Uluslararası Adalet Divanı’nın yeni başkanı: Nevaf Selam

Selam, 1945'teki kurulan kuruma başkanlık yapan ikinci Arap

Nevaf Selam'ın seçildikten sonra X hesabında paylaştığı fotoğraf

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, ABD Başkanı Yargıç Joan Donoghue'un görev süresinin sona ermesinin ardından Lübnanlı yargıç Dr. Nevaf Selam, üç yıl için uluslararası kuruma başkan olarak seçildi. Nevaf Selam böylece, eski Cezayir Dışişleri Bakanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Becavi’den sonra 1945'teki kuruluşundan bu yana bu mahkemeye başkanlık eden ikinci Arap oldu.

Bugün dünyadaki en yüksek yargı makamının başına geçen Selam, Bireşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından belirlenen 15 yargıçtan oluşan mahkemede görev yapması için 2018 yılında seçilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletlerin ülkeler arasındaki uyuşmazlıkları karara bağlamaktan sorumlu ana yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, dünyadaki en yüksek yargı makamı olması

Lübnan Eski Dışişleri Bakanı Fuad Amun da bu mahkemede 1965-1976 yılları arasında hâkim olarak görev yapmış ve başkan yardımcılığına seçilmişti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre son zamanlarda adı Lübnan'da hükümetin başına geçeceği öne sürülen Selam daha önce, 2007-2017 yılları arasında Lübnan'ın Birleşmiş Milletler nezdindeki büyükelçisi olarak görev yapmıştı. 2010-2011 yıllarında Lübnan’ı Güvenlik Konseyi'nde temsil eden Nevaf Selam, Konseyin Mayıs 2010 ve Eylül 2011 tarihleri arasındaki çalışmalarına da başkanlık etmişti.

Öncesinde avukat olarak çalışan Selam, Sorbonne Üniversitesi'nde çağdaş tarih öğretim görevlisi olarak çalıştı ve 2005-2007 yılları arasında Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü başkanlığını yaparken uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk dersleri verdi.

Nevaf Selam’ın Paris Siyasi Araştırmalar Enstitüsü'nden siyaset bilimi alanında devlet doktorası, Sorbonne Üniversitesi'nden tarih doktorası ve Harvard Üniversitesi'nden hukuk alanında yüksek lisans derecesi bulunuyor. Siyaset, tarih ve hukuk konularında birçok kitabı bulunan Selam’ın son kitabının adı, 2021 yılında Beyrut'ta yayınlanan ‘Dünle Yarın Arasında Lübnan.’

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU