Filistin politikası, Biden'a pahalıya mal oldu: "Müslümanlardan sana oy yok"

"Biden'ı terk et, ateşkes hemen şimdi"

ABD'li seçmenler arasında kendini Müslüman olarak tanımlayanların sayısı 3,45 milyon (AP)

ABD'de salıncak eyaletlerden Müslüman liderler cumartesi günü Detroit'te bir basın toplantısı düzenleyerek 2024 seçimlerinde Joe Biden'a destek vermeyeceklerini açıkladı.

Salıncak eyalet kavramı, Amerikan siyaset terminolojisinde her seçimde başka partiye oy verme potansiyeli taşıyan eyaletleri tanımlamak için kullanılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de Arap nüfusunun en yoğun olduğu Detroit kentinde bir araya gelen Müslüman liderler, "Biden'ı terk et, ateşkes hemen şimdi" yazılı pankartın arkasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Michigan, Minnesota, Arizona, Wisconsin, Florida, Georgia, Nevada ve Pensilvanya'dan temsilciler katıldı.

Minneapolis kentinden Müslüman sivil toplum lideri Jaylani Hussein, Biden'ın Gazze'de ateşkes çağrısı yapmaya gönülsüz olmasının Müslüman Amerikalılarla olan ilişkisine onarılamaz hasarlar verdiğini söyledi.

Hussein, "Aileler ve çocuklar bizim vergilerimizle yok ediliyor. Trajedi üstüne trajediye tanıklık ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazze'de binlerce sivilin İsrail tarafından öldürülmesine tepki gösteren Hussein basın toplantısında, "Amerikalı Müslümanlar güçsüz değil. Güçlüyüz. Sadece paramız değil, oy hakkımız da var. Oy hakkımızı bu ulusu kendisinden kurtarmak için kullanacağız" diye konuştu.

Biden'a destek vermemelerinin Trump'ı destekleyecekleri anlamına gelmediğini söyleyen Hussein, "İki seçeneğimiz yok. Birçok seçeneğe sahibiz ve bunu kullanacağız" dedi.

AP'ye de konuyla ilgili bir açıklama yapan Hussein, "Müslümanlar arasındaki öfke neye inandığımızın ötesinde. Bizi en çok öfkelendiren şeylerden biri de birçoğumuzun son seçimlerde Başkan Biden'a oy vermiş olması" diye konuştu.

filistin
Basın toplantısının düzenlendiği Dearborn, ABD'de Arap nüfusun en yoğun yaşadığı yer (Reuters)


Müslüman liderlerin Joe Biden'ı desteklememe çağrısı yaptıkları eyaletlerden Michigan, Wisconsin ve Pensilvanya, 2020'de Demokratların zafere ulaşmasını sağlayan "mavi duvarın" önemli parçalarındandı. 

Bu nedenle kritik önemdeki bu eyaletlerde oy tercihinin değişmesi, Cumhuriyetçilerin adayına Beyaz Saray yolunun açılması anlamına gelebilir.

Daha önce Michigan'daki Demokratlar, Gazze'deki savaşın 2024'deki seçimlerin sonucunu değiştirebileceği konusunda Beyaz Saray'ı uyarmıştı. 2016'da Donald Trump'ın 10 bin oy farkla kazandığı eyalette, 2020 seçimlerini Joe Biden 154 bin oy farkla önde tamamlamayı başarmıştı.

110 bin kişilik nüfusunun yarısını Arapların oluşturduğu Michigan'ın Dearborn kentinde Biden, Trump'tan üç kat fazla oy almıştı.

ABD'de toplam nüfusun yüzde 1,1'ini oluşturan Müslümanlar, ağırlıklı olarak Demokratlara oy veriyor. AP'nin verilerine göre 2020 seçimlerinde Müslüman seçmenlerin yüzde 64'ü Joe Biden'ın başkanlığından yana oy kullanmıştı.


Independent Türkçe, AP, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU