İsrail'in tutukladığı Amerikalı kardeşlerin ailesi cevap bekliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı durumdan haberdar olduğunu açıkladı

İsrail'in Refah'ta bir konuta düzenlediği hava saldırısının ardından Filistinliler hayatta kalanları arıyor (AP)

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Gazze'de bir eve düzenlediği baskın sırasında karşılaştığı iki Amerikalıyı tutukladığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

20 yaşındaki Hashem Alagha ve 18 yaşındaki Borak Alagha'nın yakınları, kardeşlerin bir baskın sonrasında IDF'nin tutukladığı yaklaşık 20 kişilik bir grupta  olduğunu söyledi.

CNN'e göre Alagha kardeşlerin kuzeni Yasmeen Elagha, her ikisinin de Şikago banliyölerinde doğmuş Amerikan vatandaşları olduğunu belirtti. Kuzenlerinin çocukluklarının ilk yıllarında Şikago'da kaldıklarını daha sonra taşındıklarını söyledi.

Elagha'ya göre kardeşlerin babasının da Kanada vatandaşı olduğu bildirildi.

İddiaya göre Hashem ve Borak'ın annesi de baskın sırasında oradaydı. Elagha, IDF güçlerinin erkek grubu uyurken bir kapıyı kırarak içeri girdiklerini, kadınları ve çocukları bağladıklarını ve erkekleri tutukladığını söyledi.

Elagha erkeklerin nereye götürüldüğünü bilmediğini iddia etti.

Elagha, IDF'nin baskın yaptığı evin amcasına ait olduğunu ve ailesinin Hamas'la hiçbir bağı olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, IDF'nin bir çift Amerikan vatandaşını gözaltına aldığından haberdar.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel bir basın brifingi sırasında yaptığı açıklamada, "Bu haberlerden haberdarız ve şu anda ek bilgi arayışındayız ancak paylaşacak ek bilgim yok ve gizlilik hususları göz önüne alındığında bu aşamada paylaşamayacağım" dedi.

Elagha'nın suçlamaları, Filistin Kızılay Derneği'nin İsrail'in kasıtlı olarak küçük bir kızı, ailesini ve onları kurtarmaya gönderilen sağlık görevlilerini öldürdüğünü iddia ettiği bir dizi çarpıcı iddianın hemen ardından geldi.
 

Hind Rajab
Gazze'de öldürülen Hind Rajab (AFP)


Bu iddialar, Uluslararası Af Örgütü'nün pazartesi günü yayımladığı ve hem İsrail'in "Filistinlilerin yaşamlarını tüyler ürpertici bir şekilde hiçe saydığını" ortaya koyan hem de savaş suçu soruşturması açılmasının gerekli olduğunu öne sürecek kadar ileri giden sert bir raporun ardından geldi.

ABD'li yetkililer, rehine takasını kolaylaştırmak ve çatışmalara "insani ara" vermek için İsrail'le Hamas arasında ateşkes görüşmeleri yürütmeye çalışıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu zamana kadar ateşkes çağrılarına olumlu yanıt vermedi.

Gazze
Gazze (AP)


Netanyahu ateşkes görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında "Hamas'ın az önce duyduğumuz gülünç taleplerine boyun eğmek rehinelerin kurtarılmasına sağlamayacak, sadece yeni bir katliama davetiye çıkaracak" demişti.

New York Times'a göre Blinken, ABD'nin İsrail'i ateşkesi kabul etmeye zorlayamayacağını söylemişti.

Blinken, "Ne yapmak istediklerine, ne zaman yapmak istediklerine ve nasıl yapmak istediklerine İsrailliler karar verecek" demişti.

Kimse onlar adına bu kararları vermeyecek. Yapabileceğimiz tek şey, olasılıkların ve seçeneklerin neler olduğunu, geleceğin nasıl olabileceğini göstermek ve bunu alternatifle karşılaştırmak. Şu anki alternatif de sonsuz bir şiddet, yıkım ve umutsuzluk döngüsü gibi görünüyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU