Disney yatırımcısı Peltz, Marvel filmlerini "duyarcı" olmakla eleştirdi

Disney yatırımcısı, "Neden tamamı kadınlardan oluşan bir Marvel [filmi] yapmak zorundayım?" dedi

(Reuters)

Disney'in 3,5 milyar dolarlık hissesini kontrol eden aktivist yatırımcı Nelson Peltz, şirketin filmlerini fazla duyarcı olmakla eleştirdi.

Eğlence devinin yönetim kurulundaki iki koltuk için kampanya yürüten 81 yaşındaki milyarder, mevcut CEO Bob Iger'la şirketin gidişatıyla ilgili bir güç mücadelesinin merkezinde yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktris Nicola Peltz'in babası, Financial Times'a verdiği bir röportajda Disney'in stratejisini kınadı. Peltz, başrolünde siyah ve kadın oyuncularının yer aldığı Black Panther ve The Marvels yapımlarına dikkat çekti.

Peltz, "Neden tamamı kadınlardan oluşan bir Marvel [filmi] yapmak zorundayım? Kadınlara karşı olduğumdan değil ama neden bunu yapmak zorundayım? Neden her ikisini de içeren Marvel filmleri yok? Neden tamamı siyahlardan oluşan bir kadroya ihtiyacım var?" dedi.

Peltz'in açıklamaları, Iger'la önümüzdeki ay yapılacak yıllık toplantıda vekalet savaşı için yaklaşan hesaplaşmanın ortasında, şirket yönetim kurulunun kontrolü için yarıştığı bir dönemde geldi.

Peltz'in yatırım şirketi Trian Partners, Disney'in yaklaşık 3,5 milyar dolarlık hissesini kontrol ediyor. Peltz, Disney'in düşen hisse fiyatı ve küçülen marj seviyeleri nedeniyle artık daha fazla kontrol elde etmeye çalışıyor.

[Disney] bizim [Trian Partners] film sektörü hakkında hiçbir şey bilmediğimizi söylüyor (bildiğimizi iddia etmiyoruz) ama arka arkaya 5 büyük başarısızlığa bakılırsa onların da bildiklerini sanmıyorum.

Animasyonda birinciliği kaybettiler, uzun metrajda birinciliği kaybettiler... Belki de bu birimlerde yönetimi değiştirmenin zamanı gelmiştir.

Ocak 2023'te Trian, Disney'de 2,5 milyar dolarlık bir hisse aldığını açıklamıştı. O dönemde Peltz, şirketin 2017'de 21st Century Fox'u 71 milyar dolara satın almasını eleştirmişti. Bu, şirketi borca batırmıştı. 

Peltz geçen yıl maliyetleri azaltmaya yönelik yeni açıklanan planları alkışladığında Iger'la arasındaki vekalet savaşından geri adım atmış gibi görünmüştü. Ancak kasımda Peltz, şirketin ilerleyişinden memnun kalmamış ve yönetim kurulu koltukları için kampanyasını yeniden başlatmıştı.

2018 yapımı Black Panther'in tamamı siyahlardan oluşan bir oyuncu kadrosu olmadığı gibi, The Marvels'ın da tamamı kadınlardan oluşan bir oyuncu kadrosu yoktu ancak her ikisinde de sırasıyla siyah ve kadın başrol oyuncuları yer alıyordu.

Hayatını kaybeden aktör Chadwick Boseman'ın başrolünde yer aldığı Black Panther, dünya çapında gişede yaklaşık 1,35 milyar dolar kazanarak büyük bir başarı elde ederken, 2023 yapımı The Marvels aynı popülariteyi yakalayamış ve 206 milyon dolar hasılat elde etmişti.
 

Teyonah Parris, The Marvels'da Kaptan Monica Rambeau rolünde (Marvel)
Teyonah Parris, The Marvels'da Kaptan Monica Rambeau rolünde (Marvel)


Peltz, "Eğlenmek için bir film ya da dizi izlemeye gidiyorlar" dedi.

Bir mesaj almak için gitmiyorlar.

Röportajda Disney yöneticilerinin, Peltz'in iki yıldır yönetim kurulu koltukları için yürüttüğü kampanya sırasında şirkete "tek bir stratejik fikir bile sunmadığını" söyledikleri aktarıldı.

Ancak Peltz de Disney'deki niyetinin CEO Iger'ın kovulmasıyla bir ilgisi olduğunu reddetti.

The Independent yorum için Disney ve Peltz'in temsilcileriyle temasa geçti ancak henüz bir yanıt alamadı.

Peltz, "Disney aptal çünkü ben [CEO] Bob Iger'i kovmaya çalışmıyorum, ona yardım etmek istiyorum" dedi.

Biz CEO'ları kovmayız.

Röportajın devamında Iger hakkında şöyle dedi:

Biz kavga etmek için orada değiliz. Ona yardım etmek için oradayız.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU