Rus basınında Gazze savaşı: "Joe Biden Gazze'yi kabullendi"

Gazze savaşının 175. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Reuters / Kommersant

Gazze savaşının 175. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 28 Mart Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

Hamas avı sürüyor, av sürüyor

İsrail ordusu hareketin liderlerinden birinin tasfiye edildiğini doğruladı

İsrail, Hamas liderlerinin etkisiz hale getirilmesiyle ilgili verdiği sözü adım adım yerine getiriyor. İsrail savunma ordusu temsilcisi Daniel Hagari, mart başında Gazze'nin merkez kısmına düzenlenen hava saldırısında radikal hareketin hiyerarşisinde üçüncü şahıs konumundaki Hamas askeri kanadı komutan yardımcısı Marvan İssa'nın etkisiz hale getirildiğini açıkladı. İssa, dövüşçülerin ilk sırada olmamasına rağmen Gazze Şeridi'ndeki askeri hareketlerin başlamasından bu yana İsrail'in etkisiz hale getirdiği en üst düzeydeki lideri.

İsrail Savunma Ordusu Temsilcisi Daniel Hagari, İssa'nın 10 Mart'ta Gazze'nin merkez kısmındaki Nuseyrat'ta tünele düzenlenen hava saldırısı sonucunda katledildiğini açıkladı.

Kendi liderinin hayatını kaybetmesini onaylamayan Hamas aynı zamanda bunu yalanlamadı. Hareketin Politbüro üyesi İzzet ar-Raşk, İsrail'in açıklamalarına itibar etmemeye çağırarak Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın resmî açıklamasını beklemeyi tavsiye etti.

Hareket Politbürosu temsilcisi İsrail'in, Marvan İssa'nın hayatını kaybetmesini şu anda açıklamasının tesadüf olmadığını belirtti. İzzat ar-Raşk'a göre her şeyin "Netanyahu'nun karşılaştıkları krizler ve işgalci ordunun kendi amaçlarına ulaşamamasıyla" izah edilmesi gerekir.

İşin dikkat çeken yanı, İsrail'in geçen aralık ayında Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde dağıttığı listelerde Yahya Sinvar'ın yerini ihbar edenlere 400 bin, Muhammed Deyf ile aynı içerikli bilgiler için 100 bin dolarlık ödül vadetmişti. Ancak o listelerde Marvan İssa'nın ismi bulunmuyordu.

İsrail ordusu Şifa Hastanesi'nde 140 radikal insanın katledildiğini ifade ediyor. Öte yandan hareket üyelerinin hastanede yakalandığını onaylamayan Hamas, İsrail askerlerinin hastalara ve sağlık personeline saldırdığını belirtiyor. Hastaneye 3 binin üzerinde mülteci sığındı. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail'in hastanede yaptığı operasyonların sonucunda 250'nin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. Hayatını kaybedenlerin radikal harekatlara mensup olmaları onaylanmıyor.
 

Kommersant'ta Aleksey Zabrodin'in haberi özetle şu şekilde:
 

 

Joe Biden Gazze'yi kabullendi

ABD Başkanı, Donald Trump ile yaşanan yüzleşmede açığı kapattı

Anketlerde Cumhuriyetçi Donald Trump'ın gerisinde kalan Demokrat Joe Biden, geçen ay Beyaz Saray yarışında sıralamasını yükseltti. Eski ABD başkanı, hareketli 7 eyaletin 4'ünde hâlâ rakibinin önünde yer alıyor, ancak Pensilvanya ve Michigan'da avantajını kaybetmiş, Wisconsin'de de görevdeki başkanı kaçırmış. 

Güçlü bir mart kampanyası, Bay Biden'ın aradaki farkı kapatmasına yardımcı oldu ve bu süreçte politikacı tüm sorunlu eyaletleri ziyaret etmeyi başardı. İsrail'e yönelik eleştiriler de Demokratların kilit eyaletlerden birinde seçmenlerin desteğini yeniden kazanmasında rol oynadı.

Başka bir dış politika sorunu-İsrail ve radikal Filistin Hamas hareketi arasında Gazze Şeridi'ndeki çatışma başkan seçimlerinin gidişatını doğrudan etkiliyor. Ekimde Hamas'ın İsrail'de katliam yapması ve İsrail savunma ordusunu Gazze'de operasyon yapmaya kışkırtması sivil halk arasında çok sayıda ölümle sonuçlanınca Joe Biden'ın reytinglerinde ciddi düşüşler yaşandı. İlk dönemlerde İsrail'in hareketlerinin koşulsuz biçimde desteklenmesi geleneksel olarak Demokratları destekleyen Arap kökenli seçmenler arasında Biden'a olan güveninin sert şekilde düşmesine neden olmuştu.

Hatta 25 Mart Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi Gazze Şeridi'nde hemen ateşkes sağlanmasına ilişkin karar tasarısını onaylamaya muvaffak oldu. Belgeyi veto etmeyen ABD'nin çekimser kalması sonucunda tasarı kabul edildi. Washington'un bu adımı İsrail'de olumsuz karşılandı.

Ancak bu durum Arap ve Müslüman menşeli seçmenlerin Demokrat Başkana sempatisinin geri gelmesini açık biçimde etkiledi. Muhtemelen İsrail politikasını korrekte etmesi Joe Biden'ın öne çıktığı Michigan Eyaleti Mart sonuna doğru tek tereddüt eden yer olarak kaldı.


Детали (Detaylar):
 

 

Hamas, Muhammed Deif'in 'Hemen Kudüs'e yürüyün' çağrısını yayımladı

Hamas, askeri kanadının başkanı Muhammed Deif'in, İsrail'deki Araplara, Müslümanlara ve tüm dünyaya "Mescid-i Aksa'yı özgürleştirme" çağrısında bulunduğu çağrının kaydını yayımladı

Kanal 12'nin web sitesinde bildirilen habere göre bu, Deif'in 7 Ekim'den sonraki ilk canlı sesi kaydı ve ondan önce genellikle uzun yıllar gölgede kalmıştı; bir süre hayatta olup olmadığı bile bilinmiyordu. 

Kayıtta Deif'in şöyle dediği duyuluyor:

"Tüm Arap ve İslam dünyasına ve tüm bölge ülkelerine, Mescid-i Aksa'nın özgürleştirilmesi ve cihat uğruna bir an önce Filistin'e yürüyüşe başlamaya çağırıyorum. Yarın değil bugün, sınırlarınızda durdurulmamanız için."


"Filistin'in yarını yok" diyen Muhammed Deif, şöyle devam etti: 

"Kısıtlamaların, sınırların veya kuralların sizi Mescid-i Aksa'nın kurtarılmasına katılma onurundan mahrum etmesine izin vermeyin. Ürdün'de, Lübnan'da, Mısır'da, Cezayir'de, Fas'ta, Pakistan'da, Malezya'da, Endonezya'da, Arap ve İslam ülkelerinin her yerindeki halkımız bugün yürüyüşe başladı. Hep birlikte Mescid-i Aksa'yı özgürleştireceğiz."


4 ay önce Muhammed Deif'in hayatta olduğuna dair ilk güvenilir kanıt kamuoyuna açıklandı. Fotoğrafta bir gözünün eksik olduğu ve bir bacağının kesildiği görülüyor. Yardımcısı Marouane Issa hava saldırısında öldürüldü.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU