Bahçeli: Kabine değişikliğini uygun bulmuyorum

MHP lideri: CHP’den Faik Öztrak istedi diye bakan değiştirilecekse, biz hep beraber olarak toplanırız CHP’nin önünde, “Faik’i istemiyoruz” deriz

Fotoğraf: AA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kabinede bir revizyona gidileceğine yönelik iddialarla ilgili konuştu ve bir değişikliği uygun görmediğini belirtti. Bahçeli, “Hangi bakan bir şey söylemişse muhalefet ‘İstemezük’ der. Ne yapacağız, her gün bakan mı değiştireceğiz?” diye sordu.

Dün MHP muhabirleriyle bir araya gelen Bahçeli, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yerleşmesi için Bakanla Kurulu’nda değişiklik olacağı söyleniyor... Kanaatiniz nedir?” diye soran gazetecilere Bahçeli’nin yanıtı şöyle oldu:

Ben uygun bulmuyorum. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 9 Temmuz 2018’de başlamıştır. Bir yılı da çok az bir süre aşmıştır. Böyle bir ortamda yeni bir sistemi yerleştirmek, kökleştirmek ve bununla ilgili uygulamaları hayata geçirmek için çaba sarf edileceği yerde, “Bakanlar Kurulu’nda şunlar değişsin” gündemini taşırsanız muhalefet unsurları olarak, siz de “Muhalefetin bu isteğine cevap veriyorum” der iseniz, iki yanlışı birlikte yaparsınız. İki yanlıştan da bir doğru çıkmaz. Bir: Daha hizmeti yeni kavrayan bakanları bir senede kaldırıp, atamazsınız. İkincisi böyle bir yola girdiğiniz vakit aynen Yeniçeri Ocağı gibi “İstemezük” derler. Hangi bakan bir şey söylemişse muhalefet “İstemezük” der. Ne yapacağız, her gün bakan mı değiştireceğiz? Onun için kararlı olmak lazım. iki yanlıştan bir doğru çıkmıyorsa, tek doğru üzerinde yürümekte yarar vardır. Bu kadar net. Ama bu bizim işimiz değil. Biz sözümüzü söylüyoruz. Buna karar verecek olan siyasi iktidardır. Yapar yapmaz onların bileceği iş. Bana göre yanlış olur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Biz de Faik Öztrak’ı istemiyoruz deriz”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olmasına yönelik eleştirilere değinen Bahçeli, şöyle konuştu:

Bakanlardan hangilerini niye beğenmiyorsunuz? Herkes bir şey söylüyor. Kimisi damat kimisi bilmem nedir diyor. Bunlardan bakan değişir mi? ABD damatları nerede, İngiltere Başbakanı’nın kardeşi nerede? Orada olduğu zaman demokrasi dorukta, bizde olduğu zaman rezillikte... Böyle şey olur mu? Onun için sabırlı ve kalıcı olmak lazım. Eleştiriler varsa yapın. Eleştirilerden netice çıkartamıyorsa ve bunda da ısrarcı oluyorsa zaten sorumlu olan kişinin gereğini yapması lazım. Onun da gereğini yapacağı kanaatindeyim. Bunun gibi şeyleri biz parti yönetiminde yapıyoruz. Onun için şu şöyle olsun, bu böyle olsun demeyi yanlış buluyorum. Bir yönetim şekli vardır. Arar, inceler, bakar, ne yaparsa yapar. Günü saati geldiğinde de kararı millet verir. Ama CHP’den Faik Öztrak istedi diye bakan değiştirilecekse, biz hep beraber olarak toplanırız CHP’nin önünde, “Faik’i istemiyoruz” deriz. Ne yapacak Faik Öztrak?

“Bazıları sanat uğruna Türkiye’yi kurban etmeye çalışıyorlar”

Rapçi Şanışer'in 17 şarkıcıyla birlikte söylediği Susamam şarkısıyla ilgili görüşlerini isim vermeden dile getiren Bahçeli, şunları söyledi:

Ben her şeyi takip ederim. Paragraf paragraf orada ne amaçlandığını biliyorum. Eğer o rapi yeni yetişen nesil bütünüyle parça parça kabul ederse, her parçayı yönlendiren çevre, grup veya kişiler, dış destek bulanlar, Türkiye’yi karma karışık hale getirirler. Rap adına Türkiye’de darbe yapmaya heveslenen insanlar türer. O rapi iyi okumak lazım. Yazacak başka şey mi bulamadılar? Haydi söylemede becerileri var, yazmadaki becerinin onlardan olduğu kanaatinde değilim. O kadar sosyolog, psikolog, sosyal ve ekonomik yönden birikimi olan insanlar o kavramları yan yana getiremez. Birileri hazırlamış vermiş. Sen de Rap okuyorsun, al oku demiş. Yarın herkes okuyacak. Onlar çok tehlikeli şeyler. Bazıları sanat uğruna Türkiye’yi kurban etmeye çalışıyorlar. Onlara dikkat etmek lazım.

“Arınç Bursa ya da Manisa’ya yerleşsin”

Bahçeli, görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk için “Terörle alakası yoktur, barış olsun isteyen biridir”, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu için de "Sevmediğimiz birisi olabilir. Attığı tweetler ifade özgürlüğüne giriyorsa tahammül etmek zorundayım" diyen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi (YİK) Üyesi Bülent Arınç’a da tepki gösterdi.

Bahçeli, Arınç’a saygı duyduklarını ancak ‘kabulde zorlandıklarını’ söylerken “Ama Türkiye’yi sıkıntıya koyacak davranışlarda artık Bülent Arınç Bey bir kenara oturmalı... Ya Bursa’ya ya Manisa’ya yerleşmeli” ifadelerini kullandı.

Arınç’a yönelik “Kozmik Oda’ya FETÖ’yü sokan kimdir? Hangi gerekçelerle, hangi rollerle kim neyi üstlendi, oraya soktu. Ondan sonra Türkiye ne hale geldi?” ifadelerini kullanan Bahçeli, ayrıca şunları söyledi:

Kendisine zarar vermenin ötesinde terörle mücadelede önemli katkılar sağlandığı bir süreçte AKP’yi baltalıyor. Bunu doğru bulmuyorum. Yani Pençe 1, Pençe 2, Pençe 3, Kıran 1, Kıran 2’nin olduğu bir dönemde kala kala İstanbul İl Başkanı olan bir Hanımefendi’nin 9 yıllık cezası konusunda siyaset üretip, öbürüne sessiz kalmasını anlamak mümkün değil. Onun için kendisine olan saygımı yitirdiğimi ifade ediyorum.

“Devlet olmasa başlarına ne gelirdi?”

Çocukları dağa kaçırıldığı belirtilen ailelerin HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde eylem yapması ile başlayan tartışmalara değinen Bahçeli, "Çözüm kapısı HDP değil devlettir" eleştirilerine tepki göstererek şunları kaydetti:

Mehmetçikler dağın başında ne yapar? Sınırda bu kadar asker niye bulunur? Bunları arıyorsan devlet oralarda. Kalkıp HDP’nin kapısında ‘bunlar devletin yanına varsın’ diyorsun. Şimdi soruyorum, devlet olmasaydı HDP’nin kapısında hangi anne bulunabilirdi? Devlet olmasa başlarına ne gelirdi?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU