Mossad'ın casusluk faaliyetlerine MİT engeli... İsrail istihbaratı, Türkiye'de ajanlık yapacak elemanları nasıl temin ediyor?

Mossad bağlantılı kişilere yönelik Türk istihbaratınım operasyonları devam ederken, İsrail'in istihbaratının Türkiye'de casusluk faaliyeti yapacak elemanları nasıl bulduğu ve bu kişilerle nasıl temasa geçtiği merak konusu

İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda, Türkiye'de insani mülahazalarla ikamet eden yabancı uyruklulara yönelik İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad adına "uluslararası casusluk" faaliyeti yaptığı öne sürülen 33 şüpheli yakalanmıştı.

Bu operasyonla birlikte, son yıllarda MİT'in İsrail istihbaratı ile bağlantılı kişilere karşı operasyon yapması sıkça kamuoyu gündeminde yer alıyor.

Sözkonusu operasyonlar devam ederken, İsrail'in istihbaratının Türkiye'de ajanlık faaliyeti yapacak elemanları nasıl bulduğu ve temasa geçtiği de merak konusu.

İlk operasyon 2021'de

İsrail İstihbarat Servisinin ele aldığı yabancı şahıslara yönelik 2021’deki operasyon ile özel dedektifler ve taktik elemanlara yönelik 2022’deki operasyon sonrasında 58’i yabancı, 39’u Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı toplam 97 kişiye uygulama yapılmıştı. İlk aşamada sözkonusu kişilerden 51’i tutuklanmıştı. 

İsrailli ajanlar ile yurtdışında düzenli şekilde buluşan ve İsrail İstihbaratının verdiği görevleri yerine getiren Selçuk Küçükkaya ve 16 kişiden oluşan şebekesi Nisan 2023 ayında çökertilmişti. Son olarak İsrail İstihbarat Servisinin Malezya’da kaçırmaya çalıştığı Filistinli mühendis Omer Al Belbaisy’e yönelik ülkemizdeki girişimleri engellenmiştir.

Mossad bağlantılı kişilere yeni operasyon

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, MİT ve Emniyet İstihbarat Başkanlığı koordinesine İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı şahıslara yönelik Ocak 2024’te yeni bir operasyon başlatıldı.

İstanbul İl Emniyet İstihbarat Şube ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından sabahın erken saatlerinde İstanbul merkezli toplam 8 ilde çoğunluğu yabancı uyruklu 34 kişi göz altına alındı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamda İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı toplam 46 kişi tespit edildi. 

Bu kişilerden bazılarının önceden yurtdışına çıkış yaptıkları belirlendi.

Güvenlik kaynakları tarafından, operasyona konu şahısların, taktik bazlı işlerde kullanılan kısa süreli iş yapan elemanlar oldukları değerlendiriliyor.

Mossad, Türkiye'de nasıl casus temin ediyor?

Güvenlik kaynakları, Mossad'ın Türkiye'de bulunan Filistinliler ve ailelerine yönelik eylemlerde kullanılmak üzere eleman etmin etmeye çalıştığını belirtti.

Kaynakların verdiği bilgiye göre; Mossad, sosyal medya sitelerinde veya sohbet gruplarında detay verilmeyen iş ilanları ve linkler paylaşarak, kullanılmaya uygun kişilerin temasa geçmesini sağlıyor.

Bu ilanlara dönüş yapan kişiler sözkonusu göreve hazırlanması sağlanırken, ilk temas sonrası operasyonel Telegram ve WhatsApp uygulamalarıyla irtibat sürdürülüyor. Mossad, sözkonusu kaynakları ile sadece yazılı iletişim kuruyor.

Mossad yapacağı ödemelerde ise canlı kuryeler ve paranın izinin sürülmemesi için kripto para ve havale sistemini kullanıyor.

Mossad ayrıca aracı ve canlı kurye olarak kullandığı kişileri de sosyal medyada verdiği ilanlarla temin ediyor. Para transferlerinin illegal bahis/kumar parası olduğunu belirterek kişileri ikna ediyor.

İsrail İstihbaratı, taktil seviyede ilişki kurdupu bu elemanları üzerinden parça parça iş yaptırarak asıl hedefine yönelik eylem planını oluşturuyor.

Bu elemanları kullanan İsrail İstihbaratı; bilgi toplama, araştırma, hedeflerin fotoğraf/video ile görüntülenmesi, takip, hedef araçlara GPS cihazı yerleştirme, darp/yaralama, soygun, kundaklama, tehdit ve şantaj gibi eylemsel işlerin yanı sıra web sitesi kurma/yönetme, internet haber gazetesi tasarlama, yalan haber yayma gibi dezenformasyon çalışmaları da yürütüyor.

Bunların haricinde İsrail İstihbaratı tarafından; hedeflerin IP adreslerinin toplanması, hedef bölgelerdeki kameraların tespit edilerek hacklenmesi veya hulül edilmesi ile ülkemizdeki yabancı şahıslara yönelik database oluşturulması gibi siber faaliyetlerde de yer alıyor.

"Mossad, ajanların güvenliğini sağlamak için yurtdışında bir araya geliyor"

Ayrıca Mossad'ın, Türk istihbaratına hedef olmamak ve ajanlarının güvenliğini sağlamak için görüşmelerini yurtdışında yaptığı tespit edildi.

İsrail İstihbaratı, sosyal medya ve kariyer sitelerinden ulaştığı bu şahıslarla, ihtiyaç ve ilgi alanlarına uygun maske kullanarak ilk teması sağlıyor ve ele alınan kişinin ihanet duygusuna kapılmaması ve psikolojik olarak rahatlaması amacıyla oluşturulan maske yüklü miktarda ödemeler yapılarak destekleniyor.

Yurtdışındaki görüşmelerde ise ülkenin profiline uygun fiziki özelliklere sahip istihbaratçılar, ele alınan şahıslarla temas kuruyor. 

Sözkonusu elemanlar yurtdışı seyahatlerinde konforlu otellerde ağırlanıyor ve lüks restoranlara, ve özel gezi programlarına götürülüyor. Temas kurulan elemanları güvenlik amacıyla yalan makinesi testine de sokuluyor.

Yurtdışında buluştukları elemanlarına yaptıkları ödemeler elden yapmaktadırlar. Eğer ödemenin gümrükte sorun olacak kadar yüksek miktarda olması halinde, gizli bölmeleri bulunan özel tasarımlı çantalarla verilmektedir. Bu çantalarla X-ray cihazı kontrollerinde ve köpekli aramalarda sorun yaşanması engellenmektedir.

Elemanlara, yurtdışı görüşmelerinde gizli haberleşme eğitimi verilerek gizli haberleşme sistemleri teslim ediliyor. Bu aşamadan sonra iş ile ilgili hususlar gizli haberleşme sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor. Bunun haricinde takip, gözetleme, foto dokümante, keysing, raporlama, faaliyetin güvenliği eğitimleri, İsrail’den gelen özel bir ekip tarafından verilmekte.

İsrail İstihbarat Servisi tarafından, taktik elemanlarına yaptırdığı görevlerin yanı sıra daha farklı olarak İran ve Irak sınırından Türkiye’ye kaçak insan ve mal geçirilmesi, bilgisayar korsanı bulunması, Güvenli Ev/Safe House temin edilmesi, eylemlerde kullanmak üzere ambulans şirketi ayarlaması gibi olası eylemlerin önemli aşamalarının hazırlıkları da bu elemanlara yaptırılıyor.

Güvenlik kaynakları, İsrail Servisi bağlantılı şahıslara yönelik önümüzdeki dönemde de devam edeceğini vurguladı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU