Dışişleri Bakanlığı: Türkiye ve Irak Bağdat'ta güvenlik ve enerji konularında üst düzey görüşmeler gerçekleştirecek

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli, Irak ve Türkiye'den üst düzey yetkililerin enerji işbirliği, güvenlik ve savunma konularını görüşmek üzere yarın Bağdat'ta bir araya geleceklerini söyledi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, bakanlıkta düzenlenen basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Sözcü Keçeli, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın son dönemde 70'den fazla ikili görüşme yaptığını ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin üçte birinin Dışişleri Bakanları ile son 3-4 haftalık süreçte görüştüğünü kaydetti.

"7. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı" kapsamında yapılan ABD ziyaretine değinen Keçeli, "Terörle mücadele alanında bizim Amerika Birleşik Devletleri'ne çok net bir mesajımız oldu. Biz onlara PKK/YPG ve FETÖ ile ilgili beklentilerimizi net bir şekilde ilettik. Müttefik bir ülkenin, ülkemizin güvenliğini hedef alan terör örgütleriyle işbirliği yapmasının asla kabul edilemez olduğunu belirttik" dedi.

Keçeli, "Türkiye-ABD stratejik ilişkilerinin daha fazla derinleşmesinin önündeki en büyük engelin ABD'nin YPG'ye vermekte olduğu destek olduğunu aktardık. Bu çalışma grubunun görüşmelerinde DEAŞ ile mücadele konusu da ele alındı ve önümüzdeki dönemde terörle mücadele konusunda teknik düzeyde düzenli istişareler yapılması konusunda mutabık kalındı" değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerde Gazze meselesi öne çıktı

Keçeli, ABD ile görüşmelerde en fazla zaman ayrılan kısmın Gazze olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

Biz Gazze'de acil ve tam ateşkesin sağlanması ve bunun hemen ardından iki devletli kalıcı bir çözüme dönük bir sürecin başlatılması gerektiğini güçlü şekilde tekrar Amerikalılara ilettik. Gazzeli sivillerin daha fazla zarar görmemesi ve Gazze'ye yönelik insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde devamı konusunda veya bunun sağlanması konusunda iki taraf da görüş birliği içindeler.

Irak'ta yapılacak toplantı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yarın Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi toplantısında güvenlik ve askeri işbirliği konularının öncelikli gündem maddesi olacağını aktaran Keçeli, terörle mücadelede "ortak bir anlayış geliştirilmesi" ve bu doğrultuda atılabilecek somut adımların masada olacağına dikkati çekti.

Keçeli, son zirvede yapılan ve "PKK'nın her iki ülke için de ortak tehdit" olarak tanımlandığı açıklamayı hatırlatarak, terör örgütü PKK'nın Irak makamları tarafından bir ortak güvenlik tehdidi olarak tanımlanmasını "Irak tarafında PKK ile mücadele azminin gelişmeye başladığının bir işareti" gördüklerini ifade etti.

Keçeli, enerji konusunda da Irak'taki doğal gaz kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların uluslararası pazarlara sevki için görüşmeler olacağını bildirdi. Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın bir süredir kapalı olduğunu hatırlatan Keçeli, "Biz bu boru hattından sevkiyata başlanabileceğini, bizim açımızdan bir sorun olmadığını geçtiğimiz ekim ayında söylemiştik. Ancak Irak tarafının henüz sevkiyata başlanması konusunda hazır olmadığını anlıyoruz" şeklinde konuştu.

Keçeli, Irak'taki tüm tarafların karşılıklı diyalog ve anlayış çerçevesinde bir mutabakata ulaşmasını ve boru hattına sevkiyatın en kısa sürede başlamasını ümit ettiklerini bildirdi.

Dışşileri Bakanı Fidan'ın Bakü'yü ziyaret edeceğini aktaran Keçeli, burada Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın düzenleneceğini, ana gündem maddesinin "bağlantısallık" konuları olacağını kaydetti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU