Trump'ın Putin'i eleştirmeyi reddetmesi rakiplerine bir hediye

Eski başkandan Trudeau, Merkel, May ya da Macron'u aşağılayan bir alıntı bulmamı isteseydiniz, hemen bulabilirdim. Ancak konu Rus lidere gelince Trump sessiz kalıyor. Bu, Cumhuriyetçilerden tek güvenilir rakibi Nikki Haley için çok büyük bir nimet

Donald Trump, Güney Carolina'nın Greenville kentinde (Reuters)

CPAC zamanı. Eğer bu sizi heyecanlandırmadıysa, ben sizi heyecanlandırmaya çalışayım. Bu, Muhafazakar Siyasi Eylem Komitesi'nin konferansı, Washington D.C.'den sadece birkaç kilometre ötede gerçekleşiyor.

Biraz Muhafazakar Parti konferansına benziyor ama daha az tüvit ve 50 yaşında olmayı dilermiş gibi giyinen daha az genç adam var. Ve daha az tartışma. Tartışma bitti: Artık burası MAGA kalabalığının tartışmasız kralları ve liderleri Donald Trump'a saygılarını sunmak için gittikleri yer.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burası davetli konuşmacıların derin devletten ve yönetimin "trans aktivistler" ve "çevreci aşırılık yanlıları" tarafından nasıl ele geçirildiğinden bahsettiği yer. Ve Amerikan değerlerinin "Biden Beyaz Sarayı'ndan" yayılan sol görüşler tarafından nasıl baltalandığından.

Ve bu sadece Liz Truss'tı. Hayır, gerçekten.

Bu hafta anlattığı hikaye (şaşkın Amerikalı izleyicilerine yarı hükümet dışı örgütün ne olduğunu açıklamak zorunda kalması da dahil) kendisini engellemek için komplo kuran bu kötü güçler tarafından hükümetinin nasıl alaşağı edildiğiydi.

Belki yanlış hatırlıyorum ama Truss başbakan olduğunda Maliye Bakanı'nı kovmamış, İngiltere Merkez Bankası'nı görmezden gelmemiş ve Bütçe Sorumluluk Ofisi'ni yok saymamış mıydı, ki bu da mini bütçe açıklandığında piyasaları tamamen ürkütmemiş miydi? Tüm inancını bağladığı o piyasaları. Dediğim gibi, belki de hafızam bana oyun oynuyor ama dürüst olmak gerekirse, ihtiyacınız olduğunda derin devlet neredeydi?

Her neyse, bu rotaya girmek her ne kadar cazip olsa da benim görevim Britanya değil ABD siyaseti yapmak. Ancak, gerçek fikirlerin tartışıldığı bir forumdan ziyade Trump'a tarikat benzeri bir bağlılığın yaşandığı bir yer haline gelen bu konferansa Truss'ın ve tabii ki Nigel Farage'ın da katılmış olması dikkate değer.

CPAC artık başarılı çift Matt ve Mercedes Schlapp tarafından yönetiliyor. Mercedes, Trump'ın başkan olduğu dönemde stratejik iletişim direktörüydü. Batı Kanadı'ndaki ofisinde Trump'ın Birleşik Krallık'a yapacağı gezi öncesinde neden bana röportaj vermesi gerektiği üzerine uzunca sohbet ettiğimizi hatırlıyorum. Britanya siyaseti üzerine, konu hakkındaki bilgisiyle ters orantılı gibi görünen çok katı görüşleri vardı.
 

Liz Truss
Britanya'nın eski başbakanı Liz Truss, CPAC konferansında konuşuyor


Ama ABD'nin durumu konusunda, kendi alanlarını biliyorlar. CPAC konferansının en önemli noktası da Donald Trump'ın sahneye çıkması olacaktı. Her ikisi de kasımda Biden'a karşı kazanacağı zafere giden yolu hiçbir şeyin engelleyemeyeceğine tamamen ikna olmuş durumda.

Ancak geçen hafta sonu aynı zamanda Nikki Haley'nin eskiden valiliğini yaptığı Güney Carolina eyaletinde de ön seçim vardı. Trump kazandı ama Nikki Haley, Trump için gerçek bir diken olmaya başladı. Aklınıza gelebilecek neredeyse tüm diğer Cumhuriyetçilerin aksine, boyun eğmeyi ve eğilmeyi reddediyor. Hatta tam tersini yapıyor. Bu hafta destekçilerine, "Yüzüğü öpme ihtiyacı hissetmiyorum. Trump'ın intikamından da korkmuyorum. Ondan bir şey beklemiyorum" dedi.

Haley bu açıklamayı, kampanyasının haber kuruluşlarına kurnazca "yarışın durumuna ilişkin" bir açıklama olacağını söylediği bir basın toplantısında yaptı. Kurnazca, çünkü tüm sağcı kablolu kanallar bunun Haley'nin çekildiğini duyuracağı bir açıklama olacağını varsayıyordu. Böylece ilk kez basın toplantısını canlı yayımladılar ve "bam", Trump'a gününü gösterdi.

Aleksey Navalni'nin ölümü (ve özellikle Donald Trump'ın buna verdiği tepki) ona eski başkana yönelik saldırılarını keskinleştirme alanı sağladı. Navalni'nin ölümünden sonraki günler boyunca Trump hiçbir şey söylemedi. Ancak sessizliğini bozduğunda, Navalni'nin başına gelenleri ABD adalet sisteminin kendisine yaptıklarıyla karşılaştırdı. En kibar halinizle, kesin olmadığını söyleyeceğiniz bir paralellik. Ya da biraz daha iğneleyici olsaydınız, grotesk diye tanımlayabilirdiniz.

Ancak bu durum Haley'nin Trump'ı Putin'in esiri gibi göstermesine olanak sağladı. Trump'tan Rusya Devlet Başkanı'na yönelik hiçbir eleştiri gelmedi. Aslında, bana Trump'ın şimdiye kadar Putin'e yaptığı tek bir eleştiri bulun. Başkan olduğu dönemde bana Trudeau, Merkel, May ya da Macron üzerinden bu meydan okumayı yapsaydınız, size saniyeler içinde alıntılar sunabilirdim. Ama Putin için hiç yok.

Dünya sahnesinde Haley'den daha zayıf olacağı, otoriter liderleri çok sevdiği ve NATO'nun altını oyacağı yönündeki söylem, jeopolitik risklerin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde potansiyel olarak zarar verici.
 

Nikki Haley

Cumhuriyetçi başkan adayı Nikki Haley uzun vadeli oynuyor (Reuters)


Haley'nin açıklamaları, bunları sosyal medya kanallarında yayımlamak için rekor sürede kendi lehine çeviren Biden Beyaz Sarayı tarafından kesinlikle beğeniliyor.

Peki Haley neden çadırını toplayıp evine gitmiyor? Bu yerinde bir soru. Gerçekçi olmak gerekirse Trump'ı Cumhuriyetçi adaylık yarışında yenme şansı yok, bu da yarışta kalmak için kampanyasına  harcadığı milyonlarca doların boşa gittiği anlamına geliyor. Yine de başka bir bakış açısı daha var, biri kısa vadeli, diğeri uzun vadeli.

Trump'ın artan yasal sorunları ya da sağlık durumu nedeniyle düşmesi halinde, Haley boşluğu doldurmak için iyi bir konumda olacaktır. Demokratların en çok korktuğu aday o. Ondan korkuyorlar çünkü kamuoyu yoklamaları onlara bunu söylüyor.

Uzun vadeli perspektifse şu: 52 yaşında. 2040'a kadar siyasetin dışında kalabilir ve hâlâ Trump'ın 2016'da kazandığında olduğundan daha genç olabilir. Diyelim ki Trump kasımda aday oldu ama yine kaybetti, o zaman Cumhuriyetçilere daha Reaganvari (sınırlı hükümet ve gücün yurtdışına yansıtılması hakkında) bir argüman sunarak onu haklı çıkarmış olacak.

Haley bu hafta sonu kendi eyaleti Güney Carolina'da hezimete uğramış olabilir ama daha uzun soluklu bir oyun oynuyor. Ve geç de olsa epey etkili bir şekilde.

Jon Sopel BBC'nin eski Kuzey Amerika editörüdür ve halihazırda Global'ın "The News Agents" podcast'ini sunuyor



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU