Ekrem İmamoğlu: İstanbul dışındaki hiçbir aday ismine karışmadım

İmamoğlu, kendisinin ikinci Erdoğan olarak tanımlanmasına “Ben hayatım boyunca demokrat olma iddiasını ortaya koydum ve uyguladım. Erdoğan’a tamamen zıt” diye yanıt verdi

Fotoğraf: AA

Serbestiyet'ten Hilal Köylü'nün yaptığı röportaja göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu; Türkiye genelinde belediye başkan adaylarının belirlenmesinde müdahil olmadığını söyledi. İmamoğlu şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul dışındaki tek bir yerle ilgili isim telaffuz etmedim, etmem, haddim de değil. Çok yanlış. Parti içinde kendi düşüncelerini belki hayat boyu böyle geçirmiş olanlar bu yorumları yapıyor olabilirler. İstanbul’da il başkanımız ile genel başkana sunmak üzere tarihin en derin araştırmalarını yaptık. Bir ilçede 16-17 araştırma yaptığımız yer var. Hem de hükümetle arada 22 puan olmasına rağmen. Niye? Oylarımızı arttıracak adayı bulmak için. Mülakatlar, araştırmalar. Sonra da genel merkezde, parti meclisinde tartışıldı, kabul edildi. İstanbul’un dışında, özellikle Marmara Bölgesi’nde de adaylaşma süreci tamamlandıktan sonra adaylara desteklerimiz oldu, oluyor.

"Neyi kastediyorlar bilmiyorum"

İmamoğlu, kendisine "ikinci Erdoğan" denmesine dair de şu yorumu yaptı:

İkinci Erdoğan potansiyeli nedir, anlamış değilim. Neyi kastediyorlar onu da bilmiyorum. Hayatım boyunca demokrat olma iddiasını ortaya koyan ve uygulayan birisiyim. 2019 İstanbul seçimlerinde de gelmiş geçmiş en demokrat belediye başkanı olacağım iddiasını ortaya koyan ve uygulayan oldum. Hep şeffaflığı vurguladım. Ben CHP’de siyaset yapan birisiyim. Erdoğan’la çok taban tabana zıt bir durum yani. Hayatımda da hiçbir zaman -mış gibi- yapmadım. Kabul ettiğim şeylere -kabul ettim-, etmediğim şeylere -hayır- derim. Yani bu anlamda Erdoğan’la çok uyumlu olduğumuzu düşünmüyorum.

"Başarısızlık üzerine kariyer yapmadım"

İmamoğlu parti kuracağına dair iddiaları da yalanladı:

Parti içinde başarısız olup, yenilip başka bir siyasi parti kuracağım iddiasını dile getiren birisi olmadığını umut ederim. Ama bunu söyleyen kişi belki de kendi ruh halini tarif ediyordur. Ben öyle birisi değilim. Başarısızlık üzerine bir kariyer planı yapacak bir siyasetçi olmadım, olmam da. Elbette ki öyle bir durumda bunun parti içi müzakereleri, kişisel dünyamızdaki müzakereleri olacaktır, olur da. Ama bunu bugünden konuşmanın çok anlamlı olmadığını düşünüyorum.

"Kırgınlıklar zamanla geçer"

İmamoğlu'nun parti içindeki kırgınlıklara dair yorumu da şöyle:

Elbette ki siyasal süreçlerde kırgınlıklar, üzgün haller olabilir. İnsanların farklı bakışları da olabilir. Ama meseleler zamanla çözülür. Bu sene 53 yaşında olacağım. Ben hayatımda hiçbir dönem, hiçbir yaşımda, hiç kimseyle bir küslük yaşamadım. Bu işler ister 5, ister 25, ister 55 yaşında olsun farketmez. Çünkü öyle bir dünyam yoktur. Biriyle küseceğim, küs kalacağım diye bir dünyam olmadı. Eğer bana küs olduğunu bildiğim kişi var ve o benim için değerli biriyse mutlaka onunla diyalog kurmaya çalışmışımdır. Niçin küs, kırgın olduğunu anlamaya çalışma ve bu küslüğü tedavi etme gayreti içinde olmuşumdur. Bu, benim çocukluğumdan beri asla değişmeyen karakterimdir.

"Sarıyer'de müzakereler bitmedi"

Ekrem İmamoğlu'nun bağımsız aday olan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'e ilişkin değerlendirmeleri ise şöyle:

Sarıyer’de bir bağımsız adaylaşma oldu. Bazı belediyelerde ise küsenler ya da istifa edenler oldu. Çok bir etkisi yok. Sarıyer’le ilgili net bir ölçüm gelmedi ama etkileyip etkilemeyeceğine dair yaptığımız bir ankette de kazanmamızı etkileyecek bir durum olmadığını görmüştük. Elbet ölçeriz biçeriz ama Sarıyer belediye başkamız ile müzakerelerimizin bittiğini düşünmüyorum. Aday olmasına rağmen onunla konuşabileceğimizi, uzlaşabileceğimizi düşünüyorum. Şükrü Genç değerli ve saygın bir isimdir. Kendisini bu süreçte partimize, ideallerimize zarar verecek pozisyona taşıyacağını düşünmüyorum. Taşıyıp, bu yükün altında yıllar boyunca sıkıntı çekmeyecek bir anlayışa sahip olduğunu düşünüyorum. Diyaloglar bitmedi.

 

Serbestiyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU