Polonya'da iktidar değişti, devlet medyasının yöneticileri kovuldu

Bir önceki hükümetin önde gelenleri oturma eyleminde

Eski başbakan Mateusz Morawiecki kararın ardından TVP binasına gelerek gazetecilere açıklamalarda bulundu (AFP)

Polonya'da Adalet ve Hukuk Partisi'nin (PiS) 8 yıllık iktidarının ardından geçen hafta iktidarı devralan yeni hükümet, devlet medyasının yönetimlerini kovdu.

Devlet medyası, PiS iktidarında taraflı olmakla ve hükümet propagadasıyla suçlanıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, devlete ait televizyon, radyo ve haber ajansının başkanları ve yönetim kurullarının görevine son verildiği ifade edildi.

Karardan kısa süre sonra devlet televizyonu TVP'nin yayını askıya alınırken, ekrana sadece logo verildi.

Polonya gazetesi Rzeczpospolita, koalisyon hükümetinin TVP'de geniş çaplı bir değişim planlamadığını, sadece "gazetecilik standartlarına aykırı hareket eden" 60'a yakın isimle yolların ayrılacağını yazdı.

Yeni iktidar salı günü, "kamu medyasının güvenirliğini ve tarafsızlığı yeniden tesis etme amacıyla" yeni bir tasarıyı kabul etmişti.

Mecliste yapılan oylamayı boykot eden PiS milletvekilleri, devlet televizyonuna ait binalarda oturma eylemi başlatmıştı.


Yeni hükümetin, devlet medyasının yöneticilerini kovma kararının ardından PiS lideri Jaroslaw Kaczynski de televizyon binasına geldi.

Salı akşamı burada bir açıklama yapan Kaczynski, "Medya çoğulculuğu ve hükümet karşıtı güçlü bir medya olmadan demokrasi olmaz. Polonya'da bunlar devlet medyasıdır" diye konuştu.

Televizyon binasını ziyaret eden bir diğer isim olan eski başbakan Mateusz Morawiecki, "Gördüklerimiz diktatörlüğe giden ilk adımdır" ifadelerini kullandı.

PiS hükümetinin eski kültür bakanı Piotr Glinski ise AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bu özgür medyaya açık bir saldırı ve hukukun ihlalidir" dedi.

Polonya'da devlet medyası en önemli iletişim aygıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Nüfusun yaklaşık üçte birinin özel yayıncılara erişimi olmadığı ülkede, en önemli haber kaynağı devlet ait televizyon ve radyolar.

PiS iktidarı, yıllar boyunca devlet medyasını siyasallaştırmak ve hükümet propagandasının bir ayağı haline getirmekle suçlanmıştı.

Polonya, PiS hükümeti döneminde Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 18. sıradan 57. sıraya kadar gerilemişti.


Independent Türkçe, BBC, Kyiv Post

DAHA FAZLA HABER OKU