Göçmenler güvenlik ve ahlaki açıdan Tunus'un yükünü artırıyor... Avrupa ise sessiz

Kuzey Afrika ülkesi, sahillerin bekçisi olmayı reddediyor ve bu sorunu kaynağında ele almak için kapsamlı, katılımcı bir politika çağrısında bulunuyor

Göçmen sorununun büyümesi, insan kaçakçılığının artmasına katkıda bulundu ve güvenlik kuralları olmayan demir teknecilik mesleği de ortaya çıktı / Fotoğraf: AFP

Tunus'ta, özellikle Sahra Altı Afrika'dan gelen göçmenlerin kaçak göç sorunu artarken, bazı sahil şehirlerinde gerginlik ve sosyal krizlere neden oluyor.

Tunus, bu sorunla başa çıkmak için net bir politika benimsemediği için, göçmenleri denizde durdurmaya ve Tunus topraklarına girişlerini engellemeye odaklanarak güvenlik önlemleri alıyor.

Bu, zaman zaman göçmenlerle güvenlik güçleri arasında çatışmalara yol açabiliyor.

Ayrıca, Sfax gibi şehirlerde büyük gruplar halinde toplanan göçmenler Avrupa'ya geçmeyi planlıyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aşağılayıcı uygulamalar

Göçmen sayısındaki artış, insan kaçakçılığı ağlarının büyümesine yol açıyor.

Bu ağlar göçmenleri Cezayir sınırından sahil şehirlerine taşıyor.

Ayrıca, güvenlik standartlarına uymayan demir botlar ve diğer göçmen hareketleriyle ilgili tehlikeli faaliyetler de artıyor.

Tunus'un bu krizi ele almak için güvenlik odaklı bir yaklaşım benimsemesi, bazı sivil toplum örgütleri tarafından eleştiriliyor.

Bu örgütler, sadece güvenlik önlemlerinin sorunu daha da derinleştirebileceğini savunuyor.

Akdeniz'in güney ve kuzey bölgeleri, benzer endişeleri paylaşarak kaçak göçün artmasını önlemeye çalışıyor.

Tunus, İtalya'ya olan yakınlığı nedeniyle bu sorunu ele almak için çeşitli önlemler alıyor, ancak bu önlemler de tartışmalara neden oluyor.

Tunus'ta, Sahra Altı Afrika'dan gelen göçmenler arasında kaçak göçün artışı, çeşitli insan hakları örgütleri tarafından eleştiriliyor.

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu, bu artışla birlikte düzensiz göçmenlere yönelik aşağılayıcı uygulamaların tekrarlandığına dikkat çekiyor.

Özellikle sınır dışı edilenler arasında kadınlar ve çocukların kaderi endişe verici bir şekilde belirsizliğini koruyor.

Bu durum, insanlık dışı koşullarda yaşam mücadelesi veren göçmenleri daha da savunmasız hale getiriyor.

Forum, Avrupa'nın göç politikalarını eleştirerek, yerel düzeyde göç meselesini ele alacak bir ulusal politika oluşturulması çağrısında bulunuyor.

Ayrıca, göçmenlere karşı toplu sınır dışı etme operasyonlarına son verilmesini ve göçmenlerin insan haklarına saygı gösterilmesini talep ediyor.

Öte yandan Forum, yasal olarak itiraz hakkı verilmeden hiç kimsenin zorla sınır dışı edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, bu tür uygulamaların insan haklarına aykırı olduğunu vurguluyor. 


Avrupa taahhütlerini ihlal ediyor

Tunus'ta Sahra Altı Afrika'dan gelen göçmenler arasındaki kaçak göçün artışı, birçok insan hakları kuruluşu tarafından eleştiriliyor.

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu üyesi ve sosyolog Münir Hüseyin, Tunus'un göç sorununu ele almak için kapsamlı bir strateji oluşturması gerektiğini vurguladı.

Hüseyin, Avrupa ülkelerinin isteklerine bağlı kalmadan, göçün insan hakları boyutlarını dikkate alacak bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini savundu.

Ayrıca, göçmenlerin çoğunluğunun Sahra Altı Afrika'dan geldiği göz önüne alındığında, göçmenlerin kaynak ve transit ülkelerle daha fazla koordinasyon içinde olması gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği ülkelerinin, özellikle İtalya'nın diğer üyeleri üzerinde baskı yaparak göçmenlerin geri gönderilmesini teşvik etmeye çalıştığını söyledi.

Bununla birlikte, bazı Tunuslu siyasi gözlemciler, güvenlik odaklı yaklaşımın göçmenlerin büyük gruplar halinde hareket ettiği ve Tunus'un bazı şehirlerinde gerilimlere neden olduğu konusunda uyarıyorlar.

Bu tavır, Tunus'un itibarına zarar verebilecek bir durum olarak görülüyor.
 


Avrupa Birliği ise özellikle İtalyan sahilleri üzerinden sınırlarına gelen göçmenlerin düzensiz göçünü engellemek için çalışıyor.

Ayrıca, Avrupa Birliği, orada bulunan düzensiz göçmenleri geri gönderme konusunda daha fazla işbirliği yapmayı hedefliyor.

Ancak Tunus'un "Avrupa'nın sınırlarını koruyan bir gözetmen olmayacağını ve göçmenlerin insani nedenlerle sınırları aşmasına izin verilmeyeceğini" belirten birçok Tunuslu siyasetçi bulunuyor.

Bu siyasetçiler, Tunus'un egemen bir devlet olduğunu ve uluslararası sözleşmelere saygı gösterdiğini vurguluyorlar.

Sonuç olarak, göç sorunlarına sadece güvenlik odaklı bir yaklaşımın yetersiz olduğunu savunanlar, Avrupa ülkelerinin Sahra Altı Afrika halklarına karşı tarihlerindeki sömürgeci politikaların sorumluluğunu taşıması ve göç sorununu çözmek için güvenlik politikalarının ötesine geçen işbirliği stratejileri geliştirmesi gerektiğini söylüyorlar.


Göçün sebepleri

Tunus Dışişleri Bakanı Nebil Ammar, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 78. oturumu sırasında New York'ta yaptığı konuşmada, düzensiz göç sorununu ele almak için kapsamlı bir yaklaşımın benimsenmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Tunus'un, insan hakları sistemi ve uluslararası taahhütlerine olan bağlılığıyla sorunu ele aldığını belirtti.

Ammar, "Düzensiz göçün gerçek nedenlerini ortadan kaldırmaya dayanan kapsamlı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini" vurgulayarak, sorunun sonuçlarına değil, derinlerdeki nedenlerine odaklanılması gerektiğini ifade etti.

Hatırlatmak gerekir ki 16 Temmuz 2023 tarihinde Tunus ile Avrupa Birliği arasında "Stratejik ve Kapsamlı Ortaklık" ile ilgili bir mutabakat zaptı imzalandı.

Bu anlaşma özellikle düzensiz göç sorununa odaklanmaktadır ve Tunus Devlet Başkanı Kays Said ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından imzalandı.

Ancak, anlaşmanın tüm maddeleri henüz uygulanmış değil.

Tunus Devlet Başkanı Kays Said, Avrupa Birliği tarafından açıklanan mali destekleri reddetti ve "miktarın düşük olduğunu ve anlaşma ile uyumsuz olduğunu" belirtti. 

Avrupa Komisyonu, Tunus'un Afrika'dan Avrupa'ya düzensiz göçü önlemek amacıyla yardım alacağı bu anlaşma kapsamında ülkeye 127 milyon avro (136.82 milyon dolar) sağlayacağını açıklamıştı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU