Rehine anlaşması için Katar'a gidecek Mossad şefine İsrail hükümetinden engel

Gazze'de 135 rehinenin daha olduğu tahmin ediliyor

Rehine aileleri, yeni bir anlaşma talebiyle salı ve çarşamba günü İsrail Parlamentosu'na yürüdü (Reuters)

İsrail'de Mossad şefi David Barnea'nın yeni bir rehine anlaşmasını müzakere etmek için Katar'a yapacağı ziyaret savaş kabinesi tarafından engellendi.

Haarezt'e konuşan konuya yakın kaynaklar, Gazze'deki Hamas yetkililerinin Katar'daki Hamas liderliğiyle iletişiminin koptuğunu, bu nedenle Barnea'nın ziyaretinin iptal edildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan savaş kabinesinin, Gazze'deki Hamas yöneticilerinin Katar'daki müzakere ekibiyle temas kuramayacağı sonucuna ulaştığı aktarıldı.

İsrail hükümetinin ayrıca, Hamas ciddi bir şekilde masaya oturmayı isteyene kadar, yeni bir anlaşma teklif etmemeye karar verdiği ifade edildi.

Kaynaklar savaş kabinesini oluşturan Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Bakan Benny Gantz arasında konuyla ilgili bir anlaşmazlık olmadığına dikkat çekti.

Netanyahu ve Gallant'ın olası bir rehine anlaşmasıyla ilgili pasif tutum takınılmasından yana oldukları ve Hamas'tan adım bekledikleri bildirilirken, Gantz'ın ise süreci Katarlı arabulucuların yürütmesini istediği vurgulandı.

Mossad şefinin yeni rehine anlaşması için Katar'a yapacağı ziyaretin iptal edilmesi rehine ailelerinin tepkisini çekti.

Rehine ve Kayıp Aileleri Forumu'ndan çarşamba gecesi yapılan açıklamada, "Aileler, başbakandan ve kabine üyelerinden derhal bir açıklama bekliyor ve müzakerelerdeki tıkanıklığın giderilmesini istiyor" dendi.

Geçen ay Katar'ın arabuluculuğunda gerçekleşen rehine anlaşmasıyla kadınlar, çocuklar ve yabancı ülkelerin vatandaşlarından oluşan 105 kişilik bir grup Hamas tarafından serbest bırakılmıştı.

Gazze'de halen 135 rehine olduğu ve bunlardan bazılarının hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.


Independent Türkçe, Haaretz, Times Of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU