Yerel seçimde sürpriz sonuçlar: Hangi belediyeler el değiştirdi?

CHP, dünkü seçimde oy oranını 8 puana yakın artırdı. Çok sayıda il ve ilçede yönetim değişti

Fotoğraf: AA

Türkiye 2029’a kadar görev alacak yerel yöneticileri belirlemek için dün sandık başına gitti.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre; seçim maratonunu birinci parti olarak CHP göğüsledi.

CHP, 31 Mart 2019’da yüzde 30.11 olan oy oranını 8 puana yakın artırdı. Çok sayıda il ve ilçede yönetim değişti.

AK Parti ve MHP’de kayıp

AK Parti’nin oy oranı ise 2019’a göre 10 puana yakın azaldı ve yüzde 40 civarında kaldı. MHP ise 2019’da yüzde 7.31 olan oy oranından 3 puana yakın kayıpla karşılaştı.

İYİ Parti ise yüzde 7.45 olan oyunu yüzde 3’ler düzeyine düşürdü.

2019 seçiminde İstanbul’da aday çıkarmayan ve Türkiye genelinde yüzde 4.24 oy alan HDP’nin halefi DEM Parti ise yüzde 6’ya yakın oy aldı.

Sandıktan sürpriz bir başarı çıkaran Yeniden Refah Partisi yüzde 5’i aşan oy oranıyla iki il belediyesi kazandı.

11 büyükşehir AK Parti’de

AK Parti, 2019’dan beri 45 olan idaresindeki belediye sayısını 24’e düşürdü. AK Parti, 11 büyükşehir ve 13 şehirde başkanlıkları kazandı. AK Parti, uzun yıllardır iddialı olduğu Bursa, Balıkesir ve Denizli ve Şanlıurfa’yı kaybederken, MHP de elindeki tek büyükşehir olan Manisa’da kazanamadı. MHP’nin yönetimindeki belediye sayısı 11’den 8’e indi. CHP ile MHP’li aday arasında çekişmeli geçen Kırklareli’deki sayım ise sabah saatlerine kadar devam etti.

CHP'de büyükşehir sayısı 35'e çıktı

CHP ise 21 olan belediye sayısını 14’i büyükşehir olmak üzere 35’e çıkardı. Üç büyükşehirden İstanbul, Ankara’da oylarını artırarak seçimi kazanan CHP, kalesi İzmir’de 10 puana yakın kayba karşın seçimi kazanmayı başardı. CHP, üç büyükşehire, Manisa, Bursa, Balıkesir, Denizli gibi büyükşehirleri eklerken, 2019’da kazandığı Antalya, Adana, Mersin, Aydın, Tekirdağ ve Eskişehir’de sandıktan yeniden başarıyla çıktı. CHP aday krizi yaşadığı Hatay’da ise AK Parti ile kıyasıya yarışırken, sandıkların hepsinin açılmasıyla Hatay’ı kaybetti. CHP, Kastamonu, Zonguldak, Giresun, Adıyaman, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Amasya, Kilis, Kırıkkale ve Burdur’da sürpriz yükselişlerle kazanan parti oldu.

Partilerin oyları, geçen yıl yapılan genel seçime göre bile önemli değişiklik gösterdi. 14 Mayıs 2023’teki milletvekili seçiminde yüzde 25.8 oy alan CHP, 12 puan civarı artışla oy oranını yüzde 37’nin üstüne çıkardı. Geçen yıl İYİ Parti, Saadet, Gelecek ve DEVA Partilerinin dahil olduğu Millet İttifakı’nın toplam oy oranı yüzde 35 civarındaydı. Cumhur İttifakı ise 14 Mayıs milletvekili seçiminde yüzde 49.50 oy almıştı. 2023’te AK Parti’nin oy oranı yüzde 36.3, MHP’nin yüzde 10.3 olmuştu. AK Parti ve MHP’nin dünkü toplam oyu ise yüzde 40’lar düzeyinde oldu. Gece ilerleyen saatlerde AK Parti’nin oy oranı yüzde 36’ya yakınken MHP’nin oy oranı yüzde 4.9’da aldı.

İstanbul'da el değiştiren ilçeler

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul'da toplamda 12 ilçe el değiştirdi.

Silivri, MHP'den CHP'ye, Çatalca, AK Parti'den CHP'ye, Eyüpsultan, AK Parti'den CHP'ye, Beyoğlu, AK Parti'den CHP'ye, Bayrampaşa, AK Parti'den CHP'ye, Üsküdar, AK Parti'den CHP'ye, Tuzla, AK Parti'den CHP'ye, Beykoz, AK Parti'den CHP'ye, Çekmeköy, AK Parti'den CHP'ye, Sancaktepe, AK Parti'den CHP'ye, Şile, AK Parti'den CHP'ye, Gaziosmanpaşa, AK Parti'den CHP'ye geçti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU