Tahran: Irak'ta ‘terörist faaliyetler’ olduğuna dair deliller sunduk

Muhsini, Bağdat yargısının ‘takip konusunda kesin bir karar aldığını’ söyledi

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, geçen hafta Bağdat'ta İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei ve beraberindeki heyeti kabul etti. (Irak Başbakanlık medya ofisi)

İran yargı yetkilileri, Irak gezilerinin bitmesinin ardından Bağdat'taki yetkililere ‘ülkedeki terör faaliyetlerine ilişkin deliller’ sunduklarını ve Irak yargısının da bu konuda kesin karar aldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, Mehrabad Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında Irak ziyaretinden bahsetti. Mehr haber ajansının bildirdiğine göre Muhsini, “İran İslam Cumhuriyeti'nin politikası, geniş ortak noktalara sahip dost ve komşu ülkelerle çeşitli boyutlarda ilişkiler geliştirmektir” ifadesini kullandı.

Muhsini, Irak ziyaretinde ‘teröristlerin takip edilmesi’ konusuna değindiğini belirterek, “Irak tarafına terör hareketlerine ilişkin çok sayıda belge sunduk” dedi.

Ocak ayı ortasında İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad'ın karargâhı olduğunu iddia ederek bir Kürt iş adamının evinin bombalanmasının sorumluluğunu üstlendi.

Bombalama Irak'ta tepkilere yol açtı. Aralarında Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci'nin de bulunduğu yetkililer yaptıkları açıklamada “Ev casusluk merkezi değil ve Tahran buna dair herhangi bir kanıt sunmadı” ifadelerini kullandı.

Hüseyin, Ocak ayının sonunda Şarku'l Avsat’la yaptığı röportajda, İran'ın Erbil'e yönelik son saldırısını ‘stratejik bir hata’ olarak tanımladı ve “Bunu kim gerçekleştirdiyse hatasını bir süre sonra anlayacaktır” dedi.

Olaydan yaklaşık bir ay sonra İran yargısı, ayrıntılarını açıklamadan Irak'ta terör faaliyetlerini kanıtlayan belgelerin bulunduğunu iddia etti.

Muhsini basın toplantısında, “Bugün Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı’nın bu davaların takip edilmesi yönünde kesin bir karar çıkardığını öğrendim” dedi.

Şu ana kadar Irak yargısından herhangi bir yorum gelmedi. Ancak Irak Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, 14 Şubat'ta Muhsini'yi Bağdat'ta kabul ettikten sonra bir açıklama yaptı. İranlı yetkiliyi iki ülke arasındaki adli koordinasyonun daha da geliştirilmesini görüşmek üzere davet ettiğini ancak ‘terör faaliyetleri’ konusuna değinmediğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Mehr haber ajansından aktardığı habere göre Muhsini, İran ile Irak arasındaki ilişkilerin şu anda hukuki ve adli olmak üzere her açıdan gelişmekte olduğunu söyledi.

Muhsini, Irak ziyaretinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'yle (UCM) ilgili konuların ele alındığını söyledi. Bu çerçevede mutabakat zaptı tamamlanarak ortak anlaşma hükümlerinin uygulanmasına hız verilirken, hukuki ve yargısal boyutlar tartışılarak vurgulandı.

Muhsini, başbakan, bakanlar, bazı meclis üyeleri, Adalet Bakanı ve Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı ile yaptığı görüşmelerde ‘faydalı bilgiler’ edindiğini söyledi. Söz konusu isimlerle Gazze'deki durumu ve bu konuda alınması gereken önlemleri ele aldıklarını belirtti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Şubat ayı başlarında İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Ekber Ahmediyan'ı bilgilendirdi. Hükümetten yapılan açıklamaya göre “Irak, egemenliğe karşılıklı saygıya dayanan uluslararası ilkelere aykırı olarak herhangi bir ülke tarafından gerçekleştirilen tek taraflı eylemleri reddetti” ifadeleri kullanıldı.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU