Ahmet Türk: Türkiye, Kürtleri kucaklayıcı bir politika izleseydi, bugün Ortadoğu'nun ve dünyanın en güçlü ülkelerinden biri haline gelirdi

"Eğer kucaklayıcı bir politika olursa, bütün bu ölümler, çatışmalar, gerginlikler veyahut ayrıştırıcı politikalar sona erer diye düşünüyorum"

Fotoğraf: AFP

DEM Partisi'nin Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Türk, T24'ten Murat Sabancı'nın sorularını yanıtladı.

Adaylık süreci ile ilgili soruya yanıt veren Türk, "Ben iki kez Mardin Büyükşehir Belediye başkanı oldum, halkın iradesiyle, halkın desteğiyle. İkisinde de halkın iradesine ipotek konuldu. Belediyelere kayyım atandı. Bu haksızlığa, anti demokratik uygulamaya karşı yeniden aday oldum. Bakalım bundan sonra da nasıl bir süreç başlayacak, tekrar o süreci hem yaşamak hem de görmek için tekrar aday oldum. Tabii halktan da talepler vardı aday olmam konusunda. Sonuçta yerel yönetimlerin demokrasi açısından çok önemli olduğu gerçeği var. Eğer yereller demokratik bir şekilde yönetilmezse, yerel yönetimler eğer engellenirse, o ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değil" dedi.

"Kobani davası aslında bir siyasi karardır"

Kobani davası ile ilgili soruya ise Türk şu yanıtı verdi:

Kobani davası aslında bir siyasi karardır. Yani burada dava konusu olacak bir durum yok. Yani elbette ki halkımız, bizler Kobani'nin IŞİD tarafından işgaline karşı bir tepki gösterdik. Bunun ötesinde bir şey yok. Bütün dünyanın IŞİD'in bu zulmüne karşı hareket etmesini, bunu görmesini istedik. Burada IŞİD'e karşı halkın bir tepkisi var. O dönemde de ben belediye başkanıydım zaten. Tabii bilindiğimiz için bu davaya da ilave edildik. Sonucunu bilemiyoruz, tabii ki hukuka uygun bir yaklaşım ortaya çıkarsa, Kobani davasının beraatla sonuçlanması lazım ama elbette biliyoruz ki bugün ülkede yargı bağımsız değil. Yargı iktidarın, hükümetin etkisi altında. Yani kararın nasıl çıkacağını artık sizler de tahmin ediyorsunuz diye düşünüyorum.

Demirtaş'ın açıklamaları

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Toprağa verilen 12 asker benim kardeşimdir" cümlesi için yorum yapan Türk, "Bu ülkede insanların, halkların kucaklaşmasının mücadelesini veriyoruz. Her insan bizim kardeşimizdir, her genç bizim gencimizdir. Elbette ki silahların susması, çatışmaların olmaması, ölümün olmaması konusunda bugüne kadar hep düşüncelerimizi ortaya koyduk. Elbette ki bu ölümlere karşı her zaman üzüntümüzü ifade ettik. Bugün de aynı şekilde üzüntümüzü ifade ediyoruz" diye konuştu.

"Eğer kucaklayıcı bir politika olursa, bütün bu ölümler, çatışmalar, gerginlikler veyahut ayrıştırıcı politikalar sona erer diye düşünüyorum"

İktidar ve MHP'den partisine gelen tepkilere ilişkin soruya ise Türk şu yanıtı verdi:

Tabii ki rahat bir süreç değil. Bizler açısından, Türkiye'nin geleceği açısından rahat bir süreç değil. Bu sürecin sona ermesi konusunda aslında herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Çünkü Kürtler ve Türklerin bin yıllık bir geçmişleri var. Eğer kucaklayıcı bir politika olursa, bütün bu ölümler, çatışmalar, gerginlikler veyahut ayrıştırıcı politikalar sona erer diye düşünüyorum. Ben şuna inanıyorum, Türkiye, Kürtleri kucaklayıcı bir politika izleseydi, bugün Ortadoğu'nun ve dünyanın en güçlü ülkelerinden biri haline gelirdi. Ama habire bir korku yaşandı, Kürtleri potansiyel tehlike gören bir anlayış ortaya çıktı. Bunun yanlış olduğunu bir türlü anlatamadık.

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz
 

T24, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU