Assange ve ABD Adalet Bakanlığı "ikrar anlaşması yapmayı görüşüyor"

Assange'ın avukatı, Adalet Bakanlığı'nın davayı çözmeye niyetli olduğuna dair hiç işaret olmadığını söylüyor

(AFP)

ABD Adalet Bakanlığı'nın, Julian Assange'ın gizli bilgileri kötüye kullandığına dair yasal suçlamanın hafifletilmesi için suçunu kabul etmesine izin vermeyi düşündüğü bildiriliyor.

Wall Street Journal'ın konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre son birkaç ay aydır Adalet Bakanlığı yetkilileriyle Assange'ın hukuk ekibi arasında ikrar anlaşmasına yönelik ön görüşmeler yapılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan bu görüşmeler hâlâ devam ediyor ve "sürekli değişiklik göstermesi ve sonuçsuz kalması" ihtimali var.

Gizli bilgilerin kötüye kullanılmasıyla ilgili daha hafif bir yasal suçlama, Assange'ın kabahat düzeyindeki bu suçu uzaktan kabul etmesini sağlayabilir ve muhtemelen, yıllardır arandığı ABD'ye iade edilmekten kaçınarak Amerika'ya seyahat etmek zorunda kalmadan serbest kalmasına imkan tanıyabilir.

WikiLeaks'in kurucusunu temsil eden bir avukat, yasal temsilcilerinin ABD Adalet Bakanlığı'nın davayı çözme niyetinde olduğuna dair herhangi bir işaret görmediğini belirtti.

Assange'ın avukatı Barry Pollack, Reuters'a e-posta yoluyla yaptığı açıklamada şöyle yazdı:

Sayın Assange'ın davası Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi'nde görülürken kendisinin avukatlarının, Adalet Bakanlığı'nın davayı çözme niyetinde olduğuna dair hiçbir işaret almadığımızı ve Birleşik Devletler'in kendisini 175 yıl hapis cezasına çarptıracak 18 yasal suçlamanın tamamı için iadesini talep etmeye her zamanki gibi kararlılıkla devam ettiğini söylemek dışında yorum yapması uygun değildir.

ABD savcıları daha önce bu cezanın 63 aydan uzun olmayacağını söylemişti.

2010'da ABD'ye ait gizli askeri kayıtları ve diplomatik yazışmaları yayımlamasıyla ilgili cezai suçlamalarla karşı karşıya olan Assange, Birleşik Krallık'tan (BK) ABD'ye iade edilmemek için mücadele ediyor. ABD bu belgelerin yayımlanmasının hayatları tehlikeye attığını savunuyor.

Öte yandan Assange'ın destekçileri, özellikle Afganistan ve Irak'taki çatışmalarda ABD'nin suiistimallerini ortaya çıkardığı için kendisine zulmedildiğini iddia ediyor.

Çeşitli insan hakları örgütleri, büyük medya kuruluşları ve Meksika, Brezilya ve Avustralya gibi ülkelerin liderleri, Avustralya vatandaşı olan Assange'a yönelik suçlamaların düşürülmesi çağrısında bulunuyor.

Assange, ABD'nin yasal suçlamaları üzerine gözaltına alındığı Ekvador Büyükelçiliği'nde Londra polisi tarafından tutuklanmasının ardından 2019'dan bu yana BK'deki bir cezaevinde tutuluyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU