Uluslararası Adalet Divanı Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik yeni talebini reddetti

Mahkeme, 26 Ocak'ta verdiği kararda belirtilen geçici önlemlerin Refah da dâhil olmak üzere Gazze'nin tamamı için yeterli olduğunu ve ek geçici önlemlere gerek olmadığını belirtti

Uluslararası Adalet Divanı'nın hâkimleri, geçtiğimiz ocak ayında Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davayı görüşürken / Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, cuma günü Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik yeni bir başvurusunu reddetti. Başvuru, İsrail'in Gazze Şeridi'nin en güney noktası Refah'a saldırı düzenleme hazırlığını duyurmasının ardından yapılmıştı. Mahkeme, İsrail'in daha önce açıkladığı prosedürlere uyması gerektiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lahey merkezli mahkeme, "Güney Afrika'nın, Gazze'nin güneyinde Refah bölgesindeki duruma yönelik olarak önerdiği ek geçici önlemlerle ilgili bir karar aldığını" belirtti ve bölgenin güneyinde yaşanan son gelişmelerin, bölge için düşünülmesi bile zor bir "kâbus" olduğunu ifade etti.

Arap Dünyası Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre mahkeme yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki, özellikle de Refah'taki son gelişmelerin, zaten kabul edilemez bir insani kâbus olan durumu, bölgesel olarak tahmin edilemeyecek derecede daha da ağırlaştıracağını" ifade etti.

Açıklamada, Gazze'de, özellikle Refah'ta yaşanan ciddi durumun, "Mahkemenin 26 Ocak'ta verdiği kararda belirtilen geçici önlemlerin acil ve etkili bir şekilde uygulanmasını gerektirdiğini; bu önlemlerin Refah da dâhil olmak üzere Gazze'nin tamamı için yeterli olduğunu ve ek geçici önlemlere gerek olmadığını" vurgulandı.

Uluslararası Adalet Divanı ayrıca, İsrail'in "Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ndeki yükümlülüklerine tam anlamıyla uyması gerektiğini ve mahkemenin ocak ayında çıkardığı karara uyarak, Gazze'deki Filistinlilerin can güvenliğini sağlaması gerektiğini" belirtti.

Güney Afrika, geçen ocak ayında Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açarak, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurmak için acil müdahalede bulunulmasını talep etmiş ve İsrail'i Gazze'de "soykırım" yapmakla suçlamıştı.

Güney Afrika Hükümeti geçtiğimiz salı günü, İsrail'in Gazze'deki insanlar için son sığınak olan Refah'taki askeri operasyonunu genişletme kararı nedeniyle, Uluslararası Adalet Divanı'ndan Filistinlilerin haklarının daha fazla ihlal edilmemesi için yetkilerini kullanmasını talep etmişti.

İsrail, perşembe günü Güney Afrika'nın en son talebi üzerine mahkemeye görüşlerini sundu. İsrail, "Güney Afrika'nın mahkemenin geçici tedbirlere ilişkin kararını bir kez daha kötüye kullanmaya çalıştığı için üzgün olduğunu" belirterek, talebin "Gazze'deki durumda büyük bir değişiklik olduğuna işaret ettiğini; ancak gerçekte böyle bir değişikliğin olmadığını" ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU