İsrail: Ateşkes görüşmelerinde Hamas’ın ‘hayali’ taleplerine boyun eğmeyeceğiz

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, “İsrail, Hamas’ın taleplerine boyun eğmeyecek” denildi

İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta düzenlediği saldırıda hasar gören bir binayı inceleyen insanlar / Fotoğraf: AFP

İsrail, Hamas’ı Gazze’de ateşkese ilişkin yürütülen dolaylı müzakerelerde ‘hayali’ talepler öne sürmekle suçladı.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Ofisi tarafından yapılan açıklamada, bu taleplerin Hamas’ın bir anlaşmaya varmayı umursamadığının göstergesi olduğu öne sürüldü.

Hamas, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmelerde, ateşkesin savaşın sona ermesine ve İsrail güçlerinin geri çekilmesine yol açmasını istedi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre İsrail, Hamas’ı ‘yok etme’ çabalarına devam edeceğini vurgulayarak, bu talepleri görmezden geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, “İsrail, savaşın sona erdirilmesi ve ordunun Gazze’den tamamen çekilmesi de dahil olmak üzere Hamas’ın taleplerine boyun eğmeyecek” denildi.

Hamas dün yaptığı açıklamada, İsrail’i geçici bir ateşkes sağlayacak ve İsrailli rehineler ile Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını içerecek bir anlaşmaya varma çabalarını ‘engellemekle’ suçladı.

Söz konusu açıklamada, “Kısa bir süre önce arabulucu kardeşlerimize (Katarlı ve Mısırlı) hareketin 14 Mart’ta ortaya koyduğu tutum ve vizyona sadık kaldığını, çünkü işgalcilerin yanıtının halkımız ve direnişimizin temel taleplerinin hiçbirine cevap vermediğini bildirdik” ifadeleri de kullanıldı.

Hamas, bu taleplerin ‘kapsamlı bir ateşkes, Gazze Şeridi’nden çekilme, yerinden edilenlerin geri dönüşü ve tam bir takas’ olduğunu de belirtti.

AFP’nin haberine göre Hamas, İsrail Başbakanı Netanyahu ve onun aşırılık yanlısı hükümetinin, tüm müzakere çabalarını sekteye uğrattığını ve şu ana kadar bir anlaşmaya varılmasını engelleme konusunda tüm sorumluluğu taşıdığını da ekledi.

Hamas’ın bu tepkisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), ABD’nin daha önce birkaç kez engellediği, ancak bu sefer çekimser kaldığı ‘derhal ateşkes’ çağrısında bulunan bir kararı kabul etmesinden kısa bir süre sonra geldi.

BMGK’nın 14 lehte ve bir çekimser oyla kabul ettiği kararda, kalıcı bir ateşkese yol açması şartıyla Ramazan ayı boyunca derhal ateşkes çağrısı yapılıyor.

Kararda ayrıca tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısı da yapılıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU