İklim değişiklikleri, Berberi kimliği için "yeni bir tehdit" oluşturuyor

Yaşam tarzları, biyolojik çeşitliliği koruma konusundaki deneyimleri ve becerileri nedeniyle ekosistem için önemli

İklim değişiklikleri nedeniyle Berberilerin sayısının azalması ve yaşam tarzlarından vazgeçmeleri konusunda endişeler var / Fotoğraf: Reuters

Kuzey Afrika'daki Berberiler, sadece folklorik bir unsur ya da giyim tarzlarının değil, aynı zamanda ekosistemin korunmasında aktif bir role sahip.

Bununla birlikte iklim değişikliklerinden en çok etkilenen gruplardan biri de onlar.

Fas, iklim değişiklikleri ve sıcaklık artışıyla mücadele ederken, ülkenin güneydoğusundaki Berberiler yaşam tarzlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Kuzey Afrika'da yaşayan ve çoğunlukla eskiden göçebe olan Berberilerin sayısı 30 ila 40 milyon kişi arasında tahmin ediliyor.

Bu nüfus, tüm Mağrip bölgesinde yayılmış durumda olup çoğunluğu Fas ve Cezayir'de bulunuyor.

Fas'taki Atlas Dağları, biyolojik çeşitlilik açısından en önemli bölge olarak kabul ediliyor.

Burada insan ve doğa etkileşimleri, Berberi topluluklarının tarım arazileri ve sosyal yaşamı yönetmede kritik bir rol oynuyor.

Dağların zirvelerindeki karların erimesiyle oluşan su, çayırlara ve otlaklara akıp tarım arazilerini ve ovaları suluyor.

Bu durum bitki yetiştiriciliğinin sürekliliğini ve Berberi toplulukları için su kaynaklarının sağlanmasını mümkün kılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çevre koruyucuları

Fas'taki Atlas Dağları, Akdeniz'deki en fazla biyolojik çeşitliliğe sahip bölgelerden biri.

Berberilerin nesilden nesile aktarılan bitki yetiştirme tecrübeleri sayesinde, Fas'ın bitki türlerinin yüzde 65'i bu bölgede yaşar.

Bu türler arasında dünya çapında nadir bulunan 250 çeşit de bulunuyor.

Berberilerin kültürel bir uygulama olarak sürdürdükleri göçebe yaşam tarzı, binlerce yıldır Fas'taki Atlas Dağları'nda doğal manzaraların şekillenmesine ve tarım sistemlerinin korunmasına katkı sağladı.

Berberilerin bir kısmı, hayatta kalmak için keçi ve koyunları otlattıkları göçebe yaşam tarzına bağlı.

Ancak iklim değişiklikleri, hayvanlarını otlatma yeteneklerini olumsuz etkileyerek yaşam tarzlarını tehdit ediyor.

Berberiler, mevsimlere göre yaşamayı sürdüren göçebe kültürlerini devam ettiriyor; ancak iklim değişiklikleri nedeniyle yaşam tarzlarını değiştirmeye zorlanıyorlar.

Bu durum, özellikle eğitimden yeterince yararlanamamış olanlar için zorlukları ikiye katlıyor ve iş bulma imkanlarını kısıtlıyor.


Biyolojik çeşitlilik

İklim Değişikliği ile ilgili Hükümetlerarası Panel (IPCC) ve Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri konusunda Hükümetlerarası Bilim ve Politika Platformu (IPBES) uzmanları, "Biyolojik Çeşitlilik ve İklim Değişikliği" başlıklı ortak bir çalıştay raporu yayımladı.

Raporda, iklim değişiklikleriyle mücadelede biyolojik çeşitliliğin önemi vurgulandı.

Rapor, iklimin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasının, birlikte ele alınması gereken konular olduğuna işaret ediyor ve "Türler ve işlevler açısından zengin çeşitliliğe sahip ekosistemler, iklim değişiklikleriyle başa çıkabilir" şeklinde bilgi sunuyor.

Berberilerin varlığının ve yaşam tarzlarının sürdürülmesi, biyolojik kaynakların ve çeşitliliğin korunmasına bağlı.

Ayrıca Berberi kadınların deneyimi, biyolojik çeşitliliğin korunmasına yardımcı oluyor.
 


Kutsal "hettara"

Güneydoğu Fas'taki yerli topluluklar iklim krizinin etkilerini yaşıyor ve Washington'daki Ulusal Güvenlik Arşivi'nden iklim araştırmacısı Rachel Santarsero, "Berberi toplulukları, yüzyıllardır Fas'ın güneydoğu bölgelerinde yaşamış sert ve yarı kurak iklim koşullarına uyum sağlamıştır" diyor.

Santarsero, "Bu düşük yağış seviyelerine uyum sağlamak için Berberi toplulukları uzun süredir 'hettara' adı verilen geleneksel bir su depolama ve dağıtım sistemine bağlı kalmıştır. Bu sistem, tarım alanlarına su sağlamak için yeraltı kanallar dizisi kullanır ve kurak iklimde oldukça etkilidir" diye açıklıyor.

Berberi kültüründe "hettara" kutsal kabul edilir ve yerliler suyu hayat olarak tanımlar: "Aman iman" (Berberi dilinde "su hayattır").

Su yönetiminde, kaynakların korunmasına, aşırı tüketimden kaçınılmasına, doğal kaynakların korunmasına ve suyun adil dağıtımına dayanan geleneklere bağlı kalırlar.

Santarsero, "Fas'ın iklim değişiklikleri ve yeraltı su tabakasının tükenmesiyle karşı karşıya kalmasının yüzyıllardır süregelen bu sulama sistemini tehdit altında bırakmaktadır” diyor.


Çobanlık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Marakeş yakınlarındaki Moulay köyünden Berberi olan İbrahim, "Yağışlardaki azalma bizi endişelendiriyor; yaşamımız suya bağlı ve su olmadan var olamayız" diyor.

Ancak yağışların azlığı ve kuraklığa rağmen, Atlas Dağları'ndaki Fas toplulukları birbirlerine destek oluyor.

İbrahim bu konuda, "Burada hepimiz tek bir aileyiz. Çevresel zorluklarla başa çıkmak istiyorsak, hep birlikte başa çıkmamız ve birbirimize yardım etmemiz gerekir. Böyle büyüdük" diye konuşuyor.

2014 Fas nüfus sayımına göre, Yüksek Planlama Komiserliği'nin istatistik raporu, "Faslıların sadece yüzde 26.7'sinin Berberice konuştuğunu" gösteriyor.

Berberi nüfusunun azalması ve çevre koruma konusundaki deneyimleri ve biyolojik çeşitliliği koruma becerileri nedeniyle kritik olan yaşam tarzlarından vazgeçmeleri konusunda endişeler var.

Zira biyolojik çeşitliliğin korunması, iklim değişiklikleriyle mücadelede önemli bir yol olarak kabul ediliyor.

 

 

Independent Arabia, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU