Hindistan'da Holi Festivali güzergahındaki camiler brandalarla örtüldü

Polis teşkilatı, Hindu tanrısı Lord Rama için düzenlenen geçit töreninin, camilere Holi boyaları bulaştırmasıyla dini gerilimleri körüklemesinden korkuyor

(Reuters)

Hintli yetkililer, Hindu Holi Festivali münasebetiyle düzenlenecek geçit töreni öncesinde dini gerilim endişesiyle camileri plastik örtü ve brandalarla örtüyor.

Pazartesi günü Hindistan'ın dört bir yanında kutlanacak "renkler festivali"nde katılımcılar kuru toz boyalar atacak, su tabancalarıyla oynayacak, tatlıların ve müziğin tadını çıkaracak. Holi, Hindu takviminde baharın gelişini simgeliyor ve aynı zamanda bereket, renk, aşk ve iyinin kötüye karşı zaferini kutluyor.

Ancak Hindistan'ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş'teki yetkililer, geçit törenini de içeren kutlamaların Bareilly ve Laat Saheb olmak üzere iki bölgede toplumsal huzursuzluğa yol açabileceğinden endişe ediyor.

Polis memurları, pazar günü Hindu tanrısı Lord Rama'nın bir idolü için her yıl düzenlenen Ram Baraat geçit töreninin Narsingh Tapınağı'ndan başlamasının planlandığını ve kutlamalara katılanların geçit güzergahındaki camilere Holi boyalarını bulaştırmasından endişe duyduklarını belirtti.

ABD merkezli bir araştırma grubunun yeni verilerine göre Hindistan'da 2023'te her gün neredeyse ortalama iki Müslüman karşıtı nefret söylemi vakası yaşandı. Rapora göre 38 milyondan fazla Müslüman'ın yaşadığı Uttar Pradeş eyaletinde 104 nefret söylemi etkinliği düzenlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Indian Express'in haberine göre, Bareilly'deki kıdemli emniyet müdürü Ghule Sushil Chandrabhan, yetkililerin herhangi bir huzursuzluk olayını önlemek için çalıştıklarını söyledi.

"Cuma günü bölgedeki din adamlarıyla bir toplantı yaptık ve onlara camilerin uygun şekilde örtüleceği söylendi, böylece hiçbir zarar verici unsur toplumsal uyumu bozacak bir şey yapmayacak" diyen Chandrabhan, cami imamlarının düzenlemelerden memnun olduğunu da sözlerine ekledi.

Hint gazetesine verdiği röportajda, "Şehrin birçok bölgesinden geçtikten sonra Narsingh Tapınağı'na geri dönecek olan tören alayına bir grup polis personeli eşlik edecek" dedi.

Bir başka etkinlik de Uttar Pradeş'in Shahjahanpur kentinde gerçekleştirilecek. Burada yerel halk, bir manda arabası ve Hindistan'ın bağımsızlığından bu yana Britanya sömürge hükümdarı diye tasvir edilen "bahtsız" bir adamın yer aldığı bir tören alayına ayakkabı fırlatma geleneğini sürdürüyor. 

Shahjahanpur'da da yoğun güvenlik önlemleri alındı ve geçit töreni güzergahındaki camiler plastik örtülerle kapatıldı. Polis teşkilatı, pazar ve pazartesi günleri boyunca kutlamalar sırasında tetikte olacaklarını belirtti.

Holi, Hindu takvimindeki en büyük etkinliklerden biri. Ülke genelindeki topluluklarda etkinlikler düzenlenirken, yabancı turistler de gösterinin tadını çıkarmak için Hindistan'a seyahat ediyor.

Festivalden önceki günlerde sokaklar, çoğunlukla organik boyalar ve su tabancaları satan esnaflarla dolup taşıyor. Ayrıca bu festival komşu ülke Nepal'de de kutlanıyor.

Holi, bir önceki gece gerçekleşen ve odun yığınlarının ritüel olarak yakıldığı Holika Dahan'la başlıyor. Şenlik ateşinde yakılacak odun ve diğer malzemeler günler öncesinden toplanırken, genellikle Holika'nın bir heykeli de odun yığınının üzerine yerleştiriliyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU