Rus basınında Gazze savaşı: "Tünelin sonunda ölüm: İsrail ordusu, Hamas'ın altyapısıyla nasıl savaşıyor?"

Independent Türkçe için 19 Mart Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik

Görsel: İzvestiya

Gazze savaşının 165. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 19 Mart Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

İzvestiya:

Prohor Dorenko'nun analizi özetle şu şekilde:
 

 

Tünelin sonunda ölüm: IDF, Hamas'ın altyapısıyla nasıl savaşıyor?

Peki onu yok etmek neden bu kadar uzun sürüyor?

Gazze Şeridi'ndeki iktidarı döneminde Hamas hareketi uzunluğu 500 kilometre olarak değerlendirilen kocaman tünel ağı kurmaya muvaffak oldu. Gazze Şeridi'nin uzunluğunun bunun 10 misli altında olduğu unutulmamalı. Tünellerin bir kısmı arabaların geçişi için müsaitken, tersine, bazılarının yüksekliği 2 metrenin altında. Senelerden beri Hamas bu altyapıyı bombardımanlardan saklanmak, askeri güçlerinin yerleşimi, lojistik ve rakibin arka cephesine beklenmeden sızmak için kullanıyordu. Muhtemelen komuta merkezlerinin orada yerleşmesinin yanı sıra, tüm bulgular 7 Ekim 2023'te ele geçirilmiş İsrailli rehinelerin de orada tutulduğuna işaret ediyor.

İlk başta tünellerin dağıtılması için uçakları ve daha sade yapıları dağıtma yeteneği bulunan Amerikan yapımı tünel dağıtıcı bombaları kullanıyordu. Dakik istihbarat bilgiler isteyen bu metot muhtemelen tünellerin içinde bulunan rehinelerin İsrailli rehinelerin hayatına tehlike oluşturabilirdi. Bunun dışında konunun maddi yanının düşünülmesi gerekir: Örneğin, BLU-109 marka her uçak bombasının değeri 20 bin ABD dolarının üzerinde.

Onun için Gazze Şeridi'nde kara operasyonunun başlamasından bu yana İsrail altyapının dağıtılması için yeni metotlar kullanmaya başladı.

İsrail Savunma Ordusu yetkilisi Anna Ukolova, İzvestiya'ya yaptığı açıklamada "Bu veya diğer tünelin dağıtılması planının hazırlanması için bilgi toplanmalı ve onaylanmalı" dedi.

Anna Ukolova'ya göre Gazze Şeridi'nin, İsrail ordusunun fiili kontrolünde bulunan kuzey kısmında hala tünel ağları bulunuyor ve saylarının önemli ölçüde azalmasına rağmen rakibin timleriyle çatışmalar yaşanıyor.

Ukolova, "En son bulduğumuz tünelin uzunluğu 10 kilometreyi buluyor ki bu, yaklaşık denizden Gazze sınırına kadarki mesafeye tekabül ediyor" dedi.

İzvestiya'ya bilgi veren İsrail Savunma Ordusu'ndaki kaynak tünelin karmaşık sisteminin dağıtılmasından önce tespitlerin yapılmasına ve mayınların temizlenmesine en az 2 ay vakit sarf edildiğini söyledi.

Şimdi tüm dünya kamuoyunun dikkati askeri operasyonlar yüzünden Gazze Şeridi'nin Kuzey kısmını terk eden 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Mısır sınırındaki Refah kentine düzenleneceği düşünülen operasyona odaklandı.

Operasyonun başlayacağı artık birkaç haftadan bu yana konuşuluyor. Gecikme muhtemelen Mısır ile ilişkilerin çok kötüleşebileceğinden dolayı.

ABD'de başkanlık seçimi yaklaştıkça Beyaz Saray ve Joe Biden adım adım İsrail'e karşı retoriği değiştiriyor. İsrail'i yeni seçim yapmaya çağıran senatör Chuck Schumer'in konuşmasına ABD liderinin verdiği tepkiyi hatırlamak yeterli olacaktır: 

ABD Başkanı "O (Schumer), iyi konuştu. Sadece kendisinin değil birçok Amerikalının duyduğu tedirginliği ifade etti" dedi.

Binyamin Netanyahu'nun hareketleri sadece Beyaz Saray'da değil, İsrail hükümet üyeleri arasında da hoşnutsuzluk doğuruyor. Tikva Hadaşa Partisi lideri Gideon Sa'ar Başbakanı sert biçimde eleştirdi:

İsrailli siyasetçi kısa süre önce, "Savaş yavaşlama aşamasındadır ve doğru olmayan bir yönde ilerliyor... Ne Hamas'ın askeri ve siyasi potansiyelini imha edilmesi ne de insani yardımın kontrol edilmesi için dakik bir plan mevcut" dedi.

Ayrıca, 16 Mart akşamı sokaklara çıkan 10 binlerce protestocu savunma bakanlığı önündeki yolu keserek Netanyahu'yu istifaya göndermeyi talep etti.


Детали (Detaylar) – (İsrail):
 

 

Biden'ın Netanyahu ile görüşmesine ilişkin: "İsrail'in Hamas'a zulmetme hakkı var. Ancak derhal ateşkes sağlanması gerekiyor"

ABD Başkanı Joe Biden, 19 Mart Salı gecesi, X ağındaki (eski adıyla Twitter) sayfasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmeye ilişkin yorumda bulundu

Biden, "İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki son gelişmeler hakkında bugün Başbakan Netanyahu ile tekrar görüştüm. İsrail'in, Holokost'tan bu yana Yahudi halkına yönelik en büyük katliamın sorumlusu olan terör örgütü Hamas'ı takip etme hakkına sahip olduğunu savunmaya devam ediyorum. Rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmanın bir parçası olarak, onları evlerine getirebilmemiz ve Gazze Şeridi'ndeki sivillere yardım edebilmemiz için birkaç hafta sürecek olan acil ateşkesin gerekliliğini yineledim. Başbakandan, Refah'ta büyük bir kara operasyonu olmadan Hamas'la mücadele etmenin yollarını tartışmak üzere Washington'a bir ekip göndermesini istedim" diye yazdı. 


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

ABD, İsrail'in saldırısı sonucu Hamas liderlerinden birinin öldüğünü duyurdu

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, geçen hafta Hamas askeri kanat liderlerinden biri olan Marvan İssa'nın, İsrail güvenlik güçlerinin düzenlediği saldırı sonucunda hayatını kaybettiğini açıkladı.

Daha önce İsrail, Gazze Şeridi'nde İssa'ya yönelik saldırı düzenlendiğini ancak onun hayatını kaybettiğini onaylamamıştı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU