Uydu görüntüleri Karayipler'deki devasa petrol sızıntısının boyutunu ortaya koydu

Grenada sularına ulaşan sızıntı komşu ülkeler arasında endişeye yol açtı

Avrupa Uzay Ajansı'nın uydu görüntüsü, uzaydan görülebilen siyah petrol tabakasını ortaya koyuyor (Avrupa Uzay Ajansı)

Yeni uydu görüntüleri Trinidad ve Tobago yakınlarında alabora olan bir gemiden yayılan devasa petrol tabakasının boyutlarını ortaya koyarken, petrol Karayip Denizi'nin diğer bölgelerine akmaya devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşçiler, 7 Şubat'ta Tobago adasının yaklaşık 152 metre açığında batan ve yaklaşık 35 bin varil yakıt taşıyan mavnadan sızan petrolü kontrol altına almak için mücadele ediyor.

Gemiden sızan petrol, turistlerin en yoğun olduğu Karnaval sezonunda ada sahillerini siyaha bürüyerek iki adadan oluşan ülkenin Başbakanı'nın bu olayı "ulusal acil durum" diye nitelendirmesine yol açtı.

Yetkililer pazartesi günü yaptıkları açıklamada, temizlik operasyonu sırasında karaya oturmuş tankerin yakınındaki bir sahilde, siyah bir plastik torba içinde piyasa değerinin yaklaşık 75 bin dolar olduğu tahmin edilen bir kilogramdan fazla kokain bulunduğunu söyledi. Polis bu keşfi şu aşamada petrol sızıntısıyla ilişkilendirmiyor.

Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) alınan uydu görüntülerinin öncesi ve sonrası, Karayipler boyunca akan uzun ve kalın bir siyah petrol sızıntısının yayıldıkça sürekli genişlediğini gösteriyor.

ESA, uydu tarafından 14 Şubat'ta çekilen ikinci görüntünün petrol sızıntısının batıya doğru 160 kilometreden fazla ilerlediğini gösterdiğini belirtti.
 

Uydu görüntüsü
Soldaki fotoğrafta Tobago'nun 7 Şubat'taki petrol sızıntısından önceki kıyısı, diğer iki fotoğraftaysa 7 ve 14 Şubat'ta beliren siyah tabaka görülüyor (Avrupa Uzay Ajansı)


Yetkililer halen geminin geldiği yer, sızan petrolün türü ya da kalan miktardan emin değil.

Trinidad ve Tobago hükümeti mavnanın sahibini ortaya çıkıp felaketin sorumluluğunu üstlenmeye çağırıyor.

Geçen hafta Grenada sularına ulaşan petrol, komşu Venezuela için potansiyel bir tehdit oluşturuyor.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı, ülkenin sızıntıyı takip ettiğini ve girişimleri koordine etmek için Trinidad hükümetiyle toplantılar başlattığını söyledi.

Römorkörle çekilen mavna tipi geminin üzerinde nereden geldiği ya da sahibi hakkında herhangi bir bilgi bulunmadı. Geminin Guyana'ya doğru giderken karaya oturduğu düşünülüyor. 

Çevre yetkilileri sızıntının bir resife ve birkaç popüler plaja zarar verdiğini, bunun da hem adaların çevresi hem de Karnaval sezonundaki turizm sektörü için bir darbe olduğunu söyledi.

Okyanustaki petrol sızıntıları genellikle karadaki sızıntılardan çok daha geniş etkilere sahip ve deniz yaşamıyla ekosistemler için felaket olabilir. Petrolle kaplanan hayvanlar zehirlenerek ya da boğularak ölebilir.

Okyanusları koruma grubu olan Oceana'nın kampanya yetkilisi Alexcia Best, "Petrol ve okyanuslar birbirine karışmaz. Trinidad ve Tobago açıklarında devrilen bir gemiden kaynaklanan bu feci petrol sızıntısı bunun son yıkıcı örneği" dedi.

Petrol sızıntılarının okyanuslar, balıkçılık, insanlar ve kıyı ekonomileri üzerinde yıllarca süren tehlikeli etkileri var.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU