Gişeyi kasıp kavuran epik Japon filmi 70 yıllık rekoru kırdı

Serinin 38 filmlik tarihinde bir ilk

Bilimkurgunun oyuncu kadrosunda Ryunosuke Kamiki, Minami Hamabe, Yuki Yamada ve Munetaka Aoki yer alıyor (Toho)

Godzilla Minus One, bir rekoru daha kırmayı başardı. 

Japonya'da 3 Kasım'da, Kuzey Amerika'daysa 1 Aralık'ta gösterime giren Godzilla Minus One, gişede elde ettiği tarihi başarıların ardından Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından Oscar'a aday gösterildi.

70 yıl ve 38 filmlik seride bir ilk

Son Godzilla filmi, En İyi Görsel Efekt kategorisinde adaylık kazanarak tarih yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böylece Godzilla Minus One, serinin 70 yıllık ve 38 filmlik tarihinde Oscar'a aday gösterilen ilk film oldu.

Yönetmen, yazar ve görsel efekt şefi Takashi Yamazaki'nin imzasını taşıyan yapım, 1954 tarihli ilk filmden bu yana Toho Stüdyosu'nun çektiği 33. Japonca Godzilla filmi. 

Godzilla Minus One, II. Dünya Savaşı sonrası toparlanmaya çalışan Japonya'da atom bombasının etkisiyle evrimleşmiş Godzilla'nın ortaya çıkmasının ardından yaşananları merkeze alıyor.

Rakipleri çok güçlü

Godzilla Minus One'ın adaylık kazandığı En İyi Görsel Efekt kategorisinde sıkı bir rekabet var. 

Film öncelikle, büyük bütçeli bilimkurgu yapımları Yaratıcı (The Creator) ve Galaksinin Koruyucuları 3'e (Guardians of the Galaxy Vol. 3) karşı mücadele etmek zorunda. 

Kategorideki diğer iki adaysa aksiyon filmi Görevimiz Tehlike - Ölümcül Hesaplaşma (Mission: Impossible - Dead Reckoning) ve Ridley Scott'ın tarihi destanı Napolyon (Napoleon). 

100 milyon dolar sınırını aştı

Gişe rekorlarını alt üst eden Godzilla Minus One, Kuzey Amerika'da bugüne dek en yüksek hasılat elde eden canlı aksiyon Japon filmi olmayı başarmıştı.

Toho Stüdyosu tarihindeki en başarılı Godzilla filmi olan yapım, gişede 100 milyon dolar sınırını aşmayı da başardı.

Godzilla Minus One ayrıca, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 98 gibi mükemmele yakın bir puan aldı. İki saatlik filmin izleyici skoru da 98.

Sinema yazarları hikayenin dokunaklı yönüne de değinerek canavarın sosyal eleştiri için metafor olarak kullanımından etkilendiklerini dile getiriyor.

ABD'li eleştirmenler, Yamazaki'nin projenin nispeten küçük bütçesinden elde ettiği olağanüstü görsel başarıdan da övgüyle bahsediyor.


Independent Türkçe, ScreenRant, Entertainment Weekly

DAHA FAZLA HABER OKU