Erdoğan: Yeni sistemi eleştirenler siyaset bilmiyor; siparişle kabine değişikliği olmaz

Cumhurbaşkanı, yeni sistemde yargı eleştirilerine cevap verdi: Şimdi devlet başkanı olarak yargının gücü benim elimde mi?

Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni eleştiren kişilerin siyaset bilmediği görüşünü dile getirirken "Şu an itibarıyla da bazı eksikler vesaireler olsa da hazırlıklarımızı yaptık. Bunu kamuoyuyla da paylaşacağız” dedi. Erdoğan, kabine revizyonu iddialarıyla ilgili olarak da değişikliğin siparişle olmayacağını söylerken "Şu anda ortada herhangi bir sıkıntı yokken kabine konusunu ele almanın anlamı yok. Çünkü gerek ekonomi olsun gerek diğer alanlarda olsun şu anda arkadaşlarımın hepsi de ellerinden gelen bütün gayreti gösteriyorlar” dedi.

Erdoğan, Dolmabahçe'deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde Reuters'a değerlendirmelerde bulundu.

“Her kongre değişimi getirir"

Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarının hatırlatılması ve kabinede bir revizyon olup olmayacağının sorulması üzerine, şöyle konuştu:

Biz kabineyle alakalı konuda ihtiyacımız olduğu anda bu tür bir şeyi yaparız. Sipariş üzerine böyle bir şeyi yapmayız. Fakat parti teşkilatında değişime gelince her kongre biliyorsunuz bir değişimi getirir. Niye? Güç devşirmedir bu. Bunu en alt kademe belde teşkilatlarından tutunuz ilçe teşkilatlarına, il teşkilatlarına ve büyük kongreye kadar bütün bu kademelerde bazı değişiklikler yaparsınız. Bu yaş gruplarından tutun, kadın erkek gruplara varıncaya kadar hepsini kapsar. Şu an itibariyle de bizim zaten ortalamada ağırlık olarak mesela büyük kongrede yüzde 30 civarında bayan aramızda olmasını istiyoruz. İllerde aynı şekilde istiyoruz. Böylece kariyerleri ve meslek grupları, bunları da önemsiyoruz. Bu şekilde kongreleri inşallah önümüzdeki ay başlatıyoruz. Ardından da büyük kongreye doğru partimizi taşımış olacağız. Şimdiden 2023'e tüm hazırlıklarımızı en güçlü şekilde sürdürelim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ekonomi ve diğer alanlarda arkadaşlar ellerinden gelen gayreti gösteriyor"

Kabinede değişikliğin tekrar hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Belli olmaz. Şu anda ortada herhangi bir sıkıntı yokken kabine konusunu ele almanın anlamı yok. Çünkü gerek ekonomi olsun gerek diğer alanlarda olsun şu anda arkadaşlarımın hepsi de ellerinden gelen bütün gayreti gösteriyorlar. Eğer böyle bir şeye aksama olur da gerek duyulursa, onu zaten yaparız" dedi.

"Şimdi devlet başkanı olarak yargının gücü benim elimde mi?"

Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uluslarası kamuoyundan gelen eleştiriler de soruldu. Bu tür eleştirileri getirenlerin ne siyaseti ne devlet yönetimini bilmediklerini söyleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Şimdi devlet başkanı olarak yargının gücü benim elimde mi? Böyle saçmalık olur mu. Hiç alakası yok. Yargı bir defa bağımsızdır ve bağımsız yargı kararlarını vermekte de serbesttir. Bir başka konu parlamento. Yürütme olarak güç parlamentoda. Parlamentonun yasama olarak yaptıklarını benim yapma yetkim yok, ama yasama dışında hakkında herhangi bir yasama organı olarak alınmış bir karar yoksa o zaman Cumhurbaşkanlığı kararnamesi devreye girer. Bu da ne yapar? Süreci hızlandırır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin demokratik bir hükümet sistemi olduğunu aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

Yeni sistemi eleştirenler ne siyaseti biliyorlar ne devlet yönetimini biliyorlar. Amerika için böyle bir şey konuşuluyor mu? Konuşulmuyor. Fransa'da yarı başkanlık sistemi var. Konuşuluyor mu? Konuşulmuyor. Dünyanın değişik yerlerinde buna benzer sistemler var. Konuşuluyor mu? Hayır konuşulmuyor, ama Türkiye'de Erdoğan Cumhurbaşkanı, sürekli bu konuşuluyor. Bu bize bir şey sunuyor. Bu da siyasal istikrardır ve biz bu siyasal istikrarı getirebilmek için bu adımı attık. Şu an itibarıyla da bazı eksikler vesaireler olsa da hazırlıklarımızı yaptık. Bunu kamuoyuyla da paylaşacağız. Güzel bir yere geldik ve inanıyorum ki, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ülkemizdeki şu bir yılı aşkın sürecin bütün artıları eksileri elimizde. Onlarla beraber yeni bir döneme hazırlanacağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU