Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır.

Halk bu kadar açık mesaj vermişken, Van’da yeni hukuksuz girişimler devreye konulmaktadır.

Bilindiği üzere; Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir.

Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika, seçime ikin gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ya bildirimde bulunmuştur.

Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür.

Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz.

Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz! Halkımızın iradesini gasp etmeye heves edenleri uyarıyoruz.

YSK, Van'da mazbatayı seçimi 130 bin oyla kaybeden AK Parti'li adaya verdi

Van İl Seçim Kurulu, seçilme hakkı geri alınan DEM Parti Belediye Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın yerine 130 bin oy farkıyla kaybeden AKP adayı Abdulahat Arvas'ı belediye başkanı olarak belirledi. DEM Parti Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı.

DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı tarafından mesai bitimine 5 dakika kala yapılan itiraz üzerine geri alındığını duyurdu.

Van İl Seçim Kurulu, AKP Van Belediye Başkan Adayı Abdullah Arvas'ın talebiyle yaptığı incelemeyi tamamladı.

Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday Arvas'a verilmesine karar verdi.

Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı'nın Zeydan kararında neler var?

Seçim Kurulunun kararında, resmi olmayan sonuçlara göre Van'da en yüksek oyu alan DEM Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeydan'ın, "Seçilmeye engel sabıka kaydının bulunduğu, bu nedenle mazbata verilmemesi, mazbatanın ikinci sırada bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Abdulahat Arvas'a verilmesi"ne yönelik başvuru yapıldığı belirtildi. Kanuni dayanak ve emsal mahiyetteki YSK'nin kararları doğrultusunda somut olayın değerlendirilmesi için başvuru kapsamında DEM Parti adayı olarak seçime katılan Zeydan hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verilen tüm kararların gönderilmesinin istendiğine yer verilen kararda, şunlar kaydedildi:

Seçilme yeterliliğine dair itirazda bulunulan Zeydan'ın incelenen sabıka kaydında, 20 Aralık 2022 kesinleşme tarihli Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin ilamı ile 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkumiyeti ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi gereği hak yoksunluğu bulunmaktadır. İş bu ilama dair Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin aynı dosya esası üzerinden 4 Nisan 2023 tarihli ek kararı ile aday Abdullah Zeydan hakkında infazın bitiminden itibaren 3 yıllık iyi hal süresi dolmadan memnu hakların iadesi kararı verilmiştir. Aynı mahkemenin 29 Mart 2024 tarihli ek kararı ile memnu hakların iadesi kararının 25 Nisan 2023 tarihli kesinleşme tutanağının iptal edilmesi nedeniyle kanunen kesinleşmiş memnu hakların iadesi kararı bulunmadığı, ayrıca mahkemenin aynı tarihli kararı ile memnu hakların iadesine dair 4 Nisan 2023 tarihli ek kararının da kaldırıldığı tespit edilmiştir.

Kararda, "Bu haliyle seçim tarihi itibarıyla usule uygun verilmiş bir memnu hakların iadesi kararı mevcut olmadığından itirazın kabulüne, DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak seçime katılan Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği taşımadığı 298 sayılı Kanun'un 130. maddesinde öngörülen süreler içinde tespit edildiğinden sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine karar vermek gerekmiştir. DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğine sahip olmadığından seçilmemiş sayılmasına, sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Bakırhan ve Hatimoğulları YSK önünde: Bu bir siyasi darbe

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları ile DEM Parti MYK üyeleri Yüksek Seçim Kurulu'nun önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tuncer Bakırhan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Daha önce kayyımlar aracılığıyla yapılan müdahaleler şimdi seçim kuruluyla yapılıyor. Van'da Türkiye'de eşi benzeri görülmemiş bir oyla 14 yerleşim biriminin tamamını kazandı DEM parti. Belli ki bu birilerini rahatsız ediyor.

Adalet Bakanlığı'nın eliyle halkın iradesi gasp edilmeye çalışılıyor. Bu bir siyasi darbedir. Buna son verilmesi gerekiyor. Kaybedenler kayyımcı zihniyet oldu. Kazanan yine halkımız oldu. Zeydan başkanımız İl Seçim Kurulu'na başvurdu. Başvurusu kabul edildi. Aday olmasında herhangi bir engel olmadı.

İki günlük itiraz sürecinde de başta Adalet Bakanlığı olmak üzere kimse itiraz etmedi. Adaylık süreci itirazsız tamamlandı. Ancak daha sonra halkın kararlı duruşu birilerini rahatsız etti. 

Buradan Adalet Bakanlığı'na seslenmek istiyoruz: Bu hile değil nedir? Bu seçim hırsını Van halkından çıkarmak değil de nedir? Van halkının iradesine sahip çıkacağız. Bu sadece DEM Parti'nin sorunu değildir. 

Sandık koyacaksın. YSK tarafından adaylığı resmileşecek. Seçimi kazanacağız. Olmadı diyeceksin. Yargı eliyle gasp etmeye çalışacaksın. Buna izin vermeyeceğiz. Duyarlı bütün çevreleri bu siyasi darbe karşısında Van halkıyla dayanışmaya, mücadele etmeye davet ediyoruz.

Tülay Hatimoğulları Oruç ise şunları söyledi:

Bu başarıyı hazmetmeyenler, bu kumpası önceden hazırladıklarına kanaat getiriyoruz. Başvurusu yapılmış bütün denetim süreçlerinden geçmiş, hiçbir şekilde itiraz edilmemiş ve adaylığı onanmış olan sevgili Abdullah Zeydan'ın seçimlere 48 saat kala bu konu gündeme getiriliyor.

Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Erdoğan, çıktı bu seçim hezimetinden sonra şunu açıklamıştır: Halkın iradesine saygı duyacağız demiştir. Ama öyle anlaşılıyor ki bu halk Van halkı olunca, buna saygı göstermeyeceklerini bir kez daha gördük.

Hukukçu arkadaşlarımız itirazlarını yapıyorlar. Bu itirazın hukuk çerçevesi içinde değerlendirilmesi gerektiğini bütün Türkiye karşısında dile getiriyoruz.  Mazbatası Abdullah Zeydan'a verilmezse hukuksuzluğa YSK'da adım atmış olacaktır. Başka hukuksuzlukların da önünü açacaklardır. 

Biz DEM Parti olarak, bütün hukuki işlemleri Anayasa'ya aykırı şeklinde karar verenlerin hakkında da soruşturma başlatacağız, şikayetlerimizi yapacağız. Bu devran döndüğü zaman tek tek halka hesap verecekler. Buradan son kez çağrımızı yineliyoruz. İtirazımızın YSK tarafından hukuka bağlı bir şekilde değerlendirilmesini istiyoruz. 

Türkiye'deki demokrasi güçlerinin her kesiminden, yüreği demokrasiden yana olan her insanın, Van halkının yanında olduğunu bugün gördük, Saray da bunu görsün, YSK da bunu görsün.

Bu karardan derhal görülmelidir. Bu karar nihai bir karar haline getirilmemelidir. Halkın iradesine nerede olursa olsun eşit bir şekilde sahip çıkılmalıdır.  Biz yarın MYK'mızı Van'da topluyoruz. Bu konuda bütün demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızın bilinmesini istiyoruz. İtirazımız yarın verilecek.

“Kararı reddediyoruz”

DEM Parti’den yapılan açıklamada ise karara tepki gösterilerek şunlar kaydedildi:

Van İl Seçim Kurulu’nun oy çokluğu ile partimizin büyük bir farkla kazandığı Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mazbatayı AKP adayına verme kararını reddediyoruz. Bu karar iktidarın müdahalesi ile başlatılan siyasi darbe sürecinin devamıdır. Ayarlanmış Van İl Seçim Kurulu üyelerinin oy çokluğu ile verdiği karar hukuksuzdur, gayri meşrudur, halk iradesini tanımama kararıdır. Avukatlarımız karara itiraz etti. Yüksek Seçim Kurulu’nu bu hukuksuzluğa son vermeye ve halkımızın iradesini tanımaya çağırıyoruz. Partimiz, üyelerimiz, halkımız ayaktadır ve bu hukuksuzluk giderilene kadar meşru ve demokratik tepkimiz devam edecektir

DEM Parti Sözcüsü: DEM Parti’nin hukuken bir sorumluluğu yok, herhangi bir boşluk yok

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

DEM Parti’nin ne tür sorumluluğu olduğudur. Hukuken bir boşluk var mı yok mu şeklinde sorular geliyor. Şunu çok net bir şekilde ifade etmek isterim DEM Parti’nin buna dair hukuken bir sorumluluğu yok, herhangi bir boşluk yok. Hukuken başka türlü yorumlanabilecek ya da irade gaspıyla halkı karşı karşıya bırakan herhangi bir boşluk DEM Parti tarafından bırakılmamıştır. Biz aday belirleme sürecinde özellikle ön seçimde özellikle titizlikle üzerinde çalıştığımız en önemli konulardan biri de bugün karşı karşıya kaldığımız konuydu. Bu tür yönelimleri ve buna benzer girişimlerde bulunabileceklerini tahmin ediyorduk. Ama artık bu karşılaştığımız örnek bugüne kadar uygulanan hukuksuz yol yöntem ve uygulamalarda yeni bir çığır açtı. Bu denli pervasız, bu denli aleni ve aşikar bu denli tüm ülkenin gözünün içine soka soka irade gaspıyla bir halkı karşı karşıya bırakmak ve bundan geri adım atabileceklerini zannetmek olsa olsa büyük bir yanılgı olabilir. İşte iktidar şimdi tam olarak böyle bir yanılgının içine düşmüş vaziyette.

Abdullah Zeydan: Van halkının şerefini kurtarmak bizim namuslu şeref borcumuzdur

Abdullah Zeydan ise partisinin il örgütünde yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Biliyorsunuz bir seçim süreci başladı ve bu süreçte bizler adaylar olarak yüksek seçim kurulundan başvurduk. Bir yıl önce mahkemenin bana verdiği memnu hakların iadesi yani yasaklanmış hakların iadesi kararı kesinleştikten sonra biz bu evraklarla yüksek seçim kuruluna başvurduk. Bir yıl önce mahkeme bana yasaklanmış haklarımın iadesini verdi ve bu karar kesinleşti. Zaten YSK'nin istediği evrak da bu kararın kesinleşme evrakıdır. Adli sicilime de mahkeme tarafından yazı yazılarak işlendi. Ve YSK seçilme yeterliliğim önünde hiçbir engelin olmadığını ve aday olabileceğimi ilan etti. YSK benim adaylığımı ilan etti. Ve ben Neslihan eşbaşkanımızla birlikte halkın özgür iradesiyle Van halkının 245 bin oyuyla Van Belediye Eşbaşkanı seçildim. Yüksek iradesiyle partisini sahiplenmesi 14 belediyenin, 14'ünü alması bu AKP'ni hukuksuzlara harekete geçirmiş. Cuma gecesi hiçbir yetkisi olmamasına rağmen karunsuzluk yapıyorlar biliyoruz ama kesinleşmiş bir kararı hiçbir yetkisi olmamasına rağmen mahkeme iki gün önce gece bu kesinleşmiş kararı başsavcılığın talimatıyla ortadan kaldırmış ve bu bahaneyle AKP koşarak gitmiş Van il kuruluna itiraz dilekçesi vermiş. 

Peki ben adaylık başvurusu yaptığım zaman siz neden itiraz etmediniz? Peki benim adaylığımı YSK kabul ettiğinde ilana çıkardığında seçilebilme şartlarının oluştuğunu dünyaya ilan ettiğinde neden itiraz etmediniz? Bu açık ve seçik Van halkına karşı, Kürt halkına karşı, bu ülkede yaşayan 85 milyonun iradesine karşı yapılan bir darbedir. Bunun benim şahsımla, ülkenin ismimle bir alakası yok. Biraz hukuka inanan, halkın iradesine inanan, vicdan sahibi herkes bu hükümsüzlüğün karşısında durmalı. Biz halkımızın özgür iradesiyle seçildik.

Van halkının 340 bin insanın, onların şerefini kurtarmak bizim namuslu şeref borcumuzdur. Bu halkın iradesini ezerek o koltuğa oturmayı düşünenlere söylüyorum, eğer benim canıma mal olsa da ben bunu kabul edersem ben şerefsizim. Vicdanı olan, haysiyeti olan herkesin bu tuzağa, bu kumpasa karşı çıkması gerekiyor. Biz halkımızın iradesini her yerde savunacağız. Sokakta savunacağız, parklarda savunacağız ve halkımıza çağrı yapıyoruz. İradenize sahip çıkın. İradenizle oynayan bu insanlara fırsat vermeyin. Biz sokak sokak karşınıza çıkacağız. Biz sizin iradeniz hukuki olarak da tecelli edene kadar bu yanlış karar YSK'den dönene kadar biz hakkımızı arayacağız. Asla boyun eğmeyeceğiz.

"Karar yok hükmündedir"

Zeydan'ın avukatı Mahsuni Karaman ise, böylesi bir durumun Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekerek, "Son verilen karar yok hükmündedir. Zeydan’ın bugün mazbatasını alması gerekiyor, vermemeleri halinde gerekli hukuki süreci başlatacağız. Şimdiden hazırlıklarımızı yaptık. Fakat bütün bunlar önceden kurguladığını gösteriyor. Diğer tüm DEM Belediye eş başkan ve meclis üyeleri içinde önümüzdeki süreçte kurgulanmış bulanların devreye girmesi ihtimali var" dedi.

Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar ise şunları dedi:

Abdullah Zeydan ile ilgili olarak Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 04.04.2023 tarihinde verilen ek karar ile memnu (yasaklanmış) hakların iadesine karar verildiği, karara karşı temyiz yoluna başvurulmadığından kesinleştiği; yasanın öngördüğü kanun yolunun temyiz kanun yolu olduğu ve bu husus kararda açıkça gösterilmesine karşın 29.03.2024 tarihinde Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün yazısı gerekçe gösterilerek yasal olarak öngörülmeyen biçimde önceki kararın ortadan kaldırılmasına karar verilmiştir. Temyiz yolu açık olduğundan bu keyfi karar kesinleşmemiştir. Bu nedenle uygulanamazdır. Bu keyfi ve hukuksuz uygulamaya karşı durmak öncelikle tüm hukukçuların görevidir.

CHP’li Günaydın: Van halkının iradesinin çalınması ve belediyenin AKP’ye teslim edilmesi kabul edilemez, YSK’yı hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, sosyal medya hesabından YSK’nın kararına tepki göstererek şunları kaydetti:

DEM Parti Van Belediye başkanı seçilen Abdullah Zeydan için, Diyarbakır 5 ACM tarafından 4/4/2023 tarihinde hükmedilen “yasaklanmış hakların geri verilmesi” kararı, temyiz edilmemiş olması nedeniyle 25/04/2023 tarihinde kesinleşmiştir. Aynı mahkeme, yerel seçimlerden önceki son mesai günü olan 29/03/2024 tarihinde, “kesinleşme tutanağı tanzim edilmiş ise de, henüz usulüne uygun bir şekilde ‘görüldü’ işleminin yapılmaması nedeniyle kesinleşmiş bir karardan söz edilemeyeceği” şeklinde bir hukuk garabeti icadın arkasına saklanarak, kesinleşme tutanağını ve memnu hakların iadesi kararını ortadan kaldırmıştır. Hukukun arkadan dolanılması suretiyle Van halkının iradesinin çalınması ve belediyenin AKP’ye teslim edilmesi kabul edilemez. YSK’yı hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz. CHP haktan, hukuktan ve adaletten yana olan tavrını ödünsüz bir biçimde sürdürecektir.

DEVA Parti'li Ünsal: Yetmedi mi halkın verdiği ders?

DEVA Partisi kurucularından Ahmet Faruk Ünsal karara tepki göstererek şunları söyledi:

Seçime 2 gün kala, mesai bitiminden 5 dakika önce Adalet Bakanlığı, Van Büyükşehir Bld Eş Bşk Abdullah Zeydan’ın memnu haklarıyla ilgili kararı geri aldırdı. Yine nüksetti kayyım alışkanlığı... Yahu siz ne laftan anlamazsınız, ne hukuk tanımazsınız. Yetmedi mi halkın verdiği ders?

CHP'li Tanrıkulu: YSK bu hukuksuzluğa aracı olmamalı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, karara tepki göstererek, "Yine AK Parti'nin halk iradesine tahammülsüzlüğü, Belediye Başkanlığını kazanamamış adayına verme girişimi… Aynı örnekleri 2019 seçimlerinde Diyarbakır Bağlar ve diğer üç ilçede görmüştük. Bu kez Van Büyükşehir Balediye Başkanlığını gasp etmeye çalışıyorlar. Yargı ve YSK bu hukuksuzluğa alet ve aracı olmamalıdır. Pamuk ipliğine toplumsal bakışımızı dinamitleyecek bu girişim kabul edilemez. Tüm gücümüz ile karşı duracağız" ifadelerini kullandı.

İlhan Cihaner: Seçim öncesi pusu kuruldu

Eski Cumhuriyet Başsavcısı, eski milletvekili İlhan Cihaner ise verilen kararla ilgili şunları söyledi:

Abdullah Zeydan'ın kesinleşen "memnu hakların iadesi" kararının kaldırılmasında izlenen yol hukuk dışıdır. Ancak daha vahimi bu sürecin seçim öncesinde sinsice yürütülerek siyasi bir pusu kurulmasıdır. Utanç verici seçmen taşıma olayı ile birlikte yerel seçimlere ve seçmen iradesine ağır bir darbe vurulmuştur. Bu yöntem memnu haklarını alarak seçilen milletvekillerinin, belediye başkanlarının ve devlet memurlarının hukuki güvenliğini de ortadan kaldıracak bir yolu açacaktır. YSK'nın ve tüm siyasi partilerin bu siyasi gasp olayına engel olması gerekir. Başta AKP'li siyasilerin ve AKP'ye oy veren yurttaşların bu uygulamaya karşı çıkmaları, sandıkta açık ara kaybettikleri belediye başkanlığının ayak oyunları ile elde edilmesi utancını reddetmeleri gerekir.

Erkan Baş, Abdullah Zeydan'a destek için Van'a gidecek

Türkiye İşçi Partisi (TİP), "Genel Başkanımız Erkan Baş ve Genel Başkan Yardımcımız Doğan Ergün, beraberindeki parti heyetimizle birlikte iradesi gasbedilen Kürt halkıyla dayanışmak ve DEM Parti ile Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a destek olmak amacıyla yarın Van’da olacak. Darbeye, kayyuma, irade gasbına sessiz kalmayacağız" açıklamasını yaptı.

TİP'in sosyal medya hesabından konuyla ilgili yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi:

Genel Başkanımız Erkan Baş ve Genel Başkan Yardımcımız Doğan Ergün, beraberindeki parti heyetimizle birlikte iradesi gaspedilen Kürt halkıyla dayanışmak ve DEM Parti ile Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a destek olmak amacıyla yarın Van’da olacak. Darbeye, kayyuma, irade gaspına sessiz kalmayacağız!

HÜDA PAR: Seçim yapıldıktan sonra kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Van Büyükşehir Belediyesi seçimi yapıldıktan sonra kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir. Aday olma niteliği yok idiyse YSK neden adaylığını kesinleştirdi? Ali Cengiz oyunlarıyla koltuk kapmak, siyasetin düşebileceği en dip çukurdur" dedi.

Van İl Seçim Kurulu Başkanı, Zeydan kararına şerh düştü

Van İl Seçim Kurulu Başkanı Murat Altundere, Zeydan’ın adaylığının iptal edilmesine muhalefet şerhi koydu.

Altundere, temyiz yolunun açık olması nedeniyle il seçim kurulunun kararı değerlendirmeyeceğini belirtti.

İl Seçim Kurulu Başkanı şerh düştüğü kararda, Zeydan'ın adaylık sürecine değindi.

Altundere, muhalefet şerhinde 3 yıllık süre dolmadan memnu hakların iade edilemeyeceği konusunda kendisinin de diğer üyelerle aynı fikirde olduğunu ancak Zeydan'ın belediye başkanlığının iptali yönündeki mevzuatın doğru işletilmediğini ifade etti.

Altundere, memnu hakların iadesi kararının kesinleşmesi için Yargıtay'ın karar vermesi gerektiğini belirterek henüz Yargıtay süreci tamamlanmadığı için Van İl Seçim Kurulu'nun bu kararı veremeyeceğini aksi takdirde Yargıtay'ın görev alanına girileceğini ifade etti. 

İl Seçim Kurulu Başkanı şerh kararında şöyle dedi:

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak seçime katılan Abdullah ZEYDAN'ın Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 2021/194 esas sayılı dosyasında yapılan yargılama sonucunda terör örgütü propagandası yapmak suçundan dolayı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldığı, bu kararın Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 20.12.2022 tarihinde onanmasına karar verildiği, memnu haklarının iadesi yönünde talep üzerine yine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 04.04.2023 tarihinde memnu haklarının iadesi kararı verildiği, seçime katılan tarafından 31.03.2024 tarihli Mahalli İdareler Seçiminde Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak İl Seçim Kuruluna başvuru yaptığı, mevcut başvurusunda verilen memnu haklarının iadesi kararının ve kesinleşme şerhini sunması nedeniyle yapılan inceleme sonucunda aday olarak kabulüne karar verildiği, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 29.03.2024 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talebi ve mütalaası doğrultusunda ilk verilen memnu haklarının iadesi kararının kaldırılmasına karar verildiği, bu olay doğrultusunda yapılan değerlendirmede; seçime katılanın aday olma şartlarının taşıyıp taşımadığı hususunda mevcut yasal mevzuat kapsamında 20.12.2022 tarihinde kesinleşen mahkûmiyet açısından 3 yıllık süre dolmadan verilen kararın yasaya uygun olmadığı, adayın başvuru şartlarını taşımadığı hususunda heyetle aynı fikirde isem de tartışılması gereken hususun mevcut mevzuat doğrultusunda usulün doğru işletilip işletilmediği hususundadır.

Şöyle ki Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince ilk verilen kararın yasaya aykırı olsa bile hukuk dünyasında bir sonuç doğurmaması açısından olağan ya da olağan üstü kanun yolları ile ortadan kaldırılması gerektiği, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 29.03.2024 tarihinde verdiği kararda ilk kararını kaldırdığını beyan etmiş ise de, mevcut ilk kararın kesinleşmiş ise olağanüstü kanun yolu olan kanun yarına bozma ile kesinleşmemiş ise Yargıtay temyiz yolu ile ortadan kaldırılmadan adayın seçilme yeterliğinin olup olmadığı hususunda heyetimizce değerlendirilemeyeceği düşünülmektedir.

Aksi halde Yargıtay değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden ve mevcut durumda heyetimizce verilebilecek bir kararın tarihli kararın kanun yolları sonrasında oluşacak karara göre adayın seçilme yeterliğinin temyiz yolunun görev alanına girilecektir.

Kanaatimce hukuka aykırı olduğunu düşündüğüm 04.04.2023 tarihli kararın kanun yolları sonrasında oluşacak karara göre adayın seçilme yeterliliğinin değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden ve mevcut durumda heyetimizce verilebilecek bir kararın olmadığı, bu durumun ancak tam kanunsuzluk yolu ile Yüksek Seçim Kurulu tarafından değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.

Van'da protesto gösterileri

YSK'nın mazbatayı seçimi 130 bin oyla kaybeden AK Parti'li adaya vermesi sonra Van'da protesto gösterileri düzenleniyor.

Polis, Abdullah Zeydan ve beraberindeki DEM Partili'lere biber gazıyla müdahale etti

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU