Maduro'ya göre BRICS üyeliğini reddeden Arjantin "aptallık ediyor"

"Arjantin 19. yüzyıla geri döner"

Nicolas Maduro, 2013'ten bu yana Venezuela'yı yönetiyor (Reuters)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Arjantinli mevkidaşı Jaiver Milei'nin BRICS kararını eleştirdi.

Maduro, Arjantin'in BRICS üyeliğini reddetmesini "aptallık" olarak niyeledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa merkezli Le Monde'a bir röportaj veren Maduro, "Arjantin'i BRICS dışında tutan Milei, aslında Arjantinlilere karşı hareket ediyor. Bu Milei'nin Arjantin'e karşı yaptığı en beceriksizce ve aptal şeylerden biri" diye konuştu.

Maduro, Arjantin'in BRICS dışında tutmanın ülkeyi 19. yüzyıla döndüreceğini öne sürdü.

Venezuela lideri daha önce de, Arjantin'in yeni liderinin uygulamayı planladığı neoliberal ekonomi programını sert sözlerle eleştirmişti.

21 Kasım'da Venezuela medyasına konuşan Maduro, "Arjantin'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri, ülke için sömürge projesi olan aşırı sağcı neo-faşistler tarafından kazanıldı. Latin Amerika ve Karayipler'de bir sömürü projesine öncülük etme niyetindeler" ifadelerini kullanmıştı.

Maduro ayrıca, Venezuela'nın da BRICS üyeliği için resmi başvuru yaptığını hatırlatarak, Ekim 2024'te Rusya'da yapılacak zirvede üyelik başvurusunun onaylanmasını beklediğini söyledi.


2006'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından BRIC adıyla kurulan grup, 2011'de Güney Afrika'nın katılımının ardından BRICS adını almıştı.

Yeni yılla birlikte Mısır, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Etiyopya da çok kutuplu dünya düzeni arayışındaki hükümetler arası örgüte katıldı.

BRICS'e katılması planlanan bir diğer ülke de Arjantin'di. Ancak Latin Amerika ülkesinin yeni lideri Javier Milei, 29 Aralık'ta üye ülkelere hitaben bir mektup yazarak katılım davetini geri çevirdiğini duyurmuştu.

Milei mektubunda, ülkesinin halihazırda BRICS'e katılmasının uygun olmadığını belirtmişti.


Independent Türkçe, TASS, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU