Gazze'de bebeklerini kaybeden anneler yaşadıklarını anlattı: "Bu acı unutulmaz"

"Çocuklarımızı sadece kaybetmek için doğuruyoruz"

İsrail'in, Refah'ın doğusunda sürdürdüğü kara operasyonu nedeniyle Gazze'ye yardım sevkıyatı yapılamıyor (Reuters)

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN, Gazze savaşında İsrail ordusunun saldırılarında yaralanan ve bebeklerini kaybeden annelerle görüştü. 

Ranim Hicazi, Han Yunus'taki evine 24 Ekim'de düzenlenen saldırıda bir yaşındaki oğlunu kucağına alıp ona sıkıca sarıldığını söyledi. Hicazi, enkaz altındayken bebeğinin cansız bedeniyle karşılaşınca şoke olduğunu belirtti.

Saldırı sırasında 8 aylık hamile olduğunu anlatan Hicazi, doktorların sezaryenle doğumu gerçekleştirdiğini ifade etti. 

Kızı Meryem'i gördüğünde tekrar hayata tutunduğunu belirten Hicazi, şunları söyledi: 

İlk nefesini aldığında ben de hayata geri döndüm. Doktorlar bana bunun bir mucize olduğunu söyledi.

Katar'ın başkenti Doha'daki Hamad Hastanesi'nde tedavisi süren Hicazi'nin sol kolunu kaybettiği, iki bacağının da ağır yaralandığı aktarıldı.

Hicazi, "Bu acı asla geçmeyecek. Bunlar unutulamayacak şeyler. Çocuklarımızı sadece kaybetmek için doğuruyoruz" dedi.

Hastanedeki cerrahlardan Hasan Abdulhecile, Gazze savaşında büyük bir vahşet yaşandığını belirterek şöyle konuştu: 

Yaklaşık 21 yıldır ortopedi alanında çalışıyorum. Gazze'den gelen hastalarda karşılaştığımız yaralanma türleri, yaralanmaların ciddiyeti, kemik kaybı ve enfeksiyon çeşitleri daha önce gördüğüm her şeyin ötesinde.

Refah'a şubatta düzenlenen bombardımanlarda eşini ve dört çocuğundan ikisini kaybettiğini söyleyen Şeyma Gül, saldırı sırasında 9 aylık hamile olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gül, saldırıda bir şarapnelin karnına saplandığını ve çocuğunun ölüdoğduğunu anlattı.

Gazzelli anne, 11 yaşındaki oğlu Hothayfa'nın bacağından yaralandığını ve değneklerle yürüdüğünü de söyledi. 6 yaşındaki kızı Meryem'inse saldırı sırasında evde olmadığı için zarar görmediğini belirtti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana en az 4 bin 800 kişi tedavi amacıyla Gazze'den başka ülkelere sevk edildi. Ayrıca binlerce ağır yaralı kişinin halen sevk beklediği aktarıldı.

BM'nin 10 Mayıs'ta yayımladığı istatistiklerde, İsrail'in Gazze dışına sevklere onay verilmesi amacıyla gerçekleştirilen tıbbi değerlendirmeler için yapılan taleplerden sadece yüzde 42'sini onayladığı savunuldu
 


İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta Refah'ın doğusuna başlattığı operasyonda Mısır'daki sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirmişti. BM, Refah sınır kapısının kapatılmasıyla "Gazze'de durumu kritik olan tüm hastaların tahliyesinin durdurulduğunu" bildirdi. 

CNN, İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi'nin (COGAT), tıbbi değerlendirme taleplerinin reddedildiğine dair iddialara yorum yapmadığını yazdı.


Independent Türkçe, CNN, UNOCHA

DAHA FAZLA HABER OKU