Trump: "Demokratlara oy veren Yahudiler kendi dininden nefret ediyor"

Son ankete göre Amerikalı Yahudilerin yüzde 79'u eski ABD Başkanı'na soğuk bakıyor

Trump, Beyaz Saray'da Yahudi damadı Jared Kushner'e de görev vermişti (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'dayken Terörle Mücadele Danışmanı olan Sebastian Gorka'nın podcastine katıldı. Pazartesi yayımlanan röportajda mevcut ABD yönetiminin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yönelik eleştirileri, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayına hatırlatıldı. Trump, Biden ve arkadaşlarını yerden yere vurarak şu ifadeleri kullandı:

Bence İsrail'den nefret ediyorlar. Ondan değil, İsrail'den nefret ettiklerini düşünüyorum ve Demokrat Parti de İsrail'den nefret ediyor. Demokratlara oy veren bir Yahudi, dininden de nefret ediyordur. Onlar [Demokrat Partililer] İsrail'e dair her şeyden nefret ediyor ve İsrail mahvolacağı için utanmalılar.

Joe Biden'a kaptırdığı koltuğunu geri almak için uğraş veren 77 yaşındaki Trump'ın hedefinde "Bu kritik dönemeçte yeni seçimlerin, İsrail'in geleceğiyle ilgili sağlıklı ve açık bir karar verme süreci için tek yol olduğuna inanıyorum" diyerek tartışma yaratan ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer de vardı. 

Trump, ABD tarihinde seçilerek yönetimde yer alan Yahudiler arasında en yüksek mertebeye ulaşan kişi olan siyasetçi hakkında "Schumer gibi adamlar Filistin yürüyüşlerine baktığında her şeyden önce oy görüyor. O her zaman İsrail destekçisiydi, şimdiyse çok büyük İsrail karşıtı oldu" dedi. 

73 yaşındaki Demokrat, Trump'ın kendisi hakkındaki yorumlarına X hesabından cevap verdi: 

İsrail'i partilerle alakalı bir meseleye indirgemek, İsrail'i ve ABD-İsrail ilişkisini yalnızca incitir. Trump nefret dolu çıkışlar yapıyor. ABD-İsrail ilişkisinin nesiller boyunca sürmesi ve Ortadoğu'da barışla desteklenmesi için partiler üstü bir yaklaşımla çalışıyorum.

Beyaz Saray sözcü yardımcılarından Andrew Bates de Yahudi düşmanı ortamın körüklendiği son dönemde nefret dilini kullanmama çağrısında bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'a Yahudi örgütlerinden de tepki geldi. İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) Başkanı Jonathan Greenblatt, "Yahudileri bir partiye oy verdikleri için kendi dinlerinden nefret etmekle suçlamak hem onur kırıcı hem de açıkça yanlış. Tarihi ABD-İsrail ittifakını önemseyen ciddi liderler, iki partinin de İsrail devletine yönelik desteğini güçlendirmeye odaklanmalı, zayıflatmaya değil" dedi. 

Trump, daha önce de Amerikalı Yahudileri kendisini yeterince desteklememekle eleştirmişti. Geçen sene yaptığı bir paylaşımda kendisini desteklemeyen Yahudilerin "Amerika ve İsrail'i yok etmek için" oy kullandıklarını öne sürmüştü. 

Pew Araştırma Merkezi'nin 2020'deki anketi de Amerikalı Yahudilerin çoğunlukla Demokrat Parti'ye yöneldiğini ortaya koymuştu. Biden'ı destekleyenlerin oranı yüzde 70'i görürken Trump için bu rakam yüzde 27'de kalmıştı.

Pew'ün geçen ay yaptığı anket de Amerikalı Yahudilerin yüzde 79'unun Trump'a soğuk baktığını, yüzde 62'sininse Biden'ı desteklediğini bildirmişti.

 

Independent Türkçe, Washington Post, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU